NCERT Solutions for Class 5 English Robinson crusoe

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 English Robinson crusoe book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 5 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Robinson crusoe

NCERT Solutions for Class 5 English Chapter wise Solutions

Marigold

  • Chapter 01 Wonderful Waste
  • Chapter 02 Flying Together
  • Chapter 03 Robinson crusoe
  • Chapter 04 My Elder Brother
  • Chapter 05 Rip van Winkle
  • Chapter 06 Talkative Barber
  • Chapter 07 Gullivers Travels
  • Chapter 08 The Little Bully
  • Chapter 09 Around the World
  • Chapter 10 Who will be Ningthou

Poem

  • Poem 01 Ice Cream Man
  • Poem 02 Teamwork
  • Poem 03 My Shadow
  • Poem 04 Crying
  • Poem 05 The Lazy Frog
  • Poem 06 Class Discussion
  • Poem 07 Topsy Turvey Land
  • Poem 08 Nobodys Friend
  • Poem 09 Sing a Song of People
  • Poem 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English Robinson crusoe

CHAPTER – 3
ROBINSON CRUSOE
1. What made Robinson Crusoe think that the print on the ground was a footprint?

Ans. Robinson Crusoe thought that the print was a footprint because it had toes, heel and all parts of a human foot.


2. Why was Robinson afraid when he looked at the bushes and trees?

Ans. He was afraid because he mistook every bush and every tree to be a man.


3. Why did Robinson pray when he saw the footprint?

Ans. Robinson thought it was the footprint of a savage. He was afraid that savages would kill and eat him. So he prayed for protection.


NCERT Solutions for Class 5 English Robinson crusoe

4. Choose the right answer.

(i) Robinson ran back to his home, as fast he could because he

(a) was racing

(b) was afraid

(c) was in a hurry to go home

Ans. (b) was afraid.

(ii) He could not sleep because

(a) there was an animal outside his cave.

(b) he thought savages had come from the mainland

(c) his bed was uncomfortable.

Ans. (b) he thought savages had come from the mainland.

(iii) Why was Robinson Crusoe sure that was not his footprint?

(a) It didn’t look like a human footprint.

(b) It looked smaller than this.

(c)He had not come to this part of the beach in a long time.

Ans. (c) He had not come to this part of the beach in a long time.

(iv) Where was Robinson Crusoe?

(a) On a boat.

(b) In a town.

(c) Alone an island.

(d) On an aeroplane.

Ans. (c) Alone an island.


5. How would you feel if you saw unknown footprints outside your front door?

Ans. I would like the Robinson Crusoe.


6. If you were alone at home and suddenly someone knocked at your door, what would you do?

Ans. I will go to the door and peep through the hole to see that who is there. Then I’ll ask, who’s there? If there is someone whom I know I shall open the door. Otherwise, I’ll tell him to come later.


NCERT Solutions for Class 5 English Robinson crusoe

7. The words in the sentences are jumbled.

(a) alone was not Robinson an island an

Ans. Robinson was not alone on an island.

(b) was island the inhabited.

Ans. The island was inhabited.

(c) footprint to someone this belonged.

Ans. This footprint belonged to someone.

(d) I around me looked.

Ans. I looked around me.

(e) I went the towards footprint large.

Ans. I went towards the large footprint.

(f) was afraid I now.

Ans. I was afraid now.


8. Fill in the blanks with the correct word.

(a) I was frightened ___ curious.

Ans. But.

(b) I decided to go to the beach ____ I went along the water’s edge.

Ans. So.

(c) I ran as fast as I could ___ I was frightened.

Ans. Because.

(d) I was very tired ___ confused.

Ans. And.


NCERT Solutions for Class 5 English Robinson crusoe

9. Write a story on strange footprints.

·  Where did you see the footprints.

·  What sort of a day was it?

·  Did you see them at night?

·  What happened when you followed the footprints?

·  What did you see?

·  What happened then?

Ans. “Story on Strange Footprints”

One day I was sitting alone in a park. A part of the track was muddy. Suddenly, I saw footprints being made on the mud. I followed the footprints. But there was none. New footprints were appearing as if someone was walking away – whether it was a ghost or an invisible man? I could not decide then I come back.

NCERT solutions for Class 5 English Chapter 3 Robinson crusoe

NCERT Solutions Class 5 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 English includes text book solutions from Class 5 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 English have total 20 chapters. 5 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 5 solutions PDF and English ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




11 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 English Robinson crusoe”

Leave a Comment