NCERT solutions for Class 7 Science Winds, storms and cyclones

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 7 Science Winds, storms and cyclones book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Winds, storms and cyclones Download as PDF

NCERT solutions for Class 7 Science Winds, storms and cyclones

NCERT Class 7 Social Science Chapter wise Solutions

  1. Nutrition in Plants
  2. Nutrition in Animals
  3. Fibre To Fabric
  4. Heat
  5. Acids Bases And Salts
  6. Physical And Chemical Changes
  7. Climate
  8. Winds Storms And Cyclones
  9. Soil
  10. Respiration In Organisms
  11. Transportation in Animals And Plants
  12. Reproduction In Plants
  13. Motion And Time
  14. Electric Current And Its Effects
  15. Light
  16. Water
  17. Forests: Our Lifeline
  18. Waste Water Story

NCERT solutions for Class 7 Science Winds, storms and cyclones

Class–VII (CHAPTER-08)
WINDS, STORMS AND CYCLONES
Question 1.Fill the missing word in the blank spaces in the following statements:

(a) Wind is ———– air.

(b) Winds are generated due to ————— heating.

(c) Near the earth’s surface ————- air rises up whereas ———- air comes down.

(d) Air moves from a region of ———- pressure to a region of ———– pressure.

Answer:

Fill the missing word in the blank spaces in the following statements:

(a) Wind is moving air.

(b) Winds are generated due to uneven heating.

(c) Near the earth’s surface hot air rises up whereas cool air comes down.

(d) Air moves from a region of high pressure to a region of low pressure.


Question 2.Suggest two methods to find out wind direction at given place.

Answer:

(i) By watching the direction of movement of dry leaves released in air.

(ii) By wind van.


NCERT solutions for Class 7 Science Winds, storms and cyclones

Question 3. State two experiences that made you think that air exerts pressure( other^ thangiven in the text).

Answer:

(i) Blowing air in a balloon make it expand.

(ii) Blowing air can move curtains on doors and windows.


Question 4.You want to buy a house. Would you like to buy a house having windows butnot ventilators? Explain answer.

Answer:

No, ventilation provides a path for warm air go out of the room. This also helps the room to

survive high speed winds.


Question 5.Explain why holes are made in hanging banners and hoardings.

Answer:

Blowing air passes through the hole and thus the banner withstand less pressure.


NCERT solutions for Class 7 Science Winds, storms and cyclones

Question 6.How will you help your neighbors in case cyclone approaches yourvillage/town?

Answer:

I will help by following ways:

(i) By warning everyone about the coming danger.

(ii) Searching for shelter.

(iii) Keeping storage of water and food.

(iv) Setting up first facility.


Question 7.What planning is required in advance to deal with the situation created by acyclone?

Answer:

(i) Setting up cyclone warning system.

(ii) Setting up cyclone shelter.

(iii) Setting up food and water storage.

(iv) Setting up first aid facility.


NCERT solutions for Class 7 Science Winds, storms and cyclones

Question 8.Which one of the following places is unlikely to be affected by a cyclone?

Answer:

(iii) Amritsar.

Question 9.Which of the statements given below is correct?

(i) In winter the winds flow from the land to the ocean.

(ii) In summer the winds flow from the land towards the ocean.

(iii) A cyclone is formed by a very high-speed winds revolving around it.

(iv) The coastline of India is not vulnerable to cyclones.

Answer:

(i) In winter the winds flow from the land to the ocean.

NCERT solutions for Class 7 Science

NCERT Solutions Class 7 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Science includes text book solutions for CBSE Class 7 Science have total 18 chapters. 7 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment