NCERT Solutions for Class 5 English Topsy Turvey Land

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 English Topsy Turvey Land book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 5 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Topsy Turvey Land

NCERT Solutions for Class 5 English Chapter wise Solutions

Marigold

  • Chapter 01 Wonderful Waste
  • Chapter 02 Flying Together
  • Chapter 03 Robinson crusoe
  • Chapter 04 My Elder Brother
  • Chapter 05 Rip van Winkle
  • Chapter 06 Talkative Barber
  • Chapter 07 Gullivers Travels
  • Chapter 08 The Little Bully
  • Chapter 09 Around the World
  • Chapter 10 Who will be Ningthou

Poem

  • Poem 01 Ice Cream Man
  • Poem 02 Teamwork
  • Poem 03 My Shadow
  • Poem 04 Crying
  • Poem 05 The Lazy Frog
  • Poem 06 Class Discussion
  • Poem 07 Topsy Turvey Land
  • Poem 08 Nobodys Friend
  • Poem 09 Sing a Song of People
  • Poem 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English Topsy Turvey Land

CHAPTER – 7 (POEM)
TOPSY TURVEY LAND 
1. When do children go to school in Topsy-turvy land?

Ans. In Topsy-turvy land children go to school at night.


NCERT Solutions for Class 5 English Topsy Turvey Land

2. In the poem, if buses travel on the sea, then where do the boats travel? How should it rightly be?

Ans. In the poem, boats travel in the streets. They should travel on the sea.


3. The land of Topsy-turvy is very different from our land. Let’s draw a competition by filling in sentences wherever needed.

Ans.

Topsy-turvy land

Our Land

(i) People walk on their heads.

(i) People walk on their feets.

(ii) The buses run on the sea.

(ii) The buses run on land.

(iii) They wear their hats on feets.

(iii) They wear their hats on their heads.

(iv) Boats travel in streets.

(iv) Boats sail in the sea.

(v) People pay for what they don’t get.

(v) People pay for what they get.


NCERT Solutions for Class 5 English Topsy Turvey Land

4. The words in the sentences are jumbled here. Rearrange them to make meaningful sentences. Words that began with a capital letter are the first word of the sentence.

(i) Renu naughty is a girl,

Ans. Renu is a naughty girl.

(ii) untidy room Her always is.

Ans. Her room is always untidy.

(iii) mother Her advises her clean to it.

Ans. Her mother advises her to clean it.

(iv) never listens She her mother to.

Ans. She never listens to her mother.

(v) kind of What child a you are?

Ans. What kind of a child are you?


5. Can you tell of some things that go Topsy-turvy at home and there is disorder?

Ans. The things that go topsy-turvy at home are:

(i) The newspapers are not arranged date-wise. You have to ransack the whole pile to find the newspaper you need.

(ii) The keys are not in their proper place, and you look for them everywhere.

(iii) One shoe is lying under the bed and the other is in the shoe rack. You go crazy looking for the one.

(iv) You don’t arrange your books and note-books. You don’t find them when it is time to go to school.

(v) Your father doesn’t know where he put his glasses last evening. Your mother doesn’t know where the telephone and electricity bill are, and it is the last date of their payment.


NCERT Solutions for Class 5 English Topsy Turvey Land

6. Write five things that you do at home to make your home look neat and clean.

Ans. (i) Keep the bed sheets and covers properly folded and tucked away.

(ii) Keep things properly arranged on shelf’s.

(iii) Shoes are kept in the shoe-racked properly.

(iv) Also toilets are properly cleaned.

(v) Chairs and sofas are properly well arranged.


7. Let’s imagine a topsy-turvy scene and describe it in the lines below.

Ans. In the day time in the Topsy-turvy land. People were fast asleep. As soon as the sun set, everyone got up. Children had their bath. Grandfather prepared their breakfast. Teachers came in the playground. All the Bazar opened. People bought goods but did not pay for them.


NCERT Solutions for Class 5 English Topsy Turvey Land

8. Two stories got mixed up. Sort them out and write them at the appropriate boxes.

(i) We thought the lion had eaten someone.

(ii) Suddenly the kite lifted him off the ground and took him over the treetops.

(iii) He saw a shoe in the lion’s cage.

(iv) Finally, the kite brought him back to the park.

(v) Our class had gone to the zoo

(vi) Puran was fly the brand new kite in the park.

(vii) Some children stood and screamed, and some ran to the Director of the zoo.

(viii) Puran was frightened and excited.

(ix) The lion had not eaten anyone, because the shoe was one of the lion’s toys.

Ans. The Magic Kite:

Puran was flying the brand new kite in the park.

Suddenly the kite lifted him off the ground and took him over the treetops.

Puran frightened and excited. Finally, the kite brought him back to the park.

Who Did the Lion Eat?

Our class had gone to the zoo. We saw a shoe in the lion’s cage. We thought the lion had eaten someone. Some children stood and screamed and some ran to the Director of the zoo. The lion had not eaten anyone, because the shoe was one of the lion’s toys.

NCERT solutions for Class 5 English Poem Chapter 7 Topsy Turvey Land

NCERT Solutions Class 5 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 English includes text book solutions from Class 5 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 English have total 20 chapters. 5 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 5 solutions PDF and English ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




13 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 English Topsy Turvey Land”

Leave a Comment