NCERT Solutions for Class 3 English Ship of the Desert

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE Board Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 3 English Ship of the Desert book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 3 English  Ship of the Desert chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 English Download as PDF

Class 3 English Ship of the Desert

NCERT Class 3 English Chapter wise Solutions

ENGLISH

  • 01 Magic Garden
  • 02 Nina and the baby Sparrows
  • 03 The Enormous trip
  • 04 A little Fish story
  • 05 The yellow Butterfly
  • 06 The story of the road
  • 07 Little Tiger Big Tiger
  • 08 My Silly Sister
  • 09 He is my Brother
  • 10 Ship of the Desert

POEM

  • 01 Good Morning
  • 02 Bird Talk
  • 03 Little by Little
  • 04 Sea Song
  • 05 The Balloon man
  • 06 Trains
  • 07 Puppy and I
  • 08 Whats in the Mailbox
  • 09 Dont Tell
  • 10 How creature move

NCERT Solutions for Class 3 English Ship of the Desert

CHAPTER -10 Class 3 English Ship of the Desert

1. Why is the Camel called the ship of the desert?

Ans. Camel is called the ship of the Desert because he can walk on the burning sand easily. He can live without food and water in the desert for many days.


2. For how many weeks can a Camel store food in its jump?

Ans. A Camel can store food for two weeks in its hump.


3. What does the Camel eat in the desert?

Ans. A camel eats thorny bushes in the desert.


4. Choose the right answer.

(a) Name the ship of the desert.

Ans. Camel.

(b) Name the king of the forest.

Ans. Lion.

(c) The feet of the camel are

Ans. Thick and padded.

(d) There are no rivers or lakes in

Ans. Deserts.

(e) At a time a camel can drink

Ans. Hump.


5. Make as many words as you can from within the given words.

Ans. (i) ROARING: IN RAN ROAR

(ii) FROWNING: IN FROG ROW

(iii) BLINKING: IN, LINK, KING

(iv) WONDERINGLY: WONDER RING WON


6. Match the pictures with the words given:

Ans.

Mane

Paw

Hoof

Beak

Feet

Whiskers

Tusk


7. Look at the goats in the picture and write about them

Ans. (i) Two goats were coming from the opposite sides. They came on a bridge made on a river. Both asked each other to move back. No one was ready to move back.

(ii) Both started fighting.

(iii) And both fell in the river.


8. Now make sentences with each word.

Ans. (i) I – eye: I am a girl.

I have two eyes.

(ii) Our – hour: Our country’s name is India.

I walk on hours daily.

(iii) Week -weak: There are 7 days in a week.

I am weak in mathematics.

(iv) Need – knead: You need to take care of your health.

My mother kneads flour everyday.

(v) In – Inn: My teacher is sitting in the class.

Yesterday, we want to an inn.

(vi) See – sea: Today, I will see a movie.

I have never seen a sea.

(vii) No – know: We should say ‘No’ to crackers.

I do not know the answer of this question.

(viii) Here – hear: I am sitting here in this corner.

I cannot hear your voice.

(ix) Not – knot: You should not misbehave with anybody.

I tied a knot in the ropes to make them longer.

(x) Eight – ate: I have eight chocolates.

Yesterday, I ate my lunch at 1:30 pm.

(xi) Of – Off: Camel is the ship of the desert.

Please, switch off the fan when you are not in the room.

(xii) Two – to: I have two eyes, two legs, ears and hands.

I too went for the picnic with my friends.

(xiii) Bye – by: When we depart from our friends we say bye to them.

My house is by the seashore.


9. Find out which animals live in:

(i) icy cold regions.

Ans. Tiger, Bear.

(ii) Hot wet regions.

Ans. Tiger, Elephant.

(iii) Dry and Hot Regions.

Ans. Camel.

NCERT solutions for Class 3 English Chapter 10 Ship of the Desert

NCERT Solutions Class 3 English Ship of the Desert PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 English includes text book solutions from Class 3 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 3 English have total 20 chapters. 3 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 3 solutions PDF and English ncert class 3 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 3 EVS, Hindi ,English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.





Leave a Comment