NCERT Solutions for Class 10 Science Carbon and its Compounds Part 1

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 10 Science Carbon and its Compounds Part 1 solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE Board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 10 Science Carbon and its Compounds Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 Science Carbon and its Compounds Part 1

NCERT Class 10 Science Chapter wise Solutions

  1. Chemical Reactions and Equations
  2. Acids, Bases and Salts
  3. Metals and Non-metals
  4. Carbon and Its Compounds
  5. Periodic Classification of Elements
  6. Life Processes
  7. Control and Coordination
  8. How do Organisms Reproduce?
  9. Heredity and Evolution
  10. Light Reflection and Refraction
  11. Human Eye and Colourful World
  12. Electricity
  13. Magnetic Effects of Electric Current
  14. Sources of Energy
  15. Our Environment
  16. Management of Natural Resources

NCERT Solutions for Class 10 Science Carbon and its Compounds Part 1

1. What would be the electron dot structure of carbon dioxide which has the formula of CO2?

Ans.


2. What would be the electron dot structure of a molecule of sulphur which is made up of eight atoms of sulphur?

Ans.


NCERT Solutions for Class 10 Science Carbon and its Compounds Part 1

1. How many structural isomers can you draw for pentane?

Ans. The isomers are as under:


2. What are two properties of carbon which lead to the huge number of carbon compounds we see around us?

Ans. The two properties are:

(a) catenation- the ability to form bonds with other atoms of carbon.

(b) Tetravalancy of carbon.


NCERT Solutions for Class 10 Science Carbon and its Compounds Part 1

3. What will be the formula and electron dot structure for cyclopentane?

Ans. Formula of cyclopentane is C5H10. The electron dot structure cyclcopente is:


4. Draw the structure for the following compounds:

(i) Ethanoic acid

(ii) Bromopentane

(iii) Butane

(iv) Hexanal

Ans. Structure of compounds are given as under:

(i) Ethanoic acid

(ii) Bromopentane

(iii) Butanone

(iv) Hexanal


5. How would you name the following compounds?

Ans.(i) Bromomethane

(ii) Hexyne


1. Would you be able to check if water is hard by using a detergent?

Ans. No, we would be able to check if water is hard by using a detergent.


2. People use a variety of methods to wash clothes. Usually after adding the soap, they beat the clothes on stone, or beat it with a paddle, scrub with a brush or the mixture is agitated in a washing machine. Why is agitation necessary to get clean clothes?

Ans. Agitation is necessary to obtain complete mecells formation and the emulsion of oil in water so that the whole of dirt is removed on rinsing with water.

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Solutions Class 10 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 Science includes text book solutions from Book. NCERT Solutions for CBSE Class 10 Science have total 16 chapters. 10 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 10 solutions PDF and Science ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.




Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)

Leave a Comment