NCERT Solutions for Class 8 Science Reproduction in Animals

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE New Sample Papers 2021

CBSE Board Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Science Reproduction in Animals Class 8 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Science chapter wise NCERT solution for Class 8 Science all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Reproduction in Animals Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Science Reproduction in Animals

NCERT Class 8 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Crop Production and Management
  • 2 – Microorganisms : Friend and Foe
  • 3 – Synthetic Fibres and Plastics
  • 4 – Materials : Metals and Non-Metals
  • 5 – Coal and Petroleum
  • 6 – Combustion and Flame
  • 7 – Conservation of Plants and Animals
  • 8 – Cell – Structure and Functions
  • 9 – Reproduction in Animals
  • 10 – Reaching The Age of Adolescence
  • 11 – Force and Pressure
  • 12 – Friction
  • 13 – Sound
  • 14 – Chemical Effects of Electric Current
  • 15 – Some Natural Phenomena
  • 16 – Light
  • 17 – Stars and The Solar System
  • 18 – Pollution of Air and Water

NCERT Solutions for Class 8 Science Reproduction in Animals

Class–VIII Science NCERT SOLUTION
Ch-9 Reproduction in Animals
1. Explain the importance of reproduction in organism.

Ans. The production of new individual form the parents is known as reproduction. Reproduction is very important as it ensures the continuation of similar kinds of individuals, generation after generation. If this process do not exist, the generation of living beings will be vanished from the earth.


2. Describe the process of fertilisation in human beings.

Ans. In human beings, sexual reproduction occurs in which reproduction results from the fusion of male and female gametes. Male produce sperms in testes and female produce ovum in ovary. Male release their sperms in female reproductive organ during copulation, called vagina from where the sperms move towards the fallopian tube. Female release one ovum every month in the middle of menstruation cycle which travels towards the fallopian tube. The fusion of male and female gametes takes place in fallopian tube. The fusion of male and female gametes is called fertilisation.


NCERT Solutions for Class 8 Science Reproduction in Animals

3. Choose the most appropriate answer.

(a) Internal fertilisation occurs

i. In female body.

ii. Outside female body

iii. In male body

iv. Outside male body

(b) A tadpole develops into an adult frog by the process of

i. Fertilisation.

ii. Metamorphosis

iii. Embedding

iv. Budding

(c) The number of nuclei present in a zygote is

i. None

ii. One

iii. Two

iv. Four

Ans. (a)  (i) in female body.

(b) (ii) metamorphosis.

(c) (ii) one.


NCERT Solutions for Class 8 Science Reproduction in Animals

4. Indicate whether the following statements are True (T) or False (F).

(a)  Oviparous animals give birth to young one.   ( ).

(b) Each sperm is a single cell.     ( ).

(c) External fertilisation takes place in frog.   ( ).

(d) A new human individual develops from a cell called gamete.( ).

(e) Egg laid after fertilisation is made up of a single cell. ( ).

(f) Amoeba reproduces by budding.    ( ).

(g) Fertilisation is necessary even in asexual reproduction. ( ).

(h) Binary fission is a method of asexual reproduction.  ( ).

(i) A zygote is formed as a result of fertilisation.   ( ).

(j) An embryo is made up of a single cell.    ( ). 

Ans. True/False

(a) (F)

(b) (T)

(c) (T)

(d) (T)

(e) (T)

(f) (F)

(g) (T)

(h) (T)

(i) (T)

(j) (F)


5. Give two differences between a zygote and Foetus

Ans. When fertilisation takes place, the nuclei of the sperm and the egg fuse to form a single nucleus, which results in the formation of a fertilized egg or zygote.

Zygote now begins to develop into an embryo. The embryo continues to develop in the uterus and produces body parts such as hands, legs, head, eyes etc. the stage of the embryo in which all the body parts are identified is called foetus.


NCERT Solutions for Class 8 Science Reproduction in Animals

6. Define asexual reproduction. Describe two methods of asexual reproduction in animals.

Ans. The type of reproduction in which only a single parent is involved is called asexual reproduction.

Asexual reproduction takes place in very small animals like Hydra and microscopic organism like Amoeba.

Budding– New individual develops as outgrowths from a single parent. In hydra a small bulges called buds develops into new individuals.

Binnary fission– The body of unicellular organisms like amoeba divides into two equal parts and each parts develops as new individual.


7. In which female reproductive organ does the embryo get embedded?

Ans. The embryo gets embedded in the wall of the uterus for further development.


NCERT Solutions for Class 8 Science Reproduction in Animals

8. What is metamorphosis? Give examples.

Ans. The drastic change which takes place during the development of an animal is called metamorphosis. The animals that undergoes metamorphosis are

a. Silkworm (egg-> caterpillar-> pupa ->adult)

b. Frog (egg –> tadpole –> adult)


NCERT Solutions for Class 8 Science Reproduction in Animals

9. Differentiate between internal fertilisation and external fertilisation.

Ans.


NCERT Solutions for Class 8 Science Reproduction in Animals

10. Complete the crossword puzzle using the hints given below.

 Across

 1. The process of the fusion of the zygotes.

 6. The type of fertilisation in hen.

 7. Term used for bulges observed on the sides of the body of hydra.

 8. Eggs are produced here.

 Down

 2. Sperms are produced in these male reproductive organs.

 3. Another term for the fertilized egg.

 4. These animals lay eggs.

 5. A type of fission in amoeba.

Ans.


NCERT solutions for Class 8 Science

NCERT Solutions Class 8 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Science includes text book solutions from Class 8 Science Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Science have total 18 chapters. 8 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Social Science class 8 solutions PDF and Science ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.





8 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Science Reproduction in Animals”

  1. This is a very good. It is very important of life . reproduction in animals is very common interests. Thank you mycbseguide

  2. In question no. 4 there is a mistake given.in (d) part the answer should be false but true is given above and in the (g) part the answer should be false but true is given above. So please correct this mistake in your site.

Leave a Comment