NCERT Solutions for Class 3 English Dont Tell

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE New Sample Papers 2021

CBSE Board Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 3 English Dont Tell book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 3 English Whats in the Mailbox and chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 3 English Dont Tell

NCERT Class 3 English Chapter wise Solutions

ENGLISH

  • 01 Magic Garden
  • 02 Nina and the baby Sparrows
  • 03 The Enormous trip
  • 04 A little Fish story
  • 05 The yellow Butterfly
  • 06 The story of the road
  • 07 Little Tiger Big Tiger
  • 08 My Silly Sister
  • 09 He is my Brother
  • 10 Ship of the Desert

POEM

  • 01 Good Morning
  • 02 Bird Talk
  • 03 Little by Little
  • 04 Sea Song
  • 05 The Balloon man
  • 06 Trains
  • 07 Puppy and I
  • 08 Whats in the Mailbox
  • 09 Dont Tell
  • 10 How creature move

NCERT Solutions for Class 3 English Dont Tell

CHAPTER -9 (POEM) Class 3 English Dont Tell

1. How old is the speaker?

Ans. The speaker is a small child may the age of 8 -10 years.


2. Who are ‘they’ and ‘them’ in the poem?

Ans. ‘They’ and ‘them’ in the poem are the parents of the child.


3. What is the secret the speaker is hiding?

Ans. The secret the speaker is hiding is that he is a giant from inside.


4. Think of three things that ‘they’ won’t led you do.

Ans. ‘They’ won’t let me do the following things:

(a) They don’t let me do the following things

(b) They don’t let me cook chappati in the kitchen.

(c) They don’t let me go all alone to the market.


5. What are the things you’d like to do when you are grown up that you just can’t do now?

Ans. (i) I would like to go to the market to buy dresses for myself.

(ii) I would like to drive a car of my own.

(iii) I would like to cook food all alone.


6. Using the letters of the given word, make three words.

Ans.

Black

Other

Table

Sand

Copter

Board

Moth

Get

And

Choper

Back

Her

Able

Hand

Pilot


7. Look at these words in the poem.

Don’t I’m I’ll

Here are their full forms:

Don’t – Do not

I’m – I am

I’ll – I will

(i) Now write the full form of the following words.

Ans. Can’t – Cannot, It’s – It is, I’snt – Is not, What’s – What is, That’s – That is.

(ii) Make sentences using the following:

He’s, She’s, You’re, We’re

Ans. (i) He’s boy who has won the trophy.

(ii) She’s the girl whom I met in the park.

(iii) You’re going to get a surprise today.

(iv) We’re going to have a party in our house tomorrow.

(iii) Now write about two things you’ll do when you grow up. You can begin like this:

Ans. When I grow up, I’ll become a pilot and fly an aeroplane. When I grow up, I’ll visit all the countries and eat different types of food.


8. Say Aloud.

Ans. (i) Giant

(ii) Jam

(iii) Gym

(iv) June

(v) Goose

(vi) Grey

(vii) Gold

(viii) Gum

NCERT solutions for Class 3 English poem Chapter 9 Dont Tell

NCERT Solutions Class 3 English Dont Tell PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 English includes text book solutions from Class 3 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 3 English have total 20 chapters. 3 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 3 solutions PDF and English ncert class 3 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 3 EVS, Hindi ,English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.





3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 3 English Dont Tell”

Leave a Comment