NCERT Solutions for Class 9 English A Legend of the Northland

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 9 English A Legend of the Northland book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 9 English A Legend of the Northland Download as PDF

NCERT Solutions for Class 9 English A Legend of the Northland

NCERT Solutions for Class 9 English Chapter wise Solutions

Beehive

  1. The Fun They Had
  2. The Sound of Music
  3. The Little Girl
  4. A Truly Beautiful Mind
  5. The Snake and the Mirror
  6. My Childhood
  7. Packing
  8. Reach for the Top
  9. The Bond of Love
  10. Kathmandu
  11. If I were you

POETRY

  1. The Road Not Taken
  2. Wind
  3. Rain on the Roof
  4. The Lake Isle of Innisfree
  5. A Legend of the Northland
  6. No Men Are Foreign
  7. The Duck and the Kangaroo
  8. On Killing a Tree
  9. The Snake Trying
  10. A Slumber did My Spirit Seal

Moments

  1. The Lost Child
  2. The Adventures of Toto
  3. Iswaran the Storyteller
  4. In the Kingdom of Fools
  5. The Happy Prince
  6. Weathering the Storm in Ersama
  7. The Last leaf
  8. A House is Not a Home
  9. The Accidental
  10. The Beggar

NCERT Solutions for Class 9 English A Legend of the Northland

Page No: 67 Thinking about the Poem
I. 1. Which country or countries do you think “the Northland” refers to?

Ans: “The Northland” could refer to any extremely cold country in the Earth’s north polar region, such as Greenland, the northern regions of Russia, Canada, Norway etc.


2. What did Saint Peter ask the old lady for? What was the lady’s reaction?

Ans: Saint Peter asked the old lady for one of her baked cakes to satisfy his hunger. The lady tried to bake a small cake for the saint.


3. How did he punish her?

Ans: He punished the lady by changing her into a woodpecker that built “as birds do” and gathered scanty food by boring in the “hard, dry wood” all day long.


4. How does the woodpecker get her food?

Ans: The woodpecker gets her food by boring holes into trees.


5. Do you think that the old lady would have been so ungenerous if she had known who Saint Peter really was? What would she have done then?

Ans: No, the old lady would not have been so ungenerous if she had known who Saint Peter really was. Instead, she would have tried to please him with her cakes for the fulfilment of her greedy desires.


NCERT Solutions for Class 9 English A Legend of the Northland

6. Is this a true story? Which part of this poem do you feel is the most important?

Ans: No, this not a true story; it is a legend.
I feel that the point in the story where the old lady is changed into a woodpecker is the most important. This is because the punishment meted out to the lady teaches us the value of generosity and charity.


NCERT Solutions for Class 9 English A Legend of the Northland

7. What is a legend? Why is this poem called a legend?

Ans: A ‘legend’ is a popular story from the past which is believed by many but one cannot prove whether it is true or not. It usually contains a message or a moral and is narrated to children.
The poet himself says that he doesn’t believe this tale to be true. This poem is called a ‘legend’ because it preaches generosity towards fellow beings.


NCERT Solutions for Class 9 English A Legend of the Northland

8. Write the story of ‘A Legend of the Northland’ in about ten sentences.

Ans: Once Saint Peter stopped by an old lady’s cottage because he was feeling hungry and weak after the day’s fasting. The lady was baking cakes on the hearth. Since he was weak with fasting, he asked her for a cake from her store of cakes.
The selfish lady tried to bake small cakes but each time they seemed too big for her to give away. Finally, she baked one that was as thin as a wafer. Unable to part with it too, she put it on a shelf and did not give any cake to the Saint.
Saint Peter was very angry with her behaviour and said she was too selfish to live as a human and have food, shelter and a fire to keep her warm. He punished her by changing her into a woodpecker that would have to build a nest to live in, bore for food in the trunks of trees.Her clothes were burned and she was left with her scarlet cap on her head as she flew out through the chimney.
Even today she still lives in the woods and is seen by all the country school boys.


NCERT Solutions for Class 9 English A Legend of the Northland

II. 1. 1. Let’s look at the words at the end of the second and fourth lines, viz., ‘snows’ and ‘clothes’, true’ and ‘you’, ‘below’ and ‘know’. We find that ‘snows’ rhymes with ‘clothes’, ‘true’ rhymes with ‘you’ and ‘below’ rhymes with ‘know’.

Ans: The rhyming words are:
‘Few’ and ‘through’
‘Earth’ and ‘hearth’
‘Done’ and ‘one’
‘Lay’ and ‘away’
‘One’ and ‘done’
‘Flat’ and ‘that’
Myself and ‘shelf’
‘Faint’ and ‘saint’
‘Form’ and ‘warm’
‘Food’ and ‘wood’
‘Word’ and ‘bird’
‘Same’ and ‘flame’
‘Wood’ and ‘food’


NCERT Solutions for Class 9 English A Legend of the Northland

2.Go to the local library or talk to older persons in your locality and find legends in your own language. Tell the class these legends.

Ans: Echo was a nymph who talked too much. She was very fond of having the last word. One day she spoke rudely to the great Juno, who said that for this offence Echo should never use her voice again, unless to repeat what she had just heard, but since she was so very fond of last words, she might repeat the last words of others.
This was almost as bad as if Juno had changed her into a parrot. Echo was very much ashamed, and hid herself in the forest.
Narcissus, a young man who had hair as yellow as gold and eyes as blue as the sky, – a very rare thing in Greece, where most people were very dark, – used to hunt in the forest where Echo was hiding. As she was peeping out shyly from some cave or from behind a great tree, Echo often saw Narcissus, and she admired him very much.
One day Narcissus became separated from his friends, and hearing something rustle among the leaves, he called out, “Who’s here?”
“Here,” answered Echo.
“Here I am. Come!” said Narcissus.
“I am come,” said Echo; and, as she spoke, she came out from among the trees.
When Narcissus saw a stranger, instead of one of his friends as he had expected, he looked surprised and walked quickly away.
After this, Echo never came out and allowed herself to be seen again, and in time she faded away till she became only a voice.
This voice was heard for many, many years in forests and among mountains, particularly in caves. In their solitary walks, hunters often heard it. Sometimes it mocked the barking of their dogs; sometimes it repeated their own last words. It always had a weird and mournful sound, and seemed to make lonely places more lonely still.

NCERT Solutions for Class 9 English

NCERT Solutions Class 9 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 9 English includes text book solutions from part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 9 English have total 30 chapters. 9 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 9 solutions PDF and English ncert class 9 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 9 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




Leave a Comment