NCERT Solutions for Class 4 English Poem A Watering Rhyme

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 4 English Poem A Watering Rhyme book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 4 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 4 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 4 English Poem A Watering Rhyme

NCERT Class 4 English Chapter wise Solutions

Marigold

  1. Neha’s Alarm Clock
  2. The Little fir tree
  3. Nasruddins Aim
  4. Alice in Wonderland
  5. Helen Keller
  6. The Milkmans Cow
  7. The Scholars Mother Tongue
  8. The Giving Tree
  9. Going to buy a Book
  10. Pinocchho

Poem

  1. Poem 1 Wake up
  2. Poem 2 Noses
  3. Poem 3 Run
  4. Poem 4 Why
  5. Poem 5 Dont be Afraid of the dark
  6. Poem 6 I Had a Little Pony
  7. Poem 7 Hiawatha
  8. Poem 8 A Watering Rhyme
  9. Poem 9 Books
  10. Poem 10 The Naughty Boy

NCERT Solutions for Class 4 English Poem A Watering Rhyme

CHAPTER – 8 (POEM)
A WATERING RHYME
1. What is the best time to water the plants?

Ans. Early in the morning and evening are the best times to water the plants.


2. When should we not water the plants?

Ans. We should not water the plants during the mid-day.


3. Which part of the plant should be watered?

Ans. The roots of the plant should be watered.


NCERT Solutions for Class 4 English Poem A Watering Rhyme

4. Place letters in their right order to form the names of the flowers.

Ans.

PAETWEES

SWEET PEA

MRAIDOLG

MARIGOLD

JMINEAS

JASMINE

TLOUS

LOTUS

ARGOM

MOGRA

DHAAIL

DAHILA

XOLPH

PHLOX

ANSPY

PANSY

BISIHCUS

HIBICUS


5. Do you have a garden?

Ans. Yes, I have a garden.


NCERT Solutions for Class 4 English Poem A Watering Rhyme

6. Name some flowers which grow in your garden or near your house.

Ans. Rose, Marigold, Jasmine, Lotus etc.


7. Give another word for ‘thirsty feet’.

Ans. Roots.


8. What happens when we water plants in the morning? Choose one answer.

(a) They will grow well.

(b) They will dry up.

Ans. They will grow well.


NCERT Solutions for Class 4 English Poem A Watering Rhyme

9. From where do flowers get water?

(a) from the bottom (roots)

(b) form the top (leaves)

Ans. From the bottom.


10. Write rhyming words for the words given below.

Ans.

Morning

Evening

Car

Bar

High

Fly

Boots

Roots

Heat

Beat

where

Here


NCERT Solutions for Class 4 English Poem A Watering Rhyme

11. Words like morning, evening, watering end in ing. Write six more words to which -ing can be added at the end to form a new word.

Ans. (a) play + ing = playing

(b) jump + ing = jumping

(c) sing + ing = singing

(d) laugh + ing = laughing

(e) go + ing = going

(f) cook + ing = cooking


12. Look for words in the poem which sound like the words given below:

(a) are (b) there (c) flower (d) where (e) son (f) threw

Ans. (a) are

(b) there – where

(c) flour

(d) where – wear

(e) son – sun

(f) threw – through


NCERT Solutions for Class 4 English Poem A Watering Rhyme

13. In the sentences, below the capital letters, commas, full stops and question marks are missing. Put these in the correct places.

(a) on monday I will go to school

Ans. On Monday, I will go to school.

(b) rahim ravi and raju are going to see the circus

Ans. Rahim, Ravi and Raju are going to see the circus.

(c) sita where are you looking

Ans. Sita, where are you looking?

(d) the tailor went to the market mr singh

Ans. The tailor went to the market Mr. Singh.

(e) every Sunday I go for a walk have breakfast read story books listen to music and watch television

Ans. Every Sunday, I go for a walk, have breakfast, read story books, listen to music and watch television.

(f) laxmi why are you crying

Ans. Laxmi, why are you crying?

(g) oranges mangoes bananas and papayas are fruits

Ans. Oranges, mangoes, bananas and gapayas are fruits.


14. Write a story about a plant that is in danger. Write about how you might help to save it. Be sure the story has a beginning, a middle, and an end.

Ans. Sarpagandha – An Endangered Plant

Sarpagandha is an important plant. According to Ayurveda, Sarpagandha is the best cure for blood pressure. From times immemorial, it is used for preparing traditional medicines. According to the latest details, this plant falls in the category of endangered plants. This also encourages us to protect the plant, for the well- being of many people. The authorities and Indian Government has initiated the process of conservation. A coordinated effort need of the hour.


NCERT Solutions for Class 4 English Poem A Watering Rhyme

15. Prepare a speech giving some reasons why it is important to protect flowers and plants. Include ways that you could help protect endangered plants.

Ans. Speech: Importance of flowers and plants

Plants and flowers are very important to human beings. Here are some of the important things that plants provide:

Aesthetics: Plants have great “aesthetic” value which means they add to the beauty of the place.

Medicine: History shows importance to medicine. Eighty percent drugs originate in wild plants. Two percent of the world’s plants species have ever been tested for their medicinal potential. That means there are many important drugs yet to be discovered.

Food: Although some 3,000 species of plants have been used as food by humans, 90 percent of the world’s food comes from only 20 plant species.

Industrial Products: Plants are also very important for the industrial goods. Fibres from plants provide clothing. Some fuel products are made from plants.

Recreation: Plant communities from the basis for many important recreational activities including hiking, fishing, hunting and natural observation.

Air Quality: The oxygen in the air we breathe comes from the photosynthesis of plants. Plants can stop the movement of dust and pollutants. Through the intake of carbon dioxide, plants can also lessen the greenhouse effect caused by the burning of fossil fuels like coal.

Water Quality: Plants are extremely important to the quality of the water we use. A diverse cover of plants aids in maintaining healthy watersheds, streams and lakes by holding soil in place, controlling stream flows, and filtering sediments from water.

Erosion Control: The delicate wildflowers that dot the roadsides during the spring, summer and rainy seasons, protect the soil from erosion caused by heavy rains. Without enough plant cover, wind or water erodes the thin layer of soil

Climate: Regional climates are impacted by the amount and type of plant cover. Natural disasters, such as drought, have been blamed on the destruction of forests and other critically important plant communities.

Fish and Wildlife Habitat: Plants provide the necessary habitat for wildlife and fish.

Ecosystem: The word ‘ecosystem’ means the way in which human, plants and animals all live together supporting each other. Every species serves an important role, or purpose in their community.

Ways in which one can help protect Plants

1. Support: We can protect the organisations that protect the endangered plants or otherwise. We can become its member, an active volunteer and make financial contribution to its work.

2. Follow Ethical Gardening Practices: If you garden with native plants, don’t transplant form the wild. Make sure that the plants you purchase have not been collected from forests but grown.

NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 8 Poem A Watering Rhyme

NCERT Solutions Class 4 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 4 English includes text book solutions from Class 4 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 4 English have total 20 chapters. 4 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 4 solutions PDF and English ncert class 4 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 4 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 4 English Poem A Watering Rhyme”

Leave a Comment