NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

Table of Contents

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 9 English The Sound of Music Download as PDF

NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

NCERT Solutions for Class 9 English Chapter wise Solutions

Beehive

  1. The Fun They Had
  2. The Sound of Music
  3. The Little Girl
  4. A Truly Beautiful Mind
  5. The Snake and the Mirror
  6. My Childhood
  7. Packing
  8. Reach for the Top
  9. The Bond of Love
  10. Kathmandu
  11. If I were you

POETRY

  1. The Road Not Taken
  2. Wind
  3. Rain on the Roof
  4. The Lake Isle of Innisfree
  5. A Legend of the Northland
  6. No Men Are Foreign
  7. The Duck and the Kangaroo
  8. On Killing a Tree
  9. The Snake Trying
  10. A Slumber did My Spirit Seal

Moments

  1. The Lost Child
  2. The Adventures of Toto
  3. Iswaran the Storyteller
  4. In the Kingdom of Fools
  5. The Happy Prince
  6. Weathering the Storm in Ersama
  7. The Last leaf
  8. A House is Not a Home
  9. The Accidental
  10. The Beggar

NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences each.
1. How old was Evelyn when she went to the Royal Academy of Music?
2. When was her deafness first noticed? When was it confirmed?

Ans: 1. Evelyn was seventeen years old when she went to the Royal Academy of Music in London.
2. Her deafness was first noticed when she was eight years old and it was confirmed when she was eleven.


NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

II. Answer each of these questions in a short paragraph (30–40 words).
1. Who helped her to continue with music? What did he do and say?
2. Name the various places and causes for which Evelyn performs.

Ans: 1. Percussionist Ron Forbes helped Evelyn to continue with music. He began by tuning two large drums to different notes. He asked her not to listen to them through her ears but to try and sense the sound in some other manner.
2. Evelyn, with a hectic international schedule, gives solo performances at regular concerts. Apart from these, she gives free concerts in prisons and hospitals. She also accords high priority to classes for young musicians.


NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

III. Answer the question in two or three paragraphs (100–150 words).
1. How does Evelyn hear music?

Ans: Evelyn heard music by sensing the notes in different parts of her body. When Ron Forbes tuned two drums to different notes and asked her to sense the sound without using her ears, she realized that she could feel the higher drum from the waist up and the lower drum from the waist down. She learnt how to open her mind and body to sounds and vibrations. It was sheer determination and hard work. When she played the xylophone, she could sense the sound passing up the stick into her fingertips. By leaning against the drums, she could feel the resonances flowing into her body.

On a wooden platform, she removed her shoes so that the vibrations could pass through her bare feet and up her legs. She herself said that music poured in through every part of her body. It tingled in the skin, her cheekbones and even in her hair.


NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

Part II – The Shehnai of Bismillah Khan
Page No: 25Thinking about the text

I. Tick the right answer.
1. The (shehnai, pungi) was a ‘reeded noisemaker.’
2. (Bismillah Khan, A barber, Ali Bux) transformed the pungi into a shehnai.
3. Bismillah Khan’s paternal ancestors were (barbers, professional musicians).
4. Bismillah Khan learnt to play the shehnai from (Ali Bux, Paigambar Bux, Ustad Faiyaaz Khan).
5. Bismillah Khan’s first trip abroad was to (Afghanistan, U.S.A., Canada).

Ans: 1. The pungi was a ‘reeded noisemaker.’
2. A barber transformed the pungi into a shehnai.
3. Bismillah Khan’s paternal ancestors were professional musicians.
4. Bismillah Khan learnt to play the shehnai from Ali Bux.
5. Bismillah Khan’s first trip abroad was to Afghanistan.


NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

II. Find the words in the text which show Ustad Bismillah Khan’s feelings about the items listed below. Then mark a tick ( ) in the correct column. Discuss your answers in class.
Bismillah Khan’s Feelings about PositiveNegativeNeutral
1. teaching children music
2. the film world
3. migrating to the U.S.A
4. playing at temples
5. getting the Bharat Ratna
6. the banks of the Ganga
7. leaving Benaras and Dumraon

Ans:

Bismillah Khan’s Feelings aboutPositiveNegativeNeutral
1. teaching children music
2. the film world
3. migrating to the U.S.A
4. playing at temples
5. getting the Bharat Ratna
6. the banks of the Ganga
7. leaving Benaras and Dumraon

 


NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

III. Answer these questions in 30–40 words.
1. Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi?

Ans: Aurangzeb banned the playing of musical instrument pungi because it had a shrill, unpleasant sound.


2. How is a shehnai different from a pungi?

Ans: Shehnai has a better tonal quality than pungi. It is a natural hollow stem pipe with holes on its body and is longer and broader than the pungi. Shehnai is, in a way, an improvement upon the pungi.


3. Where was the shehnai played traditionally? How did Bismillah Khan change this?

Ans: The shehnai was traditionally played in royal courts, temples and weddings. Ustaad Bismillah khan, an undisputed monarch of shehnai brought this instrument onto the classical stage.


NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

4. When and how did Bismillah Khan get his big break?

Ans: Bismillah khan got his big break in 1938. The All India Radio opened in Lucknow and Bismillah khan played shehnai on radio. He soon became an often heard player on radio. He became the first Indian to greet the nation with his shehnai from the Red Fort on 15 August, 1947.


5. Where did Bismillah Khan play the shehnai on 15 August 1947? Why was the event historic?

Ans: On 15 August 1947, Bismillah Khan played the Raag Kaafi on his shehnai from the Red Fort. The event was historical because it was on the occasion of India’s Independence from British Rule.


6. Why did Bismillah Khan refuse to start a shehnai school in the U.S.A.?

Ans: Bismillah Khan refused one of his student’s request to start a shehnai school in the U.S.A. because he would not live away from Hindustan, specifically, from Benaras, the River Ganga and Dumraon.


7. Find at least two instances in the text which tell you that Bismillah Khan loves India and Benaras.

Ans: The first instance is when he turned down his student’s offer to start a shehnai school in U.S.A. The second instance is when Khansaab was asked by Shekhar Gupta about moving to Pakistan during the partition, he said that he would never leave Benaras.


NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

Thinking about language
I. Complete the following sentences. Beginning with a to-verb, try to answer the questions in brackets.
1. The school sports team hopes (What does it hope to do?)
2. We all want (What do we all want to do?)
3. They advised the hearing-impaired child’s mother (What did they advise her to do?)
4. The authorities permitted us to (What did the authorities permit us to do?)
5. A musician decided to (What did the musician decide to do?)

Ans: 1. The school sports team hopes to win the match.
2. We all want to go to succeed in our life.
3. They advised the hearing-impaired child’s mother to consult a doctor.
4. The authorities permitted us to construct the building.
5. A musician decided to open a school for children.


NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

II. From the text on Bismillah Khan, find the words and phrases that match these definitions and write them down. The number of the paragraph where you will find the words/phrases has been given for you in brackets.
1. the home of royal people (1) _____ .
2. the state of being alone (5) _____ .
3. a part which is absolutely necessary (2)_____ .
4. to do something not done before (5) _____ .
5. without much effort (13) _____ .
6. quickly and in large quantities (9) _____ and _____ .

Ans: 1. the royal residence
2. solitude
3. indispensable
4. invent
5. effortlessly
6. thick and fast


NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

III. Tick the right answer.
1. When something is revived, it (remains dead/lives again).
2. When a government bans something, it wants it (stopped/started).
3. When something is considered auspicious, (welcome it/avoid it).
4. When we take to something, we find it (boring/interesting).
5. When you appreciate something, you (find it good and useful/find it of no use).
6. When you replicate something, you do it (for the first time/for the second time).
7. When we come to terms with something, it is (still upsetting/no longer upsetting).

Ans: 1. When something is revived, it lives again.
2. When a government bans something, it wants it stopped.
3. When something is considered auspicious, welcome it.
4. When we take to something, we find it interesting.
5. When you appreciate something, you find it good and useful.
6. When you replicate something, you do it for the second time.
7. When we come to terms with something, it is no longer upsetting.


NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music

Consult your dictionary and complete the following table. The first one has been done for you.
Objective Only before nounNot before nounBoth before and after the verb be
indispensable
impressed
afraid
outdoor
paternal
countless
priceless

Ans:

ObjectiveOnly before nounNot before nounBoth before and after the verb be
indispensable
impressed
afraid
outdoor
paternal
countless
priceless

Use these words in phrases or sentences of your own.
Some sentences using these adjectives are:
1. She isindispensablefor the successful completion of the project.
2. Sunita wasimpressedby my singing.
3. He isafraidof the dark.
4. I enjoy the company of mypaternaluncle.
5. Gennie was showered withcountlessgifts.
6. My grandmother gave me apricelesspiece of advice.

NCERT Solutions for Class 9 English

NCERT Solutions Class 9 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 9 English includes text book solutions from part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 9 English have total 30 chapters. 9 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 9 solutions PDF and English ncert class 9 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 9 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 9 English The Sound of Music”

Leave a Comment