NCERT Solutions for Class 3 English He is my Brother

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 3 English He is my Brother book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 3 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 3 English He is my Brother

NCERT Class 3 English Chapter wise Solutions

ENGLISH

  • 01 Magic Garden
  • 02 Nina and the baby Sparrows
  • 03 The Enormous trip
  • 04 A little Fish story
  • 05 The yellow Butterfly
  • 06 The story of the road
  • 07 Little Tiger Big Tiger
  • 08 My Silly Sister
  • 09 He is my Brother
  • 10 Ship of the Desert

POEM

  • 01 Good Morning
  • 02 Bird Talk
  • 03 Little by Little
  • 04 Sea Song
  • 05 The Balloon man
  • 06 Trains
  • 07 Puppy and I
  • 08 Whats in the Mailbox
  • 09 Dont Tell
  • 10 How creature move

NCERT Solutions for Class 3 English He is my Brother

CHAPTER -9 Class 3 English He is my Brother

1. Where were the people going?

Ans. The people were going to a holy place.


2. What did the man say to Meena?

Ans. The man said that why was the carrying the boy on her back. Wasn’t she feeling the load.


3. Why do you think Meena was carrying her brother?

Ans. Meena’s brother was very small and he was not able to walk on the hill.


4. What went up the hill?

Ans. A path.


5. What is the name of the girl in the story?

Ans. Meena.


6. How old was Meena?

Ans. Twelve.


7. How old was Meena’s brother?

Ans. Four-year old was Meena’s brother.


8. Fill in the blanks.

Ans. (i) The boy fell in the pit.

(ii) I sip hot milk.

(iii) The kid is in the rug.

(iv) My toy is in the box.

(v) The lion is in the den.

(vi) This cat runs after the rat.

(vii) I sit on the cot.


9. Fill in the blanks with the opposite of the underlined word given in the sentence.

Ans. (i) The ran run in when the cat run out.

(ii) The lion is big but the ant is small.

(iii) The giraffe has a long neck but owls are short.

(iv) The sun appears in the day and the moon at night.

(v) The tea is hot but the winter is cold.

(vi) Trees are tall but the bushes are short.

(vii) Ram was sad but Radha was happy.


10. What are the difficulties that a child who can’t see will face?

Ans. He will not be able to walk alone, watch television.


11. Would you help a child who can’t walk to school?

Ans. Yes, I would help that child.


12. How can you help such a child and make the child feel one of you?

Ans. I shall hold his hand to go school and develop his self-confidence to make such feelings.

NCERT solutions for Class 3 English Chapter 9 He is my Brother

NCERT Solutions Class 3 English He is my Brother PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 English includes text book solutions from Class 3 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 3 English have total 20 chapters. 3 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 3 solutions PDF and English ncert class 3 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 3 EVS, Hindi ,English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 3 English He is my Brother”

Leave a Comment