NCERT Solutions for Class 6 English A Different Kind of School

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 6 English A Different Kind of School Homework book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 6 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 6 English A Different Kind of School

NCERT Solutions for Class 6 English Chapter wise Solutions

Honeysuckle

  • Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework
  • Chapter 2 How the Dog Found Himself
  • Chapter 3 Taros Reward
  • Chapter 4 An Indian American Woman in Space
  • Chapter 5 A Different Kind of School
  • Chapter 6 Who I Am
  • Chapter 7 Fair Play
  • Chapter 8 A Game of Chance
  • Chapter 9 Desert Animals
  • Chapter 10 The Banyan Tree

Poem

  • A House, A Home
  • The Kite
  • The Quarrel
  • Beauty
  • Where Do All the Teachers Go?
  • The Wonderful Words
  • Vocation
  • Whatif

A Pact With The Sun

  • Chapter 1 A Tale of Two Birds
  • Chapter 2 The Friendly Mongoose
  • Chapter 3 The Shepherd’s Treasure
  • Chapter 4 The Old-Clock Shop
  • Chapter 5 Tansen
  • Chapter 6 The Monkey and the Crocodile
  • Chapter 7 The Wonder Called Sleep
  • Chapter 8 A Pact with the Sun
  • Chapter 9 What Happened to the Reptiles
  • Chapter 10 A Strange Wrestling march

NCERT Solutions for Class 6 English A Different Kind of School

Ch5
Page No: 62
Working with Text

A. Put these sentences from the story in the right order and write them out in a paragraph. Don’t refer to the text.

· I shall be so glad when today is over.

·  Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess.

·  I don’t think I’ll mind being deaf for a day — at least not much.

·  But being blind is so frightening.

·  Only you must tell me about things.

·  Let’s go for a little walk.

·  The other bad days can’t be half as bad as this.

Ans: (A) Let’s go for a little walk. Only you must tell me about things. I shall be so glad when today is over. The other bad days can’t be half as bad as this. Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess. I don’t think I’ll mind being deaf for a day – at least not much. But being blind is so frightening.


B. Answer the following questions:

1. Why do you think the writer visited Miss Beam’s school?

Ans: The writer visited Miss Beam’s school because he had heard a great deal about the school.


NCERT Solutions for Class 6 English A Different Kind of School

2. What was the ‘game’ that every child in the school had to play?

Ans: The ‘game’ that every child in the school had to play was that each term every child had one blind day, one lame day, one deaf day, one injured day and one dumb day.


3. “Each term every child has one blind day, one lame day…” Complete the line. Which day was the hardest? Why was it the hardest? (9, 11, 15)

Ans: “Each term every child has one blind day, one lame day, one deaf day, one injured day and one dumb day.” The dumb day was the hardest because the children’s mouths could not be bandaged, so they really had to exercise their will power to remain silent.


4. What was the purpose of these special days?

Ans: The purpose of these special days was to teach the children thoughtfulness – kindness to others, and how to be responsible citizens. These days make the children appreciate and understand misfortune by making them share in the misfortune of others.


NCERT Solutions for Class 6 English A Different Kind of School

Working with language

A. Match the words and phrases with their meanings in the box below.

paragraph numbers

1. homesick  (3)

2. practically  (4)

3. it pains me (7)

4. appreciate  (9)

5. thoughtless  (10)

6. exercise  (11)

7. relief  (13)

8. ghastly (14)

Almost, it hurts me, terrible, test the strength of, understanding the difficulties, wanting to be home, a welcome change, not very caring

Ans: (A)

1. homesick – wanting to be home

2. practically – Almost

3. it pains me – it hurts me

4. appreciate – understanding the difficulties

5. thoughtless – not very caring

6. exercise – test the strength of

7. relief – a welcome change

8. ghastly – terrible


NCERT Solutions for Class 6 English A Different Kind of School

B. Re-word these lines from the story:

1. I had heard a great deal about Miss Beam’s school.

2. Miss Beam was all that I had expected — middle-aged, full of authority.

3. I went to the window which overlooked a large garden.

4. “We cannot bandage the children’s mouths, so they really have to exercise their will-power.”

Ans: 1. I had come to know a lot about the school run by Miss Beam.

2. Miss Beam was middle-aged authoritative as I had thought her to be.

3. I walked towards a window from which one could see a garden of a large size.

4. “It is not possible to put bandages on children’s mouths so an exercise of will power is required on their part.”


NCERT Solutions for Class 6 English A Different Kind of School

C. Given below is a page from a dictionary. Look at it carefully and

(i) Find a word which means the same as ghastly. Write down the word and its two meanings.

Ans: Terrible is that word. Its two meanings are: causing fear and very bad.

(ii) Find a word meaning a part of the school year.

Ans: a term

(iii) Find a word that means examination.

Ans: test

NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 5 A Different Kind of School

NCERT Solutions Class 6 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 English includes text book solutions from Class 6 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 6 English have total 28 chapters. 6 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 6 solutions PDF and English ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 6 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment