NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 1

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 1 Class 9 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science The Fundamental Unit of Life Download as PDF

NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 1

NCERT Class 9 Science Chapter wise Solutions

  • 01 –  Matter in Our Surroundings
  • 02 – Is Matter Around us Pure
  • 03 – Atoms and Molecules
  • 04 – Structure of the Atom
  • 05 – The Fundamental Unit of Life
  • 06 – Tissues
  • 07 – Diversity in Living Organisms
  • 08 – Motion
  • 09 – Force and Laws of Motion
  • 10 – Gravitation
  • 11 – Word and Energy
  • 12 – Sound
  • 13 – Why Do We Fall Ill
  • 14 – Natural Resources
  • 15 – Improvement in Food Resources

NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 1

1. Who discovered cells, and how?

Ans. In 1665, an English scientist named Robert Hooke discovered cells. When he saw honey comb like structure while observing thin slice of cork under his self-designed microscope.


2. Why is the cell called the structural and functional unit of life?

Ans. All living organisms are made up of cells so cell is the basic building unit of a living organism and all the activities performed by a living organism are sum total of activities performed by its cells hence cell is called the structural and functional unit of life.


NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 1

1. How do substances like and water move in and out of the cell? Discuss.

Ans. The exchange of gases between cells takes place by diffusion process.

Diffusion is defined as movement of a substance from a region of higher concentration to lower concentration. is formed inside cell due to respiration and it accumulates in the cell so its concentration is high in the cell as compared to the surroundings. On the other hand is utilized inside cell during respiration and therefore its concentration decreases inside the cell while remains comparatively high in the surroundings. As a result diffuses out and diffuses into the cell.


NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 1

2. Why is the plasma membrane called a selectively permeable membrane?

Ans. Plasma membrane is a highly specific structure. It is made up of lipids and proteins who selectively allow the entry of substance into cell and exit of some other substances from the cell i.e. selectively permeable.


NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 1

1.Fill in the gaps in the following table illustrating differences between prokaryotic and eukaryotic cells.

Ans.


NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 1

1. Can you name the two organelles we have studied that contain their own genetic material?

Ans. Chloroplast and Mitochondria.


2. If the organisation of a cell is destroyed due to some physical or chemical influence, what will happen?

Ans. If the organisation of a cell is destroyed due to some physical or chemical influence then such cell would not survive any more as all components of that cell are digested up by its lysosomes.


3. Why are lysosomes known as suicide bags?

Ans. Lysosomes are cell organelles filled with hydrolytic(digestive) enzymes. When a cell is damaged, its lysosomes may burst out and its enzymes digest up its own cell. Due to this, we can say that lysosomes are suicide bags.


NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 1

4. Where are proteins synthesised inside the cell?

Ans. Ribosomes are the sites for protein synthesis inside the cell.

NCERT Solutions for Class 9 Science

NCERT Solutions Class 9 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 9 Science includes text book solutions .NCERT Solutions for CBSE Class 9 Science have total 15 chapters. 9 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 9 solutions PDF and Science ncert class 9 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 9

To download NCERT Solutions for class 9 Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Social Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




1 thought on “NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 1”

Leave a Comment