NCERT Solutions for Class 4 English Helen Keller

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 4 English Helen Keller book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 4 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 4 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 4 English Helen Keller

NCERT Class 4 English Chapter wise Solutions

Marigold

  1. Neha’s Alarm Clock
  2. The Little fir tree
  3. Nasruddins Aim
  4. Alice in Wonderland
  5. Helen Keller
  6. The Milkmans Cow
  7. The Scholars Mother Tongue
  8. The Giving Tree
  9. Going to buy a Book
  10. Pinocchho

Poem

  1. Poem 1 Wake up
  2. Poem 2 Noses
  3. Poem 3 Run
  4. Poem 4 Why
  5. Poem 5 Dont be Afraid of the dark
  6. Poem 6 I Had a Little Pony
  7. Poem 7 Hiawatha
  8. Poem 8 A Watering Rhyme
  9. Poem 9 Books
  10. Poem 10 The Naughty Boy

NCERT Solutions for Class 4 English Helen Keller

CHAPTER – 5
HELEN KELLER
1. “Something is wrong,” said Helen’s mother. What was wrong with Helen?

Ans. Helen became blind and deaf due to her illness and fever. That is why, her mother said, “Something is wrong.”


NCERT Solutions for Class 4 English Helen Keller

2. Although Helen could not hear and see, what kind of girl was she?

Ans. Helen could not hear and see, but she was a bright and smart child.


3. Who agreed to help Helen?

Ans. Miss Sullivan agreed to help Helen.


4. How did Miss Sullivan help Helen?

Ans. Miss Sullivan gave Helen a doll. She spelt DOLL and wrote the word on Helen’s hand by her ringers. In this way, she taught her the sign language to learn the words.


NCERT Solutions for Class 4 English Helen Keller

5. What did Helen learn when the teacher put her hand into running water?

Ans. When the teacher put Helen’s hand into running water, she learnt the new word WATER. She also understood the meaning of water, as she found it wet and running down her hand when she touched it.


6. What was the most important thing that Helen finally understood?

Ans. Finally, Helen understood that words are the most important thing in the world. She can know everything through words.


7. How do people who cannot see, read?

Ans. The people who cannot see and read study through special books written in a special language called Braille. They touch the script and then understand the meaning of the written text.


NCERT Solutions for Class 4 English Helen Keller

8. What is the script for the children who cannot see called?

Ans. Braille.


9. How do you think you can help the children who cannot see?

Ans. I would to gift braille books to the children who cannot see.


NCERT Solutions for Class 4 English Helen Keller

10. Match the two parts of sentences given under column ‘A’ and ‘B’. Add ‘but’ to join the two parts and write complete sentences.

Column A

Column B

(i) Helen lived after her illness.

(i) her mother thought she could learn.

(ii) She could not see or hear.

(ii) she did not understand what she was doing.

(iii) People thought that she could not learn anything.

(iii) she could not hear or see.

(iv) Helen copied the words

(iv) she was kind to Helen.

(v) Miss Sullivan was strict

(v) she was very intelligent.

Ans. (i) Helen lived after her illness but she could not hear or see.

(ii) She could not see or hear but she was very intelligent.

(iii) People thought that she could not learn anything but her mother thought could learn.

(iv) Helen copied the words but she did not understand what she was doing.

(v) Miss Sullivan was strict but she was kind to Helen.

NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 5 Helen Keller

NCERT Solutions Class 4 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 4 English includes text book solutions from Class 4 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 4 English have total 20 chapters. 4 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 4 solutions PDF and English ncert class 4 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 4 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment