NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE New Sample Papers 2021

CBSE Board Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame Class 8 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Science chapter wise NCERT solution for Class 8 Science all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Combustion and Flame Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame

NCERT Class 8 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Crop Production and Management
  • 2 – Microorganisms : Friend and Foe
  • 3 – Synthetic Fibres and Plastics
  • 4 – Materials : Metals and Non-Metals
  • 5 – Coal and Petroleum
  • 6 – Combustion and Flame
  • 7 – Conservation of Plants and Animals
  • 8 – Cell – Structure and Functions
  • 9 – Reproduction in Animals
  • 10 – Reaching The Age of Adolescence
  • 11 – Force and Pressure
  • 12 – Friction
  • 13 – Sound
  • 14 – Chemical Effects of Electric Current
  • 15 – Some Natural Phenomena
  • 16 – Light
  • 17 – Stars and The Solar System
  • 18 – Pollution of Air and Water

NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame

Class–VIII Science NCERT SOLUTION
Ch-6 Combustion and flame
1. List conditions under which combustion can take place.

Ans. Conditions under which combustion can take place are as follows:

a. Air

b. The ignition temperature

c. Inflammable substance.


NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame

2. Fill in the blanks.

(a) Burning of wood and coal causes ______________ of air.

(b) A liquid fuel, used in home is ____________.

(c) Fuel must be heated to its ________________ before it starts burning.

(d) Fire produced by oil cannot be controlled by ____________.

Ans. Fill in the blanks.

(a) Burning of wood and coal causes pollution of air.

(b) A liquid fuel, used in home is LPG.

(c) Fuel must be heated to its ignition temperature before it starts burning.

(d) Fire produced by oil cannot be controlled by water.


NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame

3. Explain how the use of CNG in automobiles has reduced pollution in our cities.

Ans. The use of CNG in automobiles has reduced pollution in our cities because CNG does not produce any poisonous gas on burning. That is why pollution in our cities is reduced.


4. Compare LPG and wood as fuels.

Ans. LPG burns easily and produces more heat in comparison to wood. Besides, it is a clean fuel, it does not produce fume and ashes as wood do. LPG can be stored and transported easily and conveniently.


NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame

5. Give reasons.

(a) Water is not used to control fires involving electrical equipment.

(b) LPG is a better domestic fuel than wood.

(c) Paper by itself catches fire easily whereas a piece of paper wrapped around an aluminium pipe does not.

Ans. (a) Water is not used to control fire produced by electrical equipment because water is conductor of electricity and may result in electric shock.

(b) LPG is a substance which is readily available. It is cheaper and burns easily in air at moderate rate. It produces large amount of heat and does not leave behind any undesirable substance.

(c) Paper catches fire easily, but when it is wrapped around an aluminium pipe,  the ignition temperature does not meet as heat is transferred to aluminium to lower the temperature of paper.


NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame

6. Make a labelled diagram of candle flame.

Ans.


7. Name the unit in which the calorific value of a fuel is expressed.

Ans. The calorific value of a fuel is expressed in kilojoules per kg (kj/kg).


NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame

8. Explain how CO2 is able to control fires.

Ans. Carbon dioxide being heavier than oxygen covers the fire like a blanket. Since the contact between fuel and oxygen is cut off, the fire is controlled. The added advantage of carbon dioxide is that in most cases it does not harm the electrical appliances.


NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame

9. It is difficult to burn a heap of green leaves but dry leaves catch fire easily. Explain.

Ans. Green leaves contain lot of water. So, when we try to burn green leaves, water contained in the leaves cools the combustible materials, so that its temperature is brought below its ignition temperature. This prevents the burning of green leaves.

In case of dry leaves, water is absent in them so burning process start as the temperature is raised above the ignition temperature and the leaves catch fire easily.


NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame

10. Which zone of a flame does a goldsmith use for melting gold and silver and why?

Ans. The goldsmith uses the outermost zone of a flame with a metallic blow pipe for melting gold and silver.

The flame in outermost zone has the highest temperature sufficient to melt the gold and silver.


NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame

11. In an experiment 4.5 kg of a fuel was completely burnt. The heat produced was measured to be 180,000 kj. Calculate the calorific value of the fuel.

Ans. Calorific value of a fuel = Total heat produced/total mass burnt.

Here, mass of fuel = 4.5 kg.

Heat produced = 180,000 kj.

Therefore, calorific value of fuel = 180,000/4.5kg = 40,000 kj/kg.


12. Can the process of rusting be called combustion? Discuss.

Ans. Yes, process of rusting can be called combustion, in fact, slow combustion, because rusting also takes place in the air in presence of humidity in the atmosphere.


NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame

13. Abida and Ramesh were doing an experiment in which water was to be heated in a beaker. Abida kept the beaker near the wick in the yellow part of the candle flame. Ramesh kept the beaker in the outermost part of the flame. Whose water will get heated in a shorter time?

Ans. The water of Ramesh’s beaker will get heated in a shorter time because the outermost part of the flame is the hottest.

NCERT solutions for Class 8 Science

NCERT Solutions Class 8 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Science includes text book solutions from Class 8 Science Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Science have total 18 chapters. 8 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Social Science class 8 solutions PDF and Science ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.





7 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Science Combustion and Flame”

  1. Your answers are very good, easy,short and very easy to learn .l am student of class 8th . l write your answers in Classwork copies .

  2. ur answer is superb……i like it…i hve written this q answer in my cw vopy…mnd in exam i hve got 80 out of 80

Leave a Comment