Download myCBSEguide mobile app for FREE sample papers, last year papers, NCERT solutions, test papers, online tests, practice papers and many more features. Install App Now

NCERT Solutions for class-11 biology chapter-22 Chemical coordination and integration

Written by myCBSEguide

NCERT Solutions for class-11 Biology chapter-22 Chemical coordination and integration. NCERT Solution for class XI Biology are also available for download as PDF.

Chapter 22 – Chemical coordination and integration
1. Define the following:
(a) Exocrine gland
(b) Endocrine gland
(c) Hormone

Ans. (a) Exocrine gland: Glandsthat discharge their secretions into ducts are known as exocrine glands.
(b) Endocrine gland: Glandsthat do not discharge their secretions into ducts are known as endocrine glands. These glands discharge their secretions directly into the blood.
(c) Hormone: Hormones are non-nutrient chemicals which act as intercellular messengers and are produced in trace amounts.


2. Diagrammatically indicate the location of the various endocrine glands in our body.
Ans.


3. List the hormones secreted by the following:
(a) Hypothalamus
(b) Pituitary
(c) Thyroid
(d) Parathyroid
(e) Adrenal
(f) Pancreas
(g) Testis
(h) Ovary
(i) Thymus
(j) Atrium
(k) Kidney
(l) G-I Tract
Ans. (a)
Hypothalamus
$ \to $ Thyrotropin Releasing Hormone (TRH)
$ \to $ Gonadotrophin releasing hormone (GnRH)
$ \to $ Somatotropin-releasing hormone
$ \to $ Adrenocorticotrophin-releasing hormone
$ \to $ Prolactin releasing Hormone
$ \to $ Growth-inhibiting hormone
$ \to $ Melanocyte-inhibiting hormone
(b) Pituitary
$ \to $ Growth Hormone (GH)
$ \to $ Prolactin (PRL)
$ \to $ Thyroid Stimulating Hormone (TSH)
$ \to $ Adrenocorticotrophic Hormone (ACTH)
$ \to $ Luteinizing Hormone (LH)
$ \to $ Follicle Stimulating Hormone (FSH)
$ \to $ Melanocyte Stimulating hormone (MSH)
• Neurohypophysis also known asposterior pituitary
$ \to $ Oxytocin
$ \to $ Vasopressin
(c) Thyroid
$ \to $ Thyroxin
$ \to $ Triiodothyronin
$ \to $ Calcitonin
(d) Parathyroid
$ \to $ Parathyroid Hormone
(e) Adrenal
$ \to $ Mineralocorticoids (mainlyaldosterone)
$ \to $ Glucocorticoids (mainly cortisol)
$ \to $ Adrenaline
$ \to $ Nor-adrenaline
(f) Pancreas
$ \to $ Insulin
$ \to $ Glucagon
(g) Testis
$ \to $ Testosterone
(h) Ovary
$ \to $ Estrogen
$ \to $ Progesterone
(i) Thymus
$ \to $ Thymosins
(j) Atrium
$ \to $ Atrial Natriuretic factor
(k) Kidney
$ \to $ Erythropoietin
(l) G-I Tract
$ \to $Gastrin
$ \to $ Secretin
$ \to $ Cholecystokinin (CCK)
$ \to $ Gastric inhibitory peptide (GIP)


4. Fill in the blanks:
Hormones Target gland
(a) Hypothalamic hormones __________________
(b) Thyrotrophin (TSH) __________________
(c) Corticotrophin (ACTH) __________________
(d) Gonadotrophins (LH, FSH) __________________
(e) Melanotrophin (MSH) __________________
Ans. (a)
Pituitary
(b) Thyroid
(c) Adernal
(d) Ovary, Testis
(e) Melanoycte


5. Write short notes on the functions of the following hormones,
(a) Parathyroid hormone (PTH)
(b) Thyroid hormones
(c) Thymosins
(d) Androgens
(e) Estrogens
(f) Insulin and Glucagon

Ans. (a) Parathyroid hormone (PTH): It is secreted by Parathyroid gland. It increases the ${Ca}^{2+}$ levels in the blood.PTH promotes the reabsorption of calcium from nephrons and also, promotes the absorption of calcium from digested food. Thus, it plays an important role in calcium balance in the body.
(b) Thyroid hormones: Thyroid hormones play an important role in the regulation of the basal metabolic rate. These hormones also support the process of red blood cell formation. Thyroid hormones control the metabolism of carbohydrates, proteins and fats. Maintenance of water and electrolyte balance is also influenced by thyroid hormones. Thyroid gland also secretes a protein
hormone called thyrocalcitonin (TCT) which regulates the blood calcium levels.
(c) Thymosins: It play a major role in the differentiation of T-lymphocytes, which provide cell-mediated immunity. It also promote production of antibodies to provide humoral immunity.
(d) Androgens: It regulate the development, maturation and functions of the male accessory sex organs like epididymis, vas deferens, seminal vesicles, prostate gland, urethra etc. Androgens mainly testosterone stimulate muscular growth, growth of facial and axillary hair, aggressiveness, low pitch of voice etc. It stimulates spermatogenesis and formation of mature sperms and also influences male sexual behaviour. These hormones also produce synthetic effects on protein and carbohydrate metabolism.
(e) Estrogens: It produce wide ranging actions such as stimulation of growth and activities of female secondary sex organs, development of growing ovarian follicles, appearance of female secondary sex characters (e.g., high pitch of voice, etc.), mammary gland development. Estrogens also regulate female sexual behaviour.
(f) Insulin and Glucagon: These hormones are secreted by pancreas and helps in regulation of glucose level in body.
Insulin plays a major role in the regulation of glucose homeostasis. It acts mainly on hepatocytes and adipocytes (cells of adipose tissue), and enhances cellular glucose uptake and utilisation. It also stimulates conversion of glucose to glycogen (glycogenesis) in the target cells.
Glucagon plays an important role in maintaining the normal blood glucose levels. Glucagon acts mainly on the liver cells (hepatocytes) and stimulates glycogenolysis resulting in an increased blood sugar (hyperglycemia). It also stimulates the process of gluconeogenesis which also contributes to hyperglycemia.


6. Give example(s) of:
(a) Hyperglycemic hormone and hypoglycemic hormone
(b) Hypercalcemic hormone
(c) Gonadotrophic hormones
(d) Progestational hormone
(e) Blood pressure lowering hormone
(f) Androgens and estrogens

Ans. (a) Hyperglycemic hormone $ \to $ Glucagon
hypoglycemic hormone $ \to $ Insulin
(b) Hypercalcemic hormone $ \to $ Parathyroid hormone (PTH)
(c) Gonadotrophic hormones $ \to $ Luteinizing hormone and Follicle stimulating hormone
(d) Progestational hormone $ \to $ Progesterone
(e) Blood pressure lowering hormone $ \to $Nor-adrenaline
(f) Androgens and estrogens $ \to $ Testosterone


7. Which hormonal deficiency is responsible for the following:
(a) Diabetes mellitus
(b) Goitre
(c) Cretinism
Ans. (a)
Diabetes mellitus $ \to $ Insulin
(b) Goitre $ \to $ Thyroxin hormone
(c) Cretinism $ \to $ Thyroxin hormone


8. Briefly mention the mechanism of action of FSH.
Ans. Follicle stimulating hormone (FSH)stimulates growth and development of the ovarian follicles in females.
FSH produces its effect by binding to its specific receptors present on the ovarian cell membrane. Binding of FSH hormone to its specific receptor present over the cell surface activates an enzyme called adenylate cyclase. This enzyme converts ATP into cyclicAMP. The cyclicAMP is called the second messenger and carries out various biochemical responses in the cell by activating the existing enzyme system in the cell. The biochemical responses then lead to physiological responses like ovarian growth.


9. Match the following:

Column I Column II
(a) $T_4$ (i) Hypothalamus
(b) PTH (ii) Thyroid
(c) GnRH (iii) Pituitary
(d) LH (iv) Parathyroid

Ans.

Column I Column II
(a) $T_4$ (ii) Thyroid
(b) PTH (iv) Parathyroid
(c) GnRH (i) Hypothalamus
(d) LH (iii) Pituitary

Leave a Comment

four × 3 =