NCERT Solutions for Class 3 English Nina and the baby Sparrows

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 3 English Nina and the baby Sparrows book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 3 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 English Download as PDF

Class 3 English Nina and the baby Sparrows

NCERT Class 3 English Chapter wise Solutions

ENGLISH

  • 01 Magic Garden
  • 02 Nina and the baby Sparrows
  • 03 The Enormous trip
  • 04 A little Fish story
  • 05 The yellow Butterfly
  • 06 The story of the road
  • 07 Little Tiger Big Tiger
  • 08 My Silly Sister
  • 09 He is my Brother
  • 10 Ship of the Desert

POEM

  • 01 Good Morning
  • 02 Bird Talk
  • 03 Little by Little
  • 04 Sea Song
  • 05 The Balloon man
  • 06 Trains
  • 07 Puppy and I
  • 08 Whats in the Mailbox
  • 09 Dont Tell
  • 10 How creature move

NCERT Solutions for Class 3 English Nina and the baby Sparrows

CHAPTER -2 Class 3 English Nina and the baby Sparrows

1. Why was there great joy in Nina’s house?

Ans. Nina’s Aunt was getting married and everyone in the house was going to Delhi for the wedding.


2. Why was Nina worried?

Ans. Nina was worried for the baby sparrows. She thought if they go out, how the parents of the babies will feed their children.


3. What did the mother suggest?

Ans. Mother said that they will let the window open for the Papa and the Mama sparrows and lock rest of the house.


4. What did Nina find when she came back from the wedding?

Ans. Nina found two plump little sparrows flying all over the room.


5. How do baby sparrows eat?

Ans. Papa or Mama sparrow put food in the beak of baby sparrow and baby sparrows gulp it.


6. What new things would you like to wear for a wedding? You can say “I would like to wear……”

Ans. I would like to wear a beautiful skirt and top with nice shoes. I would also like to wear matching bangles and hair band.


7. Number the jumbled picture story carefully. Then write the story in proper order.

Ans. (i) Nina is sad.

(ii) Mothers asks why?

(iii) Nina does not want to leave the baby sparrows alone.

(iv) Mother says, “We will leave the window open.”

(v) Nina is happy again.


8. Would you like to have birds visiting you everyday?

Ans. Yes, we would like to have birds visiting us everyday.


9. Write down suitable words describing each picture. Pick up the words from the list given below: Beautiful, Black, Red, Happy, Tall, Fat.

Ans.

A plump woman.

A beautiful rose.

A happy boy.

A beautiful peacock.

A black board.

A tall man


10. Now describe these pictures in your own language.

Ans. (i) This is a fat woman and this is a rose.

(ii) This is Mohan and this is our national bird (Peacock)

(iii) This is our black board.

(iv) This is a very tall man.


11. Say aloud:

Ans. (i) Spoil

(ii) Sparrow

(iii) Sport

(iv) School

(v) Scout

(vi) Skirt

(vi) Skip

(vii) Scold

(viii) Skin

NCERT solutions for Class 3 English Chapter 2 Nina and the baby Sparrows

NCERT Solutions Class 3 English Nina and the baby Sparrows PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 English includes text book solutions from Class 3 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 3 English have total 20 chapters. 3 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 3 solutions PDF and English ncert class 3 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 3 EVS, Hindi ,English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment