NCERT Solutions for Class 3 EVS Chhotus House

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chhotus House book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 3 EVS chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 EVS Download as PDF

 Class 3 EVS Chhotus House

NCERT Class 3 EVS Chapter wise Solutions

  • Chapter 1: Poonams Day out
  • Chapter 2: The plant fairy
  • Chapter 3: Water O Water
  • Chapter 4: Our First School
  • Chapter 5: Chhotus House
  • Chapter 6: Foods we eat
  • Chapter 7: Saying without speaking
  • Chapter 8: Flying High
  • Chapter 9: Its Raining
  • Chapter 10: What is cooking
  • Chapter 11: From here to there
  • Chapter 12: Work we do
  • Chapter 13: Sharing our feelings
  • Chapter 14: The Story of food
  • Chapter 15: Making Pots
  • Chapter 16: Games we play
  • Chapter 17: Here comes a letter
  • Chapter 18: A House like this
  • Chapter 19: Our Friends Animals
  • Chapter 20: Drop by Drop
  • Chapter 21: Families can be Different
  • Chapter 22: Left Right
  • Chapter 23: A Beautiful Cloth
  • Chapter 24: Web of Life

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chhotus House

CHAPTER -5  Class 3 EVS Chhotus House

1. Study the picture carefully and answer the following questions:

(a) What did Chotu think when he looked at the pipe?

Ans.(a) When he looked at the pipe, Chhotu thought that pipe is the safest place to live. Pipe can save him from strong winds, rain and cold.

(b) How did Chhout use the pipe?

Ans. (b) Chhotu used the pipe to sleep.

(c) Into which parts did Chhotu divide the pipe and its surrounding area?

Ans. (c) Chhotu divided the pipe and its surrounding area into:

(i) A part used to sleep or sleeping portion.

(ii) A part used to cook food or cooking portion.

(iii) A part for drying clothes.

(iv) A part used for storing water.

(v) A part where guests can sit or guest room.

(d) In which part of this house will Chhotu like to spend most of his time?

Ans. (d) Chhotu would like to spend most of his time at the part where guests can come and sit.

(e) Why do you think Chhotu invited Monu to live with him in the pipe?

Ans. (e) Chhotu invited Monu to live with him in the pipe because

(i) Monu has no place to live.

(ii) Monu can live easily in the pipe.

(iii) Chhotu was living alone in the pipe. He used to get bored. Monu can talk and play with him.


2. Who all live with you in your house?

Ans. My family members live with me in my house.

Suggestions: Mother, Father, Sister

Brother, Grandfather, Grandmother.


3. How much time in a day do you spend in each part of your house?

Ans. Reading room – 4 hours

Bedroom – 8 hours

Drawing room – 1 hour

Kitchen – 1 hour


4. Is there any part of your house where one particular member of your family spends more time?

Ans. Yes, mother spends more time in kitchen.


5. Is there any part of your house where a particular family member never goes or goes for a short time?

Ans. Yes, father goes in the kitchen only for a short time.


6. Draw picture of any two animals that live in our house uninvited. Write.

Ans.


7. How do you keep our house clean?

Ans. (i) By dusting the objects kept in our house.

(ii) By cleaning house with the help of broomsticks.

(iii) By keeping all the objects at their respective place.


8. Who all help to keep your house clean?

Ans. Mother, sister and brother help to keep the house clean.


9. Where do you throw the garbage of your house?

Ans. We throw the garbage in the dustbin.


Class 3 EVS Chhotus House

10. Is the area around your house clean?

Ans. Yes, the area around our house is clean.


11. Is there any special way in which you decorate your house? When and how?

Ans. Yes, we decorate our house in Diwali. We decorate our house with lights, candles, flowers etc.


12. Name the things with which you decorate you house.

Ans. We decorate our house with flowers, painting flowerpots and caricatures.

NCERT solutions for Class 3 EVS  Chapter 5 Chhotus House

NCERT Solutions Class 3 EVS Chhotus House PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 EVS includes text book solutions for CBSE Class 3 EVS have total 24 chapters. 3 EVS NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert EVS class 3 solutions PDF Science ncert class 3 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Science Class 3rd to 12th

CBSE app for Class 3

To download NCERT Solutions for class 3 EVS, Hindi ,English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




1 thought on “NCERT Solutions for Class 3 EVS Chhotus House”

Leave a Comment