NCERT Solutions for Class 9 English The Bond of Love

Table of Contents

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 9 English The Bond of Love book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 9 English The Bond of Love Download as PDF

NCERT Solutions for Class 9 English The Bond of Love

NCERT Solutions for Class 9 English Chapter wise Solutions

Beehive

  1. The Fun They Had
  2. The Sound of Music
  3. The Little Girl
  4. A Truly Beautiful Mind
  5. The Snake and the Mirror
  6. My Childhood
  7. Packing
  8. Reach for the Top
  9. The Bond of Love
  10. Kathmandu
  11. If I were you

POETRY

  1. The Road Not Taken
  2. Wind
  3. Rain on the Roof
  4. The Lake Isle of Innisfree
  5. A Legend of the Northland
  6. No Men Are Foreign
  7. The Duck and the Kangaroo
  8. On Killing a Tree
  9. The Snake Trying
  10. A Slumber did My Spirit Seal

Moments

  1. The Lost Child
  2. The Adventures of Toto
  3. Iswaran the Storyteller
  4. In the Kingdom of Fools
  5. The Happy Prince
  6. Weathering the Storm in Ersama
  7. The Last leaf
  8. A House is Not a Home
  9. The Accidental
  10. The Beggar

NCERT Solutions for Class 9 English The Bond of Love

Page No:119 Thinking about the Text
Given in the box are some headings. Find the relevant paragraphs in the text to match the headings.
An Orphaned Cub;
Bruno’s Food-chart;
An Accidental Case of Poisoning;
Playful Baba; Pain of Separation;
Joy of Reunion;
A Request to the Zoo;
An Island in the courtyard

Ans: An Orphaned Cub – para 3
Bruno’s Food-chart – para 6
An Accidental Case of Poisoning – para 8
Playful Baba – para 12
Pain of Separation – para 14
Joy of Reunion – para 16
A Request to the Zoo – para 18
An Island in the Courtyard – para 21


II. Answer the following questions.
1.“I got him for her by accident.”
(i) Who says this?
(ii) Who do ‘him’ and ‘her’ refer to?
(iii) What is the incident referred to here?

Ans: (i) Narrator said this.
(ii) Here, ‘him’ refers to the sloth bear and ‘her’ refers to the narrator’s wife.
(iii) About two years ago the narrator and his companions were passing through the sugarcane fields near Mysore.Suddenly, they saw a black sloth bear. One of the narrator’s companions shot it on the spot. As they saw the fallen animal, they were surprised to see that the black fur on its back moved. Then they saw that it was a baby bear that had been riding on its mother’s back. The narrator ran up to it and attempted to capture it. He finally succeeded in grabbing it and gifted it to his wife. This incident is referred to in the above statement


2. “He stood on his head in delight.”
(i) Who does ‘he’ refer to?
(ii) Why was he delighted?

Ans: (i) ‘He’ refers to the bear, Bruno.
(ii) Bruno was delighted to see the narrator’s wife after three months of separation.


NCERT Solutions for Class 9 English The Bond of Love

3. “We all missed him greatly: but in a sense we were relieved.”
(i) Who does ‘we all’ stand for?
(ii) Who did they miss?
(iii) Why did they nevertheless feel relieved?

Ans: (i) ‘We all’ stands for the narrator, his wife and his son.
(ii) They missed Bruno (Baba).
(iii) They felt relieved because Baba was getting too big to be kept at home. That is why they had sent him off to a zoo.


NCERT Solutions for Class 9 English The Bond of Love

III. Answer the following questions in 30 to 40 words each.
1. On two occasions Bruno ate/drank something that should not be eaten /drunk. What happened to him on these occasions?

Ans: Bruno ate some poison-barium carbonate He also vomited and breathed heavily, but was later cured. In another incident, he drank nearly a gallon of old engine oil. Fortunately, he remained unaffected.meant for the rats, which paralysed and weakened him.


2. Was Bruno a loving and playful pet? Why, then, did he have to be sent away?

Ans: Yes, Bruno was a loving and playful pet. Everybody in the family was attached to it,
especially the narrator’s wife. It had to be sent away to a zoo because it was getting too big to
be kept at home.


3. How was the problem of what to do with Bruno finally solved?

Ans: Bruno was not happy at the zoo. Seeing its condition and its happiness at seeing the narrator’s wife, Bruno was allowed to go back to Bangalore. There, an island was made for the bear, keeping all its needs in mind.


NCERT Solutions for Class 9 English The Bond of Love

I. 1. Find these words in the lesson. They all haveieoreiin them.
f___ldingred ___ntsh ___ghtmisch ___vous
fr ___nds___ghty-sevenrel ___vedp ___ce

Ans:

fieldingredientsheightmischievous
friendseighty-sevenrelievedpiece
2. Now here are some more words. Complete them with ei or ie. Consult a dictionary if necessary.
bel___ verec ___vew ___rdl ___sures ___ze
w ___ghtr ___gnf ___gngr ___fp ___rce
(There is a popular rule of spelling: ‘i’ before ‘e’ except after ‘c’. Check if this rule is true by looking at the words above.)
Ans:
believereceiveweirdleisureseize
weightreignfeigngriefpierce

NCERT Solutions for Class 9 English The Bond of Love

II. Here are some words with silent letters. Learn their spelling. Your teacher will dictate these words to you. Write them down and underline the silent letters.
knockwrestlewalkwrong
kneehalfhonestdaughter
hoursreturnhornetcalm
couldsignislandbutton

Ans:

KnockWrestleWalkWrong
KneeHalfHonestDaughter
HoursReturnHornetCalm
CouldSignIslandButton

NCERT Solutions for Class 9 English The Bond of Love

IV. 1. The Narrative Present
Notice the incomplete sentences in the following paragraphs. Here the writer is using incomplete sentences in the narration to make the incident more dramatic or immediate. Can you rewrite the paragraph in complete sentences?
(You can begin: The vet and I made a dash back to the car. Bruno was still floundering…)
(i) A dash back to car. Bruno still floundering about on his stumps, but clearly weakening rapidly; some vomiting, heavy breathing, with heaving flanks and gaping mouth.
Hold him everybody! In goes the hypodermic – Bruno squeals – 10 c.c. of the antidote enters his system without a drop being wasted. Then minutes later: condition unchanged! Another 10 c.c. injected! Ten minutes later: breathing less stertorous – Bruno can move his arms and legs a little although he can not stand yet. Thirty minutes later: Bruno gets up and has a great feed! He looks at us disdainfully, as much as to say, ‘What’s barium carbonate to a big black bear like me?’ Bruno is still eating.
(ii) In the paragraphs above from the story the verbs are in the present tense (eg. hold, goes, etc.). This gives the reader an impression of immediacy. The present tense is often used when we give a commentary on a game (cricket, football, etc.), or tell a story as if it is happening now. It is, therefore, called the narrative present.
You will read more about the present tense in Unit 10

Ans: (i) The vet and I made a dash back to the car. Bruno was still floundering about on his stumps, but clearly he was weakening rapidly. There was some vomiting and heavy breathing. His flanks were heaving and his mouth was gaping.
Everybody was asked to hold him. The hypodermic medicine went into Bruno, who squealed. 10 c.c. of anecdote entered his system without a drop being wasted. Even ten minutes later, the condition was unchanged. Another 10 c.c. was injected into him. Ten minutes later, his breathing became less stertorous. Bruno could move his arms and legs a little although he could not stand yet. Thirty minutes later, Bruno got up and had a great feed. He looked at us disdainfully, as much as to say, ‘What’s barium carbonate to a big black bear like me?’ Bruno was still eating.


NCERT Solutions for Class 9 English The Bond of Love

2. Adverbs
Find the adverbs in the passage below. (You’ve read about adverbs in Unit 1.)
We thought that everything was over when suddenly a black sloth bear came out panting in the hot sun. Now I will not shoot a sloth-bear wantonly but, unfortunately for the poor beast, one of my companions did not feel that way about it, and promptly shot the bear on the spot.
(i) Complete the following sentences, using a suitable adverb ending in –ly.
(a) Rana does her homework ___.
(b) It rains ___in Mumbai in June.
(c) He does his work ___.
(d) The dog serves his master ___.
(ii) Choose the most suitable adverbs or adverbial phrases and complete the following sentences.
(a) We should ___get down from a moving train. (never, sometimes, often)
(b) I was ___in need of support after my poor performance. (badly, occasionally, sometimes).
(c) Rita met with an accident. The doctor examined her ___. (suddenly, seriously, immediately)

Ans: We thought that everything was over whensuddenlya black sloth bear came outpanting in the hot sun. Now I will not shoot a sloth-bear want only but, unfortunately for the poor beast, one of my companions did not feel that way about it, andpromptlyshot the bear on the spot.
(i) (a) Rana does her homeworktimely.
(b) It rains heavily in Mumbai in June.
(c) He does his work properly.
(d) The dog serves his master faithfully.
(ii) (a) We should never get down from a moving train.
(b) I was badly in need of support after my poor performance.
(c) Rita met with an accident. The doctor examined her immediately.


NCERT Solutions for Class 9 English The Bond of Love

3. Take down the following scrambled version of a story, that your teacher will dictate to you, with appropriate punctuation marks. Then, read the scrambled story carefully and try to rewrite it rearranging the incidents.
A grasshopper, who was very hungry, saw her and said, “When did you get the corn? I am dying of hunger.” She wanted to dry them. It was a cold winter’s day, and an ant was bringing out some grains of corn from her home. She had gathered the corn in summer.
“I was singing all day,” answered the grasshopper.
“If you sang all summer,” said the ant, “you can dance all winter.”
“What were you doing?” asked the ant again.
The grasshopper replied, “I was too busy.”
“I collected it in summer,” said the ant. “What were you doing in summer? Why did you not store some corn?”

Ans: It was a cold winter’s day, and an ant was bringing out some grains of corn from her home. She had gathered the corn in summer. She wanted to dry them. A grasshopper, who was very hungry, saw her and said, “When did you get the corn? I am dying of hunger.” “I collected it in summer,” said the ant. “What were you doing in summer? Why did you not store some corn?” The grasshopper replied, “I was too busy.” “What were you doing?” asked the ant again. “I was singing all day,” answered the grasshopper. “If you sang all summer,” said the ant, “you can dance all winter.”

NCERT Solutions for Class 9 English

NCERT Solutions Class 9 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 9 English includes text book solutions from part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 9 English have total 30 chapters. 9 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 9 solutions PDF and English ncert class 9 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 9 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




Leave a Comment