NCERT Solutions for Class 8 Science Microoraganisms Friends and Foe

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Science Microoraganisms Friends and Foe Class 8 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Science chapter wise NCERT solution for Class 8 Science all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Microoraganisms Friends and Foe Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Science Microoraganisms Friends and Foe

NCERT Class 8 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Crop Production and Management
  • 2 – Microorganisms : Friend and Foe
  • 3 – Synthetic Fibres and Plastics
  • 4 – Materials : Metals and Non-Metals
  • 5 – Coal and Petroleum
  • 6 – Combustion and Flame
  • 7 – Conservation of Plants and Animals
  • 8 – Cell – Structure and Functions
  • 9 – Reproduction in Animals
  • 10 – Reaching The Age of Adolescence
  • 11 – Force and Pressure
  • 12 – Friction
  • 13 – Sound
  • 14 – Chemical Effects of Electric Current
  • 15 – Some Natural Phenomena
  • 16 – Light
  • 17 – Stars and The Solar System
  • 18 – Pollution of Air and Water

NCERT Solutions for Class 8 Science Microoraganisms Friends and Foe

Class –VIII Science NCERT SOLUTION
Ch-2 Microoganisms: Friend and Foe

1. Fill in the blanks.

(a) Microorganisms can be seen with the help of a________________.

(b) Blue-green algae fix ______________ directly from air to enhance fertility.

(c) Alcohol is produced with the help of __________.

(d) Cholera is caused by ____________.

Ans. Fill in the blanks.

(a) Microorganisms can be seen with the help of a microscope.

(b) Blue-green algae fix nitrogen directly from air to enhance fertility.

(c) Alcohol is produced with the help of yeast.

(d) Cholera is caused by bacteria.


2. Tick the correct answer.

(a) Yeast is used in the production of 

(i) Sugar  

(ii) alcohol

(iii) hydrochloric acid

(iv) oxygen

(b) The following is an antibiotic

(i) Sodium carbonate

(ii) Streptomycin

(iii) Alcohol  

(iv) Yeast

(c) Carrier of malaria-causing protozoan is

(i) Female Anopheles mosquito

(ii) cockroach

(iii) housefly    

(iv) butterfly

(d) The most common carrier of communicable diseases is

(i) ant   

(ii) housefly

(iii) dragonfly  

(iv) spider

(e)  The bread or idli dough rises because of

(i) heat  

(ii) grinding

(iii) growth of yeast cells  

(iv) kneading

 (f) The process of conversion of sugar into alcohol is called

(i) nitrogen fixation 

(ii) moulding

(iii) fermentation 

(iv) infection.

Ans. (a) (ii) alcohol.

(b) (ii) Streptomycin

(c) (i) female anopheles mosquito

(d) (ii) housefly

(e) (iii) growth of yeast cells

(f) (iii) fermentation.


NCERT Solutions for Class 8 Science Microoraganisms Friends and Foe

3. Match the organisms in Column A with their action in Column B.
   A     B
 (i) Bacteria    (a) Fixing nitrogen
 (ii) Rhizobium    (b) Setting curd
 (iii) Lactobacillus (c)  Baking bread
  (iv) Yeast     (d) Causing malaria
 (v) A protozoan    (e) Causing cholera
 (vi) A virus    (f) Causing AIDS

Ans. Match the following:-

Column AColumn B
(i)(e)
(ii)(a)
(iii)(b)
(iv)(c)
(v)(d)
(vi)(f)

4. Can microorganisms be seen with the naked eyes? If not, how can they be seen?

Ans. No, we cannot see them with unaided eyes. They can be seen with the help of a microscope.


NCERT Solutions for Class 8 Science Microoraganisms Friends and Foe

5. What are the major groups of microorganisms?

Ans. The major groups of microorganisms are:-

a. Bacteria

b. Fungi

c. Protozoa

d. Some algae


6. Name the microorganism which can fix atmospheric nitrogen in the soil.

Ans. The microorganisms which can fix atmospheric nitrogen are Rhizobium, Azatobactor, Blue green algae etc.


NCERT Solutions for Class 8 Science Microoraganisms Friends and Foe

7. Write 10 lines on the usefulness of microorganisms in our lives.
Ans. The usefulness of microorganisms are as follows:

a. Lactobacillus- a bacterium useful in making curd etc.

b. Bacteria are useful in formation of bread and cheese.

c. They are used in cleaning of environment.

d. Yeasts are used in production of alcohol.

e. They are used in making antibiotics.

f. They are used in making vaccines.

g. Microorganisms are used to make manure.

h. Bacteria are main nitrogen fixing agent.

i. They fix the carbon dioxide into useful sugar.


NCERT Solutions for Class 8 Science Microoraganisms Friends and Foe

8. Write a short paragraph on the harms caused by microorganisms.

Ans. The harm caused by microorganisms are as follows-

a. They cause many communicable diseases like cholera, common cold, tuberculosis etc.

b. Malaria is caused by a microorganism called plasmodium.

c. Several plants diseases are caused by bacteria and fungi.

d. Food poisoning is caused by microorganism.

e. They are responsible for spoiling of food.


NCERT Solutions for Class 8 Science Microoraganisms Friends and Foe

9. What are antibiotics? What precautions must be taken while taking antibiotics?

Ans. The medicines that kill or stop the growth of the disease-causing microorganism are called antibiotic. Streptomycin, tetracycline, erythromycin etc. are common antibiotics. They are manufactured by growing specific micro-organisms and are used to cure a variety of diseases.

Following precautions must be taken in using antibiotics-

(i) These medicines should be taken only on the advice of a qualified doctor.

(ii) One must finish the course prescribed by the doctor.

(iii) If anybody takes antibiotics when not needed, his or her body may develop resistance against that antibiotic.

NCERT solutions for Class 8 Science

NCERT Solutions Class 8 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Science includes text book solutions from Class 8 Science Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Science have total 18 chapters. 8 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Social Science class 8 solutions PDF and Science ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




9 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Science Microoraganisms Friends and Foe”

  1. Dear,
    Please Check in question number 7 one point is missing
    … kindly add that for the help of
    students….??

Leave a Comment