NCERT Solutions for Class 5 English My Elder Brother

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 English My Elder Brother book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 5 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 English My Elder Brother

NCERT Solutions for Class 5 English Chapter wise Solutions

Marigold

  • Chapter 01 Wonderful Waste
  • Chapter 02 Flying Together
  • Chapter 03 Robinson crusoe
  • Chapter 04 My Elder Brother
  • Chapter 05 Rip van Winkle
  • Chapter 06 Talkative Barber
  • Chapter 07 Gullivers Travels
  • Chapter 08 The Little Bully
  • Chapter 09 Around the World
  • Chapter 10 Who will be Ningthou

Poem

  • Poem 01 Ice Cream Man
  • Poem 02 Teamwork
  • Poem 03 My Shadow
  • Poem 04 Crying
  • Poem 05 The Lazy Frog
  • Poem 06 Class Discussion
  • Poem 07 Topsy Turvey Land
  • Poem 08 Nobodys Friend
  • Poem 09 Sing a Song of People
  • Poem 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English My Elder Brother

CHAPTER – 4
MY ELDER BROTHER
 1. What are the things that Munna liked to do?

Ans. Munna liked to play marbles, fly kites, play volleyball and kabaddi, drawing pictures of animals and birds.


2. What did Bhaiya do all day?

Ans. Bhaiya reads books all the day.


3. Why was Munna not happy with the timetable that Bhaiya made for him?

Ans. Munna was not happy with the timetable that Bhaiya made for him because there was no time to play for it.


NCERT Solutions for Class 5 English My Elder Brother

4. How do you think Munna when his brother was so strict with him? Why was Bhaiya so strict with him?

Ans. Munna became sad and began to cry. When his brother was strict with him. Bhaiya was strict with him because it was his duty to care that Munna would not waste his time. He wanted Munna to study hard.


5. Whose character do you like more – Munna’s or Bhaiya’s? Why?

Ans. I like Bhaiya’s character more than Munna’s. It appears Bhaiya was a bookworm. Still he did not pass his classes. But in fact, Bhaiya had more qualities than Munna. He felt that Munna was his responsibility. He was strict with Munna because he loved him. Because he was not good at studies, but he had more experience.


NCERT Solutions for Class 5 English My Elder Brother

6. After the reading the letter, answer the following questions.

(a) Who has written the letter?

Ans. Pratap has written the letter.

(b) To whom has the letter been written?

Ans. The letter has been written to his mother.

(c) Where is the writer of the letter?

Ans. The writer of the letter is Krishna Boy’s Hostel in Kolkata.

(d) What is the name of his hostel?

Ans. The letter was written on 10th July 2000.


7. Read the following passage and answer the questions that follow:

Oliver was a nine-year-old boy. He lived with other homeless boys in an orphanage. He was pale and thin as were the other boys living there. This was because they had . Oliver lived in the orphanage because he was a homeless boy.

(b) Who was Mr. Bumble?

Ans. Mr. Bumble was the owner of the orphanage.

(c) What meal were the boys given?

Ans. The boys were only given of watery soup.

(d) What did Oliver say to Mr. Bumble?

Ans. Oliver said to Mr. Bumble. “Please Sir, I want some more.”

(e) The boys were given three meals a day. Then why were the always hungry?

 (i) Because the soup they were given was never enough.

(ii) Because they worked very hard all day long.’

(iii) Because the older boys drank up their soup.

Ans. (i) Because the soup they were given was never enough


NCERT Solutions for Class 5 English My Elder Brother

8. Find the words from the passage that mean the same as

(i) very hungry (para 2)

Ans. starving.

(ii) to vanish (para 3)

Ans. disappeared.


9. All the boys assembled in the cold stone hall. Here the word assembled means.

(i) moved away

(ii) collected

(iii) worked together

Ans. (ii) collected.


NCERT Solutions for Class 5 English My Elder Brother

10. From the word ‘assembled remove the last two letters. Add one letter to make a word which means a time at the school when the whole school gathers.

Ans. Assembly.


11. Give a suitable title to the passage.

Ans. Title: Hungry Boy.


NCERT Solutions for Class 5 English My Elder Brother

12. Complete the following sentences using the correct form of teach or learn.

(a) Will you ____ me chess?

Ans. Teach.

(b) Mr. Sharma ____ class VIII.

Ans. Teaches.

(c) The students have _____ about ‘road safety’.

Ans. Learned.

(d) My sister has _____ me how to ride a horse.

Ans. Taught.

(e) I have ___ some of the customs of India.

Ans. Learned.

(f) I ____ how to cycle when I was just four years old.

Ans. Learned.to work hard but were never given enough to eat. The owner of the orphanage, Mr Bumble, was a cruel man and he ill-treated the boys. The boys were always hungry It was true that they were given three meals a day but each meal consisted only of a bowl of watery soup. They were almost starving. So it was decided by them to ask the master for more soup. But who would bell the cat? Finally, the task fell to Oliver. When all the boys had assembled in the cold stone hall for their evening meal, the soup was served. It soon disappeared. The boys whispered to one another and one boy pushed Oliver a little. Oliver, making a brave effort, stood up, walked up to the master with his bowl and spoon in his hand, and said tremblingly, “Please sir, I want some more.”

(a) Why did Oliver live in the orphanage?

Ans

NCERT solutions for Class 5 English Chapter 4 My Elder Brother

NCERT Solutions Class 5 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 English includes text book solutions from Class 5 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 English have total 20 chapters. 5 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 5 solutions PDF and English ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




7 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 English My Elder Brother”

  1. 2 ans is missing but still i learned a lot today. it’s the first time i gave a comment to something related about studying. Keep up the good work….

Leave a Comment