NCERT Solutions for Class 8 Science Cell Structure and Functions

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE New Sample Papers 2021

CBSE Board Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Science Cell Structure and Functions Class 8 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Science chapter wise NCERT solution for Class 8 Science all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Cell Structure and Functions Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Science Cell Structure and Functions

NCERT Class 8 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Crop Production and Management
  • 2 – Microorganisms : Friend and Foe
  • 3 – Synthetic Fibres and Plastics
  • 4 – Materials : Metals and Non-Metals
  • 5 – Coal and Petroleum
  • 6 – Combustion and Flame
  • 7 – Conservation of Plants and Animals
  • 8 – Cell – Structure and Functions
  • 9 – Reproduction in Animals
  • 10 – Reaching The Age of Adolescence
  • 11 – Force and Pressure
  • 12 – Friction
  • 13 – Sound
  • 14 – Chemical Effects of Electric Current
  • 15 – Some Natural Phenomena
  • 16 – Light
  • 17 – Stars and The Solar System
  • 18 – Pollution of Air and Water

NCERT Solutions for Class 8 Science Cell Structure and Functions

Class–VIII Science NCERT SOLUTION
Ch-8 Cell: Structure and Functions

1. Indicate whether the following statement are true (T) or false(F).

(a) Unicellular organisms have one-celled body.  (T/F)

(b) Muscles cells are branched.     (T/F)

(c) The basic living unit of an organism is an organ.  (T/F)

(d) Amoeba has irregular shape.    (T/F)

Ans. (a) T

(b) F

(c) F

(d) T


2. Make a sketch of the human nerve cell. What function do nerve cells perform?

Ans.

Nerve cell-


3. Write short notes on the following.

(a) Cytoplasm

(b)Nucleus of a cell

Ans. (a) Cytoplasm- It is the jelly-like substance found in between the nucleus and the cell membrane. It contains many cell organelles. Cytoplasm along with nucleus forms the protoplasm.

(b) Nucleus-  It is a spherical structure located in the Centre of the cell. It is known as brain of the cell as it controls the activities of cells. It is separated from cytoplasm by a membrane called nuclear membrane.


4. Which part of the cell contains organelles?

Ans. Cytoplasm contains organelles of the cell.


NCERT Solutions for Class 8 Science Cell Structure and Functions

5. Make sketches of animal and plant cells. State three differences between them.

Ans.

Difference between plant and animal cell-


6. State the difference between eukaryotes and prokaryotes.

Ans. Eukaryotes have well-organized nucleus with nuclear membrane while prokaryotes do not have well organized nucleus.

Prokaryotic cell is generally smaller in size than eukaryotic cells.


NCERT Solutions for Class 8 Science Cell Structure and Functions

7. Where are chromosomes found in a cell? State their function.

Ans. Chromosomes are found in the nucleus of the cell. They carry genes and help in inheritance of characters from the parents to the offspring


NCERT Solutions for Class 8 Science Cell Structure and Functions

8. ‘Cells are the basic structural units of living organisms’. Explain.

Ans. All the living organisms are made of cells either unicellular or multicellular. The basic functions of life like respiration, assimilation and all major metabolic activities are carried inside the cell. So, cell is known as structural and functional units of living organism.


NCERT Solutions for Class 8 Science Cell Structure and Functions

9. Explain why chloroplasts are found only in plant cells?

Ans. Chloroplast contains chlorophyll which synthesizes food in plants by the process of photosynthesis. No photosynthesis occurs in animals. So, they do not contain chloroplast.


NCERT Solutions for Class 8 Science Cell Structure and Functions

10. Complete the crossword with the help of clues given below.^

 Across

1. This is necessary for photosynthesis.

3. Term for components present in the cytoplasm.

6. The living substance in the cell.

8. Units of inheritance present on the chromosomes.

 Down

1. Green plastids

2. Formed by collection of tissues

4. It separates the contents of the cell from the surrounding medium.

5. Empty structure in the cytoplasm.

7.  A group of cells.

 Ans.


NCERT solutions for Class 8 Science

NCERT Solutions Class 8 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Science includes text book solutions from Class 8 Science Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Science have total 18 chapters. 8 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Social Science class 8 solutions PDF and Science ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.





18 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Science Cell Structure and Functions”

Leave a Comment