NCERT Solutions for Class 8 Science Sound

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE New Sample Papers 2021

CBSE Board Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Science Sound Class 8 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Science chapter wise NCERT solution for Class 8 Science all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Sound Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Science Sound

NCERT Class 8 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Crop Production and Management
  • 2 – Microorganisms : Friend and Foe
  • 3 – Synthetic Fibres and Plastics
  • 4 – Materials : Metals and Non-Metals
  • 5 – Coal and Petroleum
  • 6 – Combustion and Flame
  • 7 – Conservation of Plants and Animals
  • 8 – Cell – Structure and Functions
  • 9 – Reproduction in Animals
  • 10 – Reaching The Age of Adolescence
  • 11 – Force and Pressure
  • 12 – Friction
  • 13 – Sound
  • 14 – Chemical Effects of Electric Current
  • 15 – Some Natural Phenomena
  • 16 – Light
  • 17 – Stars and The Solar System
  • 18 – Pollution of Air and Water

NCERT Solutions for Class 8 Science Sound

Class–VIII Science NCERT SOLUTION
Ch-13 Sound
1. Choose the correct answer.

Sound can travel through

(a) Gases only

(b) Solid only

(c) Liquid only

(d) Solids, liquids and gases

Ans. (d) air, liquid and solids


2. Voice of which of the following is likely to have minimum frequency?

(a) Baby girl

(b) Baby boy

(c) A man

(d) A woman

Ans. (a) Baby girl.


NCERT Solutions for Class 8 Science Sound

3. In the following statements, tick ‘T’ against those which are true, and “F” against those which are false.

(a) Sound cannot travel in vacuum. (T/F)

(b) The number of oscillations per second of a vibrating object is called its time period. (T/F)

(c) If the amplitude of vibration is large, sound is feeble. (T/F)

(d) For human ears, the audible range is 20 Hz. To 20,000 Hz. (T/F)

(e) The lower the frequency of vibration, the higher is the pitch. (T/F)

(f) Unwanted or unpleasant sound is termed as music. (T/F)

(g) Noise pollution may cause partial hearing impairment. (T/F)

Ans. (a) T

(b) F

(c) F

(d) T

(e) F

(f) F

(g) T


NCERT Solutions for Class 8 Science Sound

4. Fill in the blanks with suitable words.

(a) Time taken by an object to complete one oscillation is called ———-.

(b) Loudness is determined by the ————–.

(c) The unit of frequency is —————.

(d) Unwanted sound is called ————.

(e) Shrillness of a sound is determined by the ————- of vibration.

Ans. Fill in the blanks with suitable words.

(a) Time taken by an object to complete one oscillation is calledtime period.

(b) Loudness is determined by the amplitude.

(c) The unit of frequency is hertz.

(d) Unwanted sound is called noise.

(e) Shrillness of a sound is determined by the pitch of vibration.


5. A pendulum oscillates 40 times in 4 seconds. Find its time period and frequency.

Ans. No. of oscillations = 40.

Time- taken = 4 sec.

Frequency = no. of oscillation/ time-taken

= 40/4 = 10 Hz.


NCERT Solutions for Class 8 Science Sound

6. The sound from a mosquito is produced when it vibrates its wings at an average rate of 500 vibrations per seconds. What is the time period of the vibration?

Ans. No- of vibration in 1 second = 500.

Therefore, frequency= 500Hz.

Time-period = 1/ frequency

= 1/500 = 0.002 second.


NCERT Solutions for Class 8 Science Sound

7. Identify the part which vibrates to produce sound in the following intruments.

(a) Dholak

(b) Sitar

(c) Flute

Ans. (a) Dholak- Stretched membrane.

(b) Sitar- Stretched string

(c) Flute- Air column.


8. What is the difference between noise and music? Can music become noise sometimes?

Ans. The unpleasant sound is called noise. Whereas pleasant sound is called music. Noise can produce so many health hazards, whereas noise music brings about soothing effect.

Yes, music can become a noise sometimes when the musical instruments produce very high volume sounds.


NCERT Solutions for Class 8 Science Sound

9. List sources of noise pollution in your surroundings.

Ans. The sources of noise pollution are:

 (i) The sound produced by buses and trucks.

 (ii) The sound produced at the construction site.

 (iii) The sound produced by playing of T.V., radio and loudspeaker.

 (iv) Bursting of crackers, and sound of big machines in the factories.


NCERT Solutions for Class 8 Science Sound

10. Explain in what way noise pollution is harmful to humans.

Ans. The noise pollution may cause many health related problems. Lacks of sleep, hypertension, anxiety etc. are some of the problems that may caused due to noise pollution. Moreover, a person who is exposed to a loud sound continuously may get temporary or permanent deafness.


NCERT Solutions for Class 8 Science Sound

11. Your parents are going to buy a house. They have been offered one on the roadside and another three lanes away from the roadside. Which house would you suggest your parents should buy? Explain your answer.

Ans. I would suggest my parents to buy the house which is three lanes away from the roadside. This would protect us from noise pollution which is maximum at roadside building.


12. Sketch larynx and explain its function in your own words.

Ans. The other name of larynx is voice box. It is present at the upper end of the windpipe. The function of larynx is to produce sound.


NCERT Solutions for Class 8 Science Sound

13. Lightning and thunder take place in the sky at the same time and at the same distance from us. Lightening is seen earlier and thunder is heard later. Can you explain why?

Ans. The light travels at the speed of 3,00,000 km/s which is very large in comparison to the speed of sound which travels at the rate of 330 m/s in air. That is why lightening is seen earlier and thunder is heard later.


NCERT solutions for Class 8 Science

NCERT Solutions Class 8 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Science includes text book solutions from Class 8 Science Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Science have total 18 chapters. 8 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Social Science class 8 solutions PDF and Science ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.





6 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Science Sound”

  1. The answers r too short compairing to class 8 u have to write big answer compare to the standard of class 8 but answers are nice but too short

Leave a Comment