NCERT Solutions for Class 8 English The Comet II

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 8 English The Comet II book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 8 English The Comet II Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 English The Comet II

NCERT Solutions for Class 8 English Chapter wise Solutions

Honeydew

  • Chapter-1 The Best Christmas Present in the World
  • Chapter-2 The Tsunami
  • Chapter-3 Glimpses of the Past
  • Chapter-4 Bepin Choudahry’s Lapse of Memory
  • Chapter-5 The Summit Within
  • Chapter-6 This is Jody’s Fawn
  • Chapter-7 A Visit to Cambridge
  • Chapter-8 A Short Monsoon Diary
  • Chapter-9 The Great Stone Face-I
  • Chapter-10 The Great Stone Face- II
  • Chapter-11 The Ant and the Cricket ( Poem)
  • Chapter-12 Geography Lesson (Poem)
  • Chapter-13 Macavity – The Mystery Cat (Poem)
  • Chapter-14 The Last Bargain (Poem)
  • Chapter-15 The School Boy (Poem)
  • Chapter-16 The Duck and the Kangaroo (Poem)
  • Chapter-17 When I Set Out For Lyonnesse (Poem)
  • Chapter-18 On the Grasshopper and Cricket (Poem)

It So Happened

  • Chapter-1 How the camel got his hump
  • Chapter- 2 Children at work
  • Chapter-3 The selfish giant
  • Chapter-4 The treasure within
  • Chapter-5 Princess September
  • Chapter-6 The fight
  • Chapter-7 The open window
  • Chapter-8 Jalebis
  • Chapter-9 The comet

NCERT Solutions for Class 8 English The Comet II

Class –VIII
English (It So Happened)
The Comet-II
Comprehension Check
Page No: 83
1:”For a moment James wondered if he had done his sums right.” Why was James doubtful about his sums and calculations?

Ans: James became doubtful about his sums and calculations when he looked up from his window and saw a star-studded night sky. He knew that somewhere amongst those stars was Comet Dutta, which was heading for a collision with the earth. It was hard for him to believe the calamity of the future on such a peaceful night.


NCERT Solutions for Class 8 English The Comet II

2:What did the scientists at the conference say about James’s ‘sums’?

Ans: After rechecking James’ sum for the umpteenth time the scientist arrived at the horrifying conclusion that James was right. There was just a feeble chance of the comet scraping through the earth’s atmosphere. Even then also it would have caused great damage.


3:Immediate action was needed, the scientists decided. Give one example each of ‘defensive’ and ‘offensive’ action mentioned in the text.

Ans: The defensive action discussed by the scientists was to live in underground bunkers. The offensive action was to marginally deflect Comet Dutta from its path by giving it a push. This could be done by placing nuclear payload in a spaceship, sending it to intercept the approaching comet and detonating it by remote control.


4:“I am not buying any Christmas presents till December 15.” What did Sir John mean by that?

Ans: Sir John meant that he was not very sure that they would succeed in their operation. December 15 was the date when if the experiment failed, the comet would hit the earth.


NCERT Solutions for Class 8 English The Comet II

1:What is Duttada expected to do on his return from London?

Ans: Duttada was expected to perform a shanti yajna on his return from London. This yajnawas to be performed to pacify the supposed evil spirit behind the comet.


2:What is his reaction to the proposal?

Ans: Duttada reacted very angrily to the proposal and said that it was all superstition. So he refused to participate in the yajna.


3: (i) What does ‘Project Light Brigade’ refer to?
(ii) What does Sir John say about the Project in his letter to Duttada in October?

Ans: (i) ‘Project Light Brigade’ referred to the plans to deflect the comet’s path by nuclear explosion.

(ii) In his letter to Duttada in October, Sir John said that the charge of the Light Brigade had begun and that they hoped for the best. It meant that the spaceship with the payload had been launched on time.


4:Did Sir John buy Christmas presents on December 15? How did Duttada get to know about it?

Ans: Yes, Sir John bought Christmas presents on December 15. Duttada got to know about it in the letter that Sir John had written to him, saying that he was confident of buying Christmas presents on December 15, indicating that the project was successful.


NCERT Solutions for Class 8 English The Comet II

5:Why, according to Indrani Debi, had the comet not been disastrous? Do you agree with her?

Ans: According to Indrani Debi, the comet had not proved to be disastrous because of theyajna that had been performed in their house. No, the yajna had no impact upon the comet. The project undertaken by the scientists prevented the comet from colliding with the earth, thereby saving earth and all its inhabitants from destruction.


NCERT Solutions for Class 8 English The Comet II

6:Is Duttada’s general outlook

(i) rational?

(ii) moral?

(iii) traditional?

Choose the right word. Say why you think it right.

Ans: Duttada’s general outlook is rational. He is a scientist and he has a scientific outlook. He knows what the Comet are. He knows that there is no connection between the appearance of comets and misfortunes of the earth.

NCERT solutions for Class 8 English

NCERT Solutions Class 8 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 English includes text book solutions from Class 8 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 English have total 26 chapters. 8 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 8 solutions PDF and English ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment