NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Air



CBSE Sample Papers 2018-19

myCBSEguide App


Install myCBSEguide mobile app for FREE sample papers, Test Papers, Revision Notes, Previous year question papers, NCERT solutions and MCQ tests. Refer myCBSEguide App to your friends and Earn upto Rs.500/-.
myCBSEguide AppmyCBSEguide app install

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Air book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT textbooks. Class 7 Social Science chapter wise NCERT solution for Social Science part 1 part 2 and Part 3  for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Geography Air Download as PDF

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Air

NCERT Class 7 Social Science Chapter Wise Solutions

Geography

  1. Environment
  2. Inside our earth
  3. Our Changing Earth
  4. Air
  5. Water
  6. Natural Vegetation and Wild Life
  7. Human environment-settlement transport and communication
  8. Human-environment interactions the tropical and the subtropical region
  9. Life in the temperate grasslands
  10. Life in the deserts

History

  1. Racing changes through a thousand years
  2. New kings and kingdoms
  3. The Delhi Sultans
  4. The Mughal Empire
  5. Rules and buildings
  6. Towns, traders and craftspersons
  7. Tribes, nomads and settled communities
  8. Devotional paths to the divine
  9. The making of regional cultures
  10. Eighteenth-century political formations

Political Science

  1. Equality in Indian democracy
  2. Role of the government in health
  3. How the state government works
  4. Growing up as boys and girls
  5. Women change the world
  6. Media and advertising
  7. Understanding advertising
  8. Markets
  9. A shirt in the market

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Air

Q1. Answer the following questions.

  1. What is atmosphere?
  2. Which two gases make the bulk of atmosphere?
  3. Which gas creates a greenhouse effect in the atmosphere?
  4. What is weather?
  5. Name three types of rainfall.
  6. What is air pressure?

Answers:

  1. A huge blanket of air that surrounds our earth is called atmosphere. All living beings on this earth depend on the atmosphere for their survival. It provides us with the air we breathe and protects us from the harmful effects of the suns rays. Without this blanket of protection, we would be baked alive by the heat of the sun during the day and get frozen during the night. So it is this mass of air that has made the temperature on the earth live able.
    The atmosphere has the following layers :

    1. Troposphere.
    2. Stratosphere
    3. Mesosphere
    4. Thermosphere
    5. Exosphere

    Out of these atmospheric layers, Troposphere is the most important layer of the atmosphere, which directly supports life on this planet.
    NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Air
    Our Atmosphere and its Layers

  2. (a) Nitrogen (b) Oxygen. Nitrogen is the most plentiful gas in the air. When we inhale, we take some amount of nitrogen into our lungs and exhale it. But plants too need nitrogen for their survival and cannot take it directly from the atmosphere. Bacteria in the soil take nitrogen from the air and change its form so that plants can use it. Oxygen is the second most plentiful gas in the atmosphere. Humans and animals take oxygen from the air as they breathe. Green plants produce oxygen during photosynthesis.
  3. Carbon dioxide. Carbon dioxide is used by green plants to prepare food Whereas humans and animals release carbon dioxide. This perfect balance is being upset by the burning of fuels which add billions of tons of carbon dioxide to the atmosphere each year. This increased volume of carbon dioxide is affecting the earth’s weather and climate.
  4. Weather is the hour-to-hour, day to day conditions of the atmosphere. It can be described as hot, humid, cold, breezy and pleasant.
  5. The three types of rainfall are (a) The conventional rainfall
    (b) The orographic rainfall
    (c)The cyclonic rainfall.
  6. Air pressure is defined as the pressure exerted by the weight of air on the earth’s surface. As we go up the layers of the atmosphere, the pressure falls rapidly. The air pressure is highest at sea level and decreases with height. The air always moves from high-pressure areas to low-pressure areas.

Q2.Tick the correct answer:

  1. Which of the following gases protects us from harmful sun rays?
    (a) Carbon dioxide (b) Nitrogen (c) Ozone.
    Ans: (c) Ozone gas protects us from the harmful sun rays.
  2. The most important layer of the atmosphere is.
    (a) Troposphere (b)Thermosphere. (c) Mesosphere
    Ans: (a) Troposphere is the most important layer of the atmosphere.
  3. Which of the following layers of an atmosphere free from clouds?
    (a) Troposphere (b) Stratosphere (c) Mesosphere
    Ans: (b) Stratosphere layer is free from the atmosphere.
  4. As we go up the layers of the atmosphere, the pressure
    (a) Increases. (b) Decreases. (c) Remain the same
    Ans: (b) As we go up the layers of the atmosphere, the pressure decreases
  5. When precipitation comes down to the earth in liquid form, it is called:
    (a) Cloud (b) Rain (c) Snow
    Ans: (b) When precipitation comes down to the earth in liquid form, it is called rain.

Q3. Match the following:

1Tradewinds(a)Seasonal
2Loo(b)Horizontal movement of air
3Monsoon(c)Permanent wind
4Wind(d)Local wind

Ans:

1Tradewinds(c)Permanent wind
2Loo(d)Local wind
3Monsoon(a)Seasonal
4Wind(b)Horizontal movement of air

Q4. Give reasons.

  1. Wet clothes take a longer time to dry on a humid day?
    Ans. On a humid day, the air has greater moisture. Hence, it is not able to carry the water vapor and so, wet clothes take a longer time to dry on a humid day. Wet clothes take longer time to dry on a humid day because the air has a lot of water vapour and so it can’t accommodate the water vapour created by the wet clothes. So, the water remains, in the clothes for a longer time.
  2. Amount of insolation decreases from the equator towards poles?
    Ans: Insolation refers to the incoming solar power intercepted by the earth. Sunlight falls almost vertically on the equator, whereas it falls at some angles on the poles. So the amount of insolation decreases from the equator towards poles. From equator towards poles insolation comes through slanting rays. These slanting rays come on earth passing longer distance through the atmosphere. More heat is consumed in the space and atmosphere. It is because of these reasons that the amount of insolation decreases from the equator towards poles.

Q5. For fun.

(i). Solve this crossword puzzle with the help of given clues(on page no.28):
Ans:

HC
UL
LMOW
ROIUPEEPAL
CARBONDIOXIDEAT
IAINTM
NRTSHO
OYEXOSPHERES
MLRP
EAIRFH
TTOXYGEN
NEEMWINDGR
ROE
OZONE
CYCLONE

(ii) Make a weather calendar for one week. Use pictures or symbols to show different types of weather. You can use more than one symbol in a day, if the weather changes. For example, the sun comes out when the rain stops. An example is given below:
Answer.

Day Symbol of Weather Conditions Weather Conditions
SundayNCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography AirSunny day
MondayNCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography AirCloudy day
TuesdayNCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography AirRainy day
WednesdayNCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography AirSnowfall.
ThursdayNCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography AirHail Storm.
FridayNCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography AirTropical-Storm
SaturdayNCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography AirThunder Shower

NCERT solutions for Class 7 Social Science

NCERT Solutions Class 7 Social Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Social Science includes ttextbooksolutions from part 1 and part 2 and part 3  NCERT Solutions for CBSE Class 7 Social Science have total 30 chapters. 7 Social Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Social Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi, English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.

Deal of the Day
Latest Sample Papers 149/-
Test Paper & Worksheets 299/-
Click Here & Tap Shop

3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Air”

Leave a Comment