NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE New Sample Papers 2021

CBSE Board Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals Class 8 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Science chapter wise NCERT solution for Class 8 Science all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Materials Metals and Non Metals Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals

NCERT Class 8 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Crop Production and Management
  • 2 – Microorganisms : Friend and Foe
  • 3 – Synthetic Fibres and Plastics
  • 4 – Materials : Metals and Non-Metals
  • 5 – Coal and Petroleum
  • 6 – Combustion and Flame
  • 7 – Conservation of Plants and Animals
  • 8 – Cell – Structure and Functions
  • 9 – Reproduction in Animals
  • 10 – Reaching The Age of Adolescence
  • 11 – Force and Pressure
  • 12 – Friction
  • 13 – Sound
  • 14 – Chemical Effects of Electric Current
  • 15 – Some Natural Phenomena
  • 16 – Light
  • 17 – Stars and The Solar System
  • 18 – Pollution of Air and Water

NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals

Class–VIII Science NCERT SOLUTION
Ch-4 Materials: Metals and Non-Metals
1. Which of the following can be beaten into thin sheets?

(a) Zinc  (b) Phosphorus (c) Sulphur  (d) Oxygen

Ans. (a) Zinc


NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals

2. Which of the following statements is correct?

(a) All metals are ductile.

(b) All non-metals are ductile.

(c) Generally, metals are ductile.

(d) Some non-metals are ductile.

Ans. (c) Generally, metals are ductile.


NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals

3. Fill in the blanks.

(a) Phosphorus is a very ______________ non-metal.

(b) Metals are __________________ conductors of heat and ______________.

(c) Iron is ______________ reactive than copper.

(d) Metals react with acids to produce ____________ gas.

Ans. Fill in the blanks.

(a) Phosphorus is a very reactive non-metal.

(b) Metals are good conductors of heat and electricity.

(c) Iron is more reactive than copper.

(d) Metals react with acids to produce hydrogen gas.


NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals

4. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false.

(a) Generally, non-metals react with acids.    ( )

(b) Sodium is a very reactive metal.     ( )

(c) Copper displaces zinc from zinc sulphate solution.  ( )

(d) Coal can be drawn into wires.     ( )

Ans. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false.

(a) Generally, non-metals react with acids.    ( F)

(b) Sodium is a very reactive metal.     ( T)

(c) Copper displaces zinc from zinc sulphate solution.  ( F)

(d) Coal can be drawn into wires.     ( F)


NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals

5. Some properties are listed in the following Table. Distinguish between metals and non-metals on the basis of these properties.
PropertiesMetalsNon-Metals
1. Appearance
2. Hardness
3. Malleability
4. Ductility
5. Heat conduction
6. Conduction of Electricity

Ans.

PropertiesMetalsNon-Metals
1. AppearanceShinyDull
2. HardnessVery hardHard or Soft
3. MalleabilityMalleableNot malleable
4. DuctilityDuctileNon ductile
5. Heat conductionConductor of heatNon-conductor of heat
6. Conduction of ElectricityConductor of electricityNon conductor of electricity

NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals

6. Give reasons for the following.

(a) Aluminium foils are used to wrap food items.

(b) Immersion rods for heating liquids are made up of metallic substances.

(c) Copper cannot displace zinc from its salt solution.

(d) Sodium and potassium are stored in kerosene.

Ans. (a) It maintain the temperature of food item intact as it is good conductor of heat.

(b) Metals are good conductor of electricity. That is why immersion rods are made up of metals.

(c) This is because copper is less reactive than zinc.

(d)  It is because sodium and potassium reacts vigorously when come in contact with air or water.


7. Can you store pickle in an aluminium utensil? Explain.

Ans. Aluminium is a metal. Metals are more reactive with acids. That is why acidic foodstuffs like lemon pickles must not be stored in aluminium utensils.


NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals

8. Match the substances given in Column A with their uses given in Column B.
AB
(i) Gold(a) Thermometers 
(ii) Iron(b) Electric wire
(iii) Aluminium(c) Wrapping food
(iv) Carbon(d) Jewellery
(v) Copper(e) Machinery
(vi) Mercury(f) Fuel

Ans.

Column AColumn B
(i)(d)
(ii)(e)
(iii)(c)
(iv)(f)
(v)(b)
(vi)(a)

NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals

9. What happens when
 (a) Dilute Sulphuric acid is poured on a copper plate?

 (b) Iron nails are placed in copper sulphate solution?

Write word equations of the reactions involved.

Ans. (a) When Sulphuric acid is poured on copper plate, copper sulphate is formed and hydrogen gas is evolved as per following chemical equation:

Copper sulphate + Sulphuric acid -à Copper sulphate + Hydrogen

(b) When iron nails are placed in copper sulphate solution, Cu is displaced by iron. Chemical equation is as follows:

Iron nails + Copper sulphate solution à Iron sulphate + copper.


NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals

10. Soloni took a piece of burning charcoal and collected the gas evolved in a test tube.

 (a) How will she find the nature of the gas?

 (b) Write down word equations of all the reactions taking place in this process.

Ans. (a) When charcoal is burnt in air, carbon dioxide gas is evolved. This gas when passed into the lime water, turns it milky. This is the test for gas.

 (b) Carbon + Oxygen à Carbon dioxide gas.


NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals

11. One day Reeta went to a jeweller’s shop with her mother. Her mother gave an old gold Jewellery to the goldsmith to polish. Next day when they brought the Jewellery back, they found that there was a slight loss in its weight. Can you suggest a reason for the loss in weight?

Ans. In polishing, the jeweler put the gold Jewellery in a mild acid solution (aqua regia), which on reaction with acid goes into the solution. So, this process certain amount of gold is lost to the acidic solution.

NCERT solutions for Class 8 Science

NCERT Solutions Class 8 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Science includes text book solutions from Class 8 Science Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Science have total 18 chapters. 8 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Social Science class 8 solutions PDF and Science ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.





2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Science Materials Metals and Non Metals”

Leave a Comment