NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System Class 8 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Science chapter wise NCERT solution for Class 8 Science all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Stars and the Solar System Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System

NCERT Class 8 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Crop Production and Management
  • 2 – Microorganisms : Friend and Foe
  • 3 – Synthetic Fibres and Plastics
  • 4 – Materials : Metals and Non-Metals
  • 5 – Coal and Petroleum
  • 6 – Combustion and Flame
  • 7 – Conservation of Plants and Animals
  • 8 – Cell – Structure and Functions
  • 9 – Reproduction in Animals
  • 10 – Reaching The Age of Adolescence
  • 11 – Force and Pressure
  • 12 – Friction
  • 13 – Sound
  • 14 – Chemical Effects of Electric Current
  • 15 – Some Natural Phenomena
  • 16 – Light
  • 17 – Stars and The Solar System
  • 18 – Pollution of Air and Water

NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System

Class–VIII Science NCERT SOLUTION
Ch-17 Stars and the Solar System
Choose the correct answer in questions 1-3

1. Which of the following is NOT a member of the solar system?

(a) An asteroid

(b) A satellite

(c) A constellation

(d) A comet

Ans. (c) A constellation


2. Which of the following is NOT a planet of the sun?

(a) Sirius

(b) Mercury

(c) Saturn

(d) Earth

Ans. (a) Sirius


NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System

3. Phases of moon occur because

(a) We can see only that part of the moon which reflects light towards us.

(b) Our distance from the moon keeps changing.

(c) The shadow of the Earth covers only a part of the moon’s surface.

(d) The thickness of the moon’s atmosphere is not constant.

Ans. (a) We can see only that part of the moon which reflects light towards us.


NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System

4. Fill in the blanks.

(a) The planet which is farthest from the Sun is ———.

(b) The planet which appears reddish in colour is ———.

(c) A group of stars, that appear to form a pattern in the sky is known a ———–.

(d) A celestial body that revolves around a planet is known as ————–.

(e) Shooting stars are actually not ————-.

(f) Asteroids are found between the orbits of ———- and ———.

Ans. (a) The planet which is farthest from the Sun is Neptune.

(b) The planet which appears reddish in colour is Mars.

(c) A group of stars, which appear to form a pattern in the sky is known a constellation.

(d) A celestial body that revolves around a planet is known as satellite.

(e) Shooting stars are actually not stars.

(f) Asteroids are found between the orbits of Mars and Jupiter.


NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System

5. Mark the following statements as true (T) or false (F).

(a) Pole star is a member of the solar system.  (  )

(b) Mercury is the smallest planet of the solar system. (  )

(c) Uranus is the farthest planet in the solar system. (  )

(d) INSAT is the artificial satellite.   (  )

(e) There are nine planets in the solar system. (  )

(f) Constellation Orion can be seen only with a telescope. (  )

Ans. True/False

(a) (F)

(b) (T)

(c) (F)

(d) (T)

(e) (F)

(f) (F)


NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System

6. Match items in column A with one or more items in column B.^&
AB
(i) Inner planets(a) Saturn
(ii) Outer planets(b) Great Bear
(iii) Constellation(c) Moon
(iv) Satellite of the Earth(d) Mars

Ans. Match the following

(i) (d)

(ii) (a)

(iii) (b)

(iv) (c)


7. In which part of the sky can you find Venus if it is visible as an evening star?

Ans. Venus appears in the western sky just after sunset.


NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System

8. Name the largest planet of the solar system.

Ans. Jupiter is the largest planet of the solar system.


9. What is a constellation? Name any two constellations.

Ans. The stars forming a group that has a recognizable shape is called constellation.


NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System

10. Draw sketches to show the relative positions of prominent stars in

(a) Ursa Major and

(b) Orion.

Ans.


11. Name two objects other than planets which are members of the solar system.

Ans. Satellites and asteroids are the objects that are the members of solar system.


NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System

12. Explain how you can locate the Pole Star with the help of Ursa Major.

Ans. To locate the Pole Star we should look towards the northern part of the sky and identify Ursa Major. We may look at the two stars at the end of Ursa Major. A straight line passing through these stars is imagined and is extended towards the north direction. This line leads to a star which is not too bright. This is the Pole Star.


NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System

13. Do all the stars in the sky move? Explain.

Ans. No, no star moves in sky. They appear to move from east to west, because the Earth rotates from west to east about its axis.


14. Why is distance between stars expressed in light years? What do you understand by the statement that a star is eight light years away from the earth?

Ans. The distance of stars is so large that it cannot be expressed in terms of kilometer. That is why very large distances are expressed in another unit known as light year. One light year is the distance travelled by light in one year.

If the distance of a star is eight light years, it means that this distance is the distance travelled by light in one year.


15. The radius of Jupiter is 11 times the radius of Earth. Calculate the ratio of the volumes of Jupiter and the earth. How many earths can Jupiter accommodate?

Ans. If the radius of the Earth is r.

Then, radius of the Jupiter is 11r.

So, ratio of the volumes of Jupiter and Earth  = = 1331:1

So, 1331 Earth can accommodate within the Jupiter.


NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System

16. Boojho made the following sketch (fig. 17.29) of the solar system. Is the sketch correct? If not, correct it.

Ans. The positions of Mars and Venus should be interchanged. Similarly positions of Neptune and Uranus should be also interchanged.


NCERT solutions for Class 8 Science

NCERT Solutions Class 8 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Science includes text book solutions from Class 8 Science Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Science have total 18 chapters. 8 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Social Science class 8 solutions PDF and Science ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




13 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Science Stars and the Solar System”

Leave a Comment