NCERT Solutions for Class 9 Science Matter in our Surroundings part 2

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 9 Science Matter in our Surroundings part 2 Class 9 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Matter in our Surroundings Download as PDF

NCERT Solutions for Class 9 Science Matter in our Surroundings part 2

NCERT Class 9 Science Chapter wise Solutions

  • 01 –  Matter in Our Surroundings
  • 02 – Is Mattter Around us Pure
  • 03 – Atoms and Molecules
  • 04 – Structure of the Atom
  • 05 – The Fundamental Unit of Life
  • 06 – Tissues
  • 07 – Diversity in Living Organisms
  • 08 – Motion
  • 09 – Force and Laws of Motion
  • 10 – Gravitation
  • 11 – Word and Energy
  • 12 – Sound
  • 13 – Why Do We Fall Ill
  • 14 – Natural Resources
  • 15 – Improvement in Food Resources

NCERT Solutions for Class 9 Science Matter in our Surroundings part 2

1. Convert the following temperatures to the celsius scale.

(a) 293 K (b) 470 K.

Ans. a)

b)


2. Convert the following temperatures to the Kelvin scale.

(a)(b).

Ans. a) = 25 + 273 = 298 K

b) = 373 + 273 = 656 K


NCERT Solutions for Class 9 Science Matter in our Surroundings part 2

3. Give reason for the following observations.

(a) Naphthalene balls disappear with time without leaving any solid.

(b) We can get the smell of perfume sitting several metres away.

Ans. a) Some substances possess the property of sublimation like camphor and naphthalene balls. Such substances directly change from solid to gaseous state without changing into liquid like ice→ water→ water vapour does. Therefore, naphthalene balls disappear with time without leaving any solid.

b) Being a volatile substance (gets evaporated easily) perfumes change from liquid to gaseous state very fast. Those particles mix up with air particles and diffuse to reach our nostrils such that we get the smell of perfume sitting several metres away.


NCERT Solutions for Class 9 Science Matter in our Surroundings part 2

4. Arrange the following substances in increasing order of forces of attraction between the particles— water, sugar, oxygen.

Ans. Oxygen < water< sugar.


5. What is the physical state of water at—

(a)(b)(c)?

Ans. At water is liquid, at water is solid(ice), at water is gas(water vapour).


NCERT Solutions for Class 9 Science Matter in our Surroundings part 2

6. Give two reasons to justify—

(a) water at room temperature is a liquid.

(b) an iron almirah is a solid at room temperature.

Ans. a) The room temperature is generally always more than and less than and within this range water is a liquid so water at room temperature is a liquid.

b) The melting point of iron is much higher than the room temperature therefore an iron almirah is a solid at room temperature.


7. Why is ice at 273 K more effective in cooling than water at the same temperature?

Ans. While melting ice absorbs latent heat of melting from the surroundings and gets changed into water that makes the cooling effect more intense as compared to water at same temperature.


8. What produces more severe burns, boiling water or steam?

Ans. As compared to boiling water it is observed that steam produces more severe burns since as the steam changes into boiling water it releases heat of condensation which is equivalent to latent heat of water result is more severe burning.


9. Name A, B, C, D, E and F in the following diagram showing change in its state.

states of matter

Ans. A – Fusion (Heating – Melting)

B – Vaporisation

C – Cooling – Condensation (Liquefaction)

D – Cooling – Freezing (Solidification)

E – Sublimation

F – Solidification

NCERT Solutions for Class 9 Science

NCERT Solutions Class 9 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 9 Science includes text book solutions .NCERT Solutions for CBSE Class 9 Science have total 15 chapters. 9 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 9 solutions PDF and Science ncert class 9 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 9

To download NCERT Solutions for class 9 Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Social Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment