CBSE Class 8 Science Revision Notes

CBSE Class 8 Science Revision Notes in PDF are available for free download in myCBSEguide mobile app. The best app for CBSE students now provides source 8 Notes latest chapter wise notes for quick preparation of CBSE exams and school-based annual examinations. Class 8 Science Revision notes are also available for download in CBSE Guide … Read more

NCERT solutions for Class 8 Science

NCERT Solutions for Class 8 Science includes all the questions provided in NCERT Books for 8th Class Science Subject. Here all questions are solved with detailed explanation and available for free to check mycbseguide.com. Book: National Council of Educational Research and Training (NCERT) Class: 8th Class Subject:  Science NCERT solutions for class 8 Science includes all the questions provided … Read more

NCERT Solutions for Class 8 Science Light

NCERT Solutions for Class 8 Science Light Class 8 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT textbooks. Class 8 Science chapter wise NCERT solution for Class 8 Science all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT Solutions for Science Light Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Science Light

NCERT Class 8 Science Chapter Wise Solutions

  1. Crop Production and Management
  2. Microorganisms: Friend and Foe
  3. Synthetic Fibres and Plastics
  4. Materials: Metals and Non-Metals
  5. Coal and Petroleum
  6. Combustion and Flame
  7. Conservation of Plants and Animals
  8. Cell – Structure and Functions
  9. Reproduction in Animals
  10. Reaching The Age of Adolescence
  11. Force and Pressure
  12. Friction
  13. Sound
  14. Chemical Effects of Electric Current
  15. Some Natural Phenomena
  16. Light
  17. Stars and The Solar System
  18. Pollution of Air and Water

NCERT Solutions for Class 8 Science Light

1. Suppose you are in a dark room. Can you see objects in the room? Can you see objects outside the room? Explain.

Ans. We cannot see objects in the dark room. But, we can see objects outside the room, in case there is a light outside the room. To see an object need light which must reflect from the object to the eyes.


2. Differentiate between regular and diffused reflection. Does diffused reflection means the failure of the laws of reflection?  

Ans.  

NCERT Solutions for Class 8 Science Light

No, diffused reflection is not the failure of the laws of reflection.


NCERT Solutions for Class 8 Science Light

3. Mention against each of following whether regular or diffused reflection will take place when a beam of light strikes. Justify your answer in each case.

(a) Polished wooden table

(b) Chalk powder

(c) Cardboard surface

(d) Marble floor with water

(e) Mirror

(f) Piece of paper.

Ans. (a) Regular reflection will occurs because of polished surface.

(b) Diffused reflection will take place because it is rough surface.

(c) Diffused reflection will take place because it is not polished surface.

(d) Diffused reflection will take place because marble and water will form prism.

(e) Regular reflection takes place because plane mirror is a polished surface.

(f) Diffused reflection due to rough surface.


4. State the law of reflection.

Ans. The laws of reflection are

(a) The angle of incident is equal to angle of reflection.

(b) The ray of incidence, ray of reflection and normal to the point incidence lie in same plane.


NCERT Solutions for Class 8 Science Light

5. Describe an activity to show that the incident ray, the reflected ray and the normal at the point of incidence lie in the same plane.

Ans. Material required:- white sheet of paper, a drawing board, drawing pins, a comb.

Procedure:

(i) A white sheet of paper on a drawing board is fixed.

(ii) A strip of plane mirror is taken and placed in the path of light ray.

(iii) The ray of light will be reflected.

(iv) Angle of incidence and angle of reflection on the sheet of paper is drawn.

(v) The incident and reflected rays along the paper is observed.

(vi) Now the sheet of paper is bent a little at the position of the reflected ray.

(vii) Keeping the incident ray and the normal in the plane of the drawing board, the reflected ray is tried be seen now.

Observation:

The incidence ray, reflected ray and normal lie in same plane.


6. Fill in the blanks in the following.

(a) A person 1 m in front of a plane mirror seems to be ______m away from this image.

(b) If you touch your ______- ear with right hand in front of a plane mirror it will be seen in the mirror that your right ear is touched with ____________.

(c) The size of the pupil becomes __________ when you see in dim light.

(d) Night birds have ________ cones than rods in their eyes.

Ans. Fill in the blanks.

(a) A person 1 m in front of a plane mirror seems to be2m away from this image.

(b) If you touch your left ear with right hand in front of a plane mirror it will be seen in the mirror that your right ear is touched with left hand.

(c) The size of the pupil becomes large when you see in dim light.

(d) Night birds have less cones than rods in their eyes.


NCERT Solutions for Class 8 Science Light

7. Angle of incidence is equal to the angle of reflection.

(a) Always

(b) Sometimes

(c) Under special conditions

(d) Never

Ans. (a) always.


NCERT Solutions for Class 8 Science Light

8. Image formed by a plane mirror is

(a) Virtual, behind the mirror and enlarged

(b) Virtual, behind the mirror and of the same size as the object

(c) Real at the surface of the mirror and enlarged

(d) Real, behind the mirror and of the same size as the object

Ans. (b) Virtual, behind the mirror and of the same size as the object.


9. Describe the construction of a kaleidoscope.

Ans. Kaleidoscope is an optical instrument used to see a number of beautiful patterns. It is made up of a circular cardboard tube or tube of a thick chart paper in which rectangular mirror strips are joined together to form a prism. At one end of tube, touching these mirrors, a circular glass plate is fixed. Several small pieces of coloured glass are placed upon it. This end is closed by ground glass plate and beautiful patterns are seen through the other end of the kaleidoscope.


NCERT Solutions for Class 8 Science Light

10. Draw a labelled sketch of the human eye.

Ans.

NCERT Solutions for Class 8 Science Light


11. Gurmit wanted to perform activity 16.8 using a laser torch. Her teacher advised her not to do so. Can you explain the basis of the teacher’s advice?

Ans. Laser torch can harm or even damage eye. So. Her teacher advised her not to do so.


12. Explain how you can take care of your eyes.

Ans. The following care should be taken to keep our eyes healthy:

 (a) We should not look at the sun or a powerful light source diretly.

 (b) Too light or too much light is bad for the eyes.

(c) If advised, suitable spectacles should be used.

(d) We should always read from a normal distance for distinct vision.

(e) We should never rub our eyes if any small particle or dust goes into the eyes.

(f) Food containing Vitamin A should be used.


13. What is the angel of incidence of a ray if the reflected rays are at an angle of 90 degree to the incident ray?

Ans. The angle of incidence is 450.


14. How many images of a candle will be formed if it is placed between two parallel plane mirrors separated by 40 cm?

Ans. Infinite number of images of the candle will be formed, if it is placed between two parallel plane mirrors.


NCERT Solutions for Class 8 Science Light

15. Two mirrors meet at right angles. A ray of light is incident on one at an angle of 30 degree as shown in fig. 16.19. Draw the reflected ray from the second mirror.

NCERT Solutions for Class 8 Science Light

Ans.

NCERT Solutions for Class 8 Science Light


NCERT Solutions for Class 8 Science Light

16. Boojho stands at A just on the side of a plane mirror shown in fig. 16.20. can he see himself in the mirror? Also can he see the image of objects situated at P,Q and R?

NCERT Solutions for Class 8 Science Light

Ans. Boojho will not be able see himself in the mirror. But he can see image of objects situated at P and Q.

NCERT Solutions for Class 8 Science Light


NCERT Solutions for Class 8 Science Light

17. (a) Find out the position of the image of an object situated at A in the mirror.

(b) Can paheli at B see this image?

(c) Can Boojho at C see this image?

(d) When Paheli moves from B to C, where does the image of A move? 

NCERT Solutions for Class 8 Science Light

Ans. (a) A image will be formed at the same distance behind the mirror.

NCERT Solutions for Class 8 Science Light

(b) Yes.

(c) Yes.

(d) The image remains at the same place. The image moves only if the object or the mirror is moved.


NCERT Solutions for Class 8 Science

NCERT Solutions Class 8 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Science includes textbook solutions from Class 8 Science Book. NCERT Solutions for CBSE Class 8 Science have total 18 chapters. 8 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Social Science class 8 solutions PDF and Science ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science, Hindi , English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.

Read moreNCERT Solutions for Class 8 Science Light