NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure Class 8 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Science chapter wise NCERT solution for Class 8 Science all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Force and Pressure Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure

NCERT Class 8 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Crop Production and Management
  • 2 – Microorganisms : Friend and Foe
  • 3 – Synthetic Fibres and Plastics
  • 4 – Materials : Metals and Non-Metals
  • 5 – Coal and Petroleum
  • 6 – Combustion and Flame
  • 7 – Conservation of Plants and Animals
  • 8 – Cell – Structure and Functions
  • 9 – Reproduction in Animals
  • 10 – Reaching The Age of Adolescence
  • 11 – Force and Pressure
  • 12 – Friction
  • 13 – Sound
  • 14 – Chemical Effects of Electric Current
  • 15 – Some Natural Phenomena
  • 16 – Light
  • 17 – Stars and The Solar System
  • 18 – Pollution of Air and Water

NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure

Class–VIII Science NCERT SOLUTION
Ch-11 Force and Pressure
1. Give two examples each of situations in which you push or pull to change the state of motion of objects.

Ans. (a) If a rubber ball or marble is placed on a very smooth surface and given a small push, it starts moving with some speed.

(b) If a child is placed on a hanging swing in the state of rest and the swing is pulled again and again by a rope, the swing will move to and fro with a speed.


NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure

2. Give two examples of situations in which applied force causes a change in the shape of an object.

Ans. (i) If an inflated balloon is taken and pressed from two sides with hand, its shape get changed.

(ii) If a plate of steel is beaten up with a hammer the shape of the plate will get change.


NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure

3. Fill in the blanks in the following statements.

(a) To draw water from a well we have to ______ at the rope.

(b) A charged body______ an uncharged body towards it.

(c) To move a loaded trolley we have to ________ it.

(d) The north pole of a magnet _____ the north pole of another magnet.

Ans. Fill in the blanks

(a) To draw water from a well we have topull at the rope.

(b) A charged body attracts an uncharged body towards it.

(c) To move a loaded trolley we have to pull it.

(d) The north pole of a magnet repels the north pole of another magnet.


NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure

4. An archer stretches her bow while taking aim at the target. She then releases the arrow, which begins to move towards the target. Based on this information fill up the gaps in the statements using the following terms.

Muscular, contact, non-contact, gravity, friction, shape, attraction

(a) To stretch the bow, the archer applies a force that causes a change in its ______.

(b) The force applied by the archer to stretch the bow is an example of ________ force.

(c) The type of force responsible for a change in the state of motion of the arrow is an example of a ______ force.

(d) While the arrow moves towards its target, the forces acting on it are due to ____and that due to __________ of air.

Ans. (a) shape

(b) muscular

(c) contact

 (d) gravity, friction.


NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure

5. In the following statements identify the agent exerting the force and object on which its acts. State the effect of the force in each case.

(a) Squeezing a piece of lemon between the fingers to extract its juice.

(b) Taking out paste from a toothpaste tube.

(c) A load suspended from a spring while its other end is on a hook fixed to a wall.

(d) An athlete making a high jump to clear the bar at a certain height. 

Ans.


NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure

6. A blacksmith hammers a hot piece of iron while making tool. How does the force due to hammering affect the piece of iron?

Ans. The shape of the hot piece of iron changes. It flattens and becomes thinner than earlier. This is the effect of force due to hammering the piece of iron.


NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure

7. An inflated balloon was pressed against a wall after it has been rubbed with a piece of synthetic cloth. It was found that the balloon sticks to the wall. What force might be responsible for the attraction between the balloon and the wall?

Ans. This is an electrostatic force.


NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure

8. Name the forces acting on a plastic bucket containing water held above ground level in your hand. Discuss why the forces acting on the bucket do not bring a change in its state of motion.

Ans. The forces that act on the bucket are as follows:-

(i) The pressure of water contained in it, exerted on its wall and on base of the bucket.

(ii) Force of gravity by earth.

(iii) The water is contained in a bucket and the pressure of force is exerted on the wall of the bucket, which is sufficient to take it as a force.

As the bucket is held in my hand, so I overcome the force of gravity of the earth. That is why these forces do not bring a change in the state of motion.


NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure

9. A rocket has been fired upwards to launch a satellite in its orbits. Name the two forces acting on the rocket immediately after leaving the launching pad.

Ans. The two forces that are acting on the rocket immediately after leaving the launching pad are:

(a) Force of gravity of earth acting downward and

 (b) The frictional force produced by air particles.


NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure

10. When we press the bulb of a dropper with its nozzle kept in water, air in the dropper is seen to escape in the form of bubbles. Once we release the pressure on the bulb, water gets filled in the dropper. The rise of water in the dropper is due to

(a) Pressure of water.

(b) Gravity of the earth.

(c) Shape of rubber bulb.

(d) Atmospheric pressure.

Ans. (d) Atmospheric pressure.


NCERT solutions for Class 8 Science

NCERT Solutions Class 8 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Science includes text book solutions from Class 8 Science Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Science have total 18 chapters. 8 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Social Science class 8 solutions PDF and Science ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




9 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Science Force and Pressure”

Leave a Comment