NCERT Solutions for Class 5 EVS On the move again

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 5 EVS On the move again book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 EVS chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 5 EVS Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 EVS On the move again

NCERT Class 5 EVS Chapter wise Solutions

  • Chapter-1 Super Senses
  • Chapter- 2 A snake Charmers story
  • Chapter- 3 From Tasting to Digesting
  • Chapter- 4 Mangoes Round the year
  • Chapter- 5 Seeds and Seeds
  • Chapter- 6 Every drop counts
  • Chapter- 7 Experiments with water
  • Chapter- 8 A treat for mosquitoes
  • Chapter- 9 Up you go
  • Chapter- 10 Walls tells stories
  • Chapter- 11 Sunita in space
  • Chapter- 12 What if it Finishes files
  • Chapter- 13 A shelter so high
  • Chapter- 14 When the earth shook
  • Chapter- 15 Blow hot block cold
  • Chapter- 16 Who will do this work
  • Chapter- 17 Across the wall
  • Chapter- 18 No place for us
  • Chapter-19 A seed tells a farmer story
  • Chapter- 20 Whose forests
  • Chapter- 21 Like father like daughter
  • Chapter- 22 On the move again

NCERT Solutions for Class 5 EVS On the move again

CHAPTER -22
ON THE MOVE AGAIN 
1. Did all the farmers in Dhanu’s village have their own land?

Ans. No, all the farmers in Dhanu’s village don’t have their own land. Some of them work on the lands of big farmers.


2. During what time of the year did Dhanu’s family get work in the village?

Ans. Dhanu’s family gets work in the village till Dussehra from before the rainy season. They do not get work during the remaining six months, when there is no rain and no work in the fields.


NCERT Solutions for Class 5 EVS On the move again

3. Do you know of any families like Dhanu’s who have to leave their villages for months in search of work?

Ans. Yes, I know about two families in my Nani’s village who have to leave their villages for months in search of work.


4. If people in Dhanu’s village did not leave the villages in search of work, what difficulties would they face in their own village?

Ans. If people in Dhanu’s village did not leave the village in search of work, they would face many difficulties like they would not be able to get enough money to get their food, other household articles to live, or would not be able to effort their children’s school fees etc.


NCERT Solutions for Class 5 EVS On the move again

5. In Dhanu’s village, there can be no farming when there is no rain. Do you think farming can be done even without rain water? How?

Ans. Yes, farming can be done even without rain water. This is possible due to the various new methods of irrigation such as by using tubewell, canals, wheel for water lifting etc.


6. Dhanu’s family and many other from the village go far away for work but some people stay back in the village. Why does this happen?

Ans. When Dhanu’s family and many others from the village go far away for work, some people stay back in the village, in order to protect and take care of their houses and other household valuables.


7. When Dhanu and other children leave the village for six months, what happens in the village school?

Ans. When Dhanu and other children leave the village for six months, mainly the children of the big farmers study in the village school.


NCERT Solutions for Class 5 EVS On the move again

8. What arrangements are made at your home for old and unwell family members when everyone goes for work?

Ans. At our home when everyone goes for work, the female members usually remain at home to take care of the old and unwell family members. Otherwise, sometimes a maid servant is appointed for this purpose.


9. Why Does Mami wish that Dhanu should go to school for the whole year and study?

Ans. Mami wished Dhanu should go to school for the whole year and study so that he can study well and get a good job and work independently. He could become a rich person and earn a good reputation in the society and should not suffer like his family members.


NCERT Solutions for Class 5 EVS On the move again

10. What happens when you are able to go to school for a long time?

Ans. If we are not able to go to school for a long time, we will be restricated from the school.


11. Dhanu has to go with his village people to other place. Can there be some arrangements during that time so that Dhanu continues his studies? What kind?

Ans. Yes, when Dhanu has to go with his village people to other places there he can go to any nearby school. If there are many such children, then small classes can be conducted under the trees.


12. Do you know of any jobs/work for which people have to stay away from their families for many months? Look for examples from this book and write.

Ans. There can be many other jobs/work for which people have to stay away from their families for many months, such as-

(i) People who work in defence services.

(ii) Students who study in boarding school.

(iii) Some people are in service or engaged in business.

(iv) People who go on pilgrimage or for tourism.


NCERT Solutions for Class 5 EVS On the move again

13. What are the similarities and differences in the lives of different kinds of farmers?

Ans. There are many similarities and differences in the lives of different kinds of farmers. Some similarities are:

(i) Most of the farmers are fully dependent on the farms to earn their living.

(ii) In most cases, all the family members are engaged in farming.

(iii) Most of them are dependent on rains for their farming.

(iv) Most of them have to borrow a lot of money in order to get good machines for their farms.

(v) Most of them are illiterate.

(vi) Most of them follow the same basic methods for farming, irrigation etc.

Differences:

(i) Some of them have their own lands and some are so poor that they have to work on other’s lands.

(ii) Some are working in rainy weather conditions but some are totally deprived of rains and have to survive in drought conditions.

(iii) They sow different varieties of seeds depending upon the climatic conditions at their places.

(iv) Some follow the old traditional methods of seed growing, irrigation etc. and some adopt new methods.

NCERT solutions for Class 5 EVS Chapter 22 On the move again

NCERT Solutions Class 5 EVS PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 EVS includes text book solutions for CBSE Class 5 EVS have total 22 chapters. 5 EVS NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert EVS class 5 solutions PDF Science ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Science Class 3rd to 12th

CBSE app for Class 5

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer EVS, Hindi ,English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.




Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)

3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 EVS On the move again”

Leave a Comment