NCERT Solutions for Class 9 Science Why Do We Fall ill part 1

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 9 Science Why Do We Fall ill part 1 Class 9 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Why Do We Fall ill Download as PDF

NCERT Solutions for Class 9 Science Why Do We Fall ill part 1

NCERT Class 9 Science Chapter wise Solutions

  • 01 –  Matter in Our Surroundings
  • 02 – Is Matter Around us Pure
  • 03 – Atoms and Molecules
  • 04 – Structure of the Atom
  • 05 – The Fundamental Unit of Life
  • 06 – Tissues
  • 07 – Diversity in Living Organisms
  • 08 – Motion
  • 09 – Force and Laws of Motion
  • 10 – Gravitation
  • 11 – Word and Energy
  • 12 – Sound
  • 13 – Why Do We Fall Ill
  • 14 – Natural Resources
  • 15 – Improvement in Food Resources

NCERT Solutions for Class 9 Science Why Do We Fall ill part 1

1. State any two conditions essential for good health.

Ans. Two conditions essential for good health are:

(i) hygienic surroundings

(ii) good economic and social status


2. State any two conditions essential for being free of disease.

Ans. Two conditions essential for being free of disease:

(i) healthy habits and surroundings

(ii)mental stability and financial status


3. Are the answers to the above questions necessarily the same or different? Why?

Ans. Answers though not identical are similar because for being disease free one needs to be physically and mentally healthy.


NCERT Solutions for Class 9 Science Why Do We Fall ill part 1

1.List any three reasons why you would think that you are sick and ought to see a doctor. If only one of these symptoms were present, would you still go to the doctor? Why or why not?

Ans. If we have fever, headache, stomachache, loose motions, cough and sneeze etc we feel weak. Then we would that we are sick and ought to see a doctor. If only one of these symptoms were present we should still go to see the doctor. Any of these symptoms may be initial signs of a severe disease.


NCERT Solutions for Class 9 Science Why Do We Fall ill part 1

2. In which of the following case do you think the long-term effects on your health are likely to be most unpleasant?

• if you get jaundice,

• if you get lice,

• if you get acne.

Why?

Ans. The long-term effects on our health are likely to be most unpleasant if we get jaundice because the symptoms severely affect our internal organs and persist for long time.


NCERT Solutions for Class 9 Science Why Do We Fall ill part 1

1. Why are we normally advised to take bland and nourishing food when we are sick?

Ans. 1. We are normally advised to take bland and nourishing food when we are sick because we are weak during illness and need complete nourishment for faster recovery.


2. What are the different means by which infectious diseases are spread?

Ans. Infectious diseases can spread by following means:

a) through contaminated food and water

b) through air

c) through vectors or carriers (housefly, mosquito etc)

d) through direct skin contact or sexual contact

e) through cuts and wounds


3. What precautions can you take in your school to reduce the incidence of infectious diseases?

Ans. To reduce the incidence of infectious diseases in my school the precautions will include:

(i) Isolating diseased students and clean surroundings

(ii) clean food and purified drinking water

(iii) not eating junk food and open/uncovered food materials


4. What is immunisation?

Ans. Immunisation is a method of preparing memory cells in immune system. In this method weak or dead microbes of disease are injected in the body such that develop memory lymphocytes(WBCs) but do not cause disease. eg vaccination against polio, tetanus etc.


NCERT Solutions for Class 9 Science Why Do We Fall ill part 1

5. What are the immunisation programmes available at the nearest health centre in your locality? Which of these diseases are the major health problems in your area?

Ans. DPT vaccine: it is for diphtheria, pertussis and tetanus in infants.

Pulse polio vaccine: it is to prevent polio.

BCG vaccine: bacillus calmette Guerin vaccine for tuberculosis.

Hepatitis vaccine

TAB vaccine for typhoid.

tuberculosis and diarrhea are the major health problems in our area.

NCERT Solutions for Class 9 Science

NCERT Solutions Class 9 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 9 Science includes text book solutions .NCERT Solutions for CBSE Class 9 Science have total 15 chapters. 9 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 9 solutions PDF and Science ncert class 9 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 9

To download NCERT Solutions for class 9 Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Social Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment