NCERT solutions for Class 7 Science Weather, climate and adaptations of animals

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 7 Science Weather, climate and adaptations of animals book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Download as PDF

NCERT solutions for Class 7 Science Weather, climate and adaptations of animals

NCERT Class 7 Social Science Chapter wise Solutions

  1. Nutrition in Plants
  2. Nutrition in Animals
  3. Fibre To Fabric
  4. Heat
  5. Acids Bases And Salts
  6. Physical And Chemical Changes
  7. Climate
  8. Winds Storms And Cyclones
  9. Soil
  10. Respiration In Organisms
  11. Transportation in Animals And Plants
  12. Reproduction In Plants
  13. Motion And Time
  14. Electric Current And Its Effects
  15. Light
  16. Water
  17. Forests: Our Lifeline
  18. Waste Water Story

NCERT solutions for Class 7 Science Weather, climate and adaptations of animals

Class–VII (CHAPTER-07)
WEATHER, CLIMATE AND ADAPTATIONS OF ANIMALS
Question 1.Name the elements that determine the weather of a place.

Answer:

The elements that determine the weather are temperature, rainfall and humidity.


Question 2.When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during day?

Answer:

The maximum temperature of the day occurs generally in the afternoon and minimumtemperature occurs generally in early morning,


NCERT solutions for Class 7 Science Weather, climate and adaptations of animals

Question 3.Fill in the blanks:

(a) The average weather taken over a long time is called ———–.

(b) The place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year,

the climate of that place will be —————- and —————.

Answer:

Fill in the blanks:

(a) The average weather taken over a long time is called climate.

(b) The place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be hot and dry.

(c) The region two regions of the earth with extreme climatic conditions are pole anddesert.


NCERT solutions for Class 7 Science Weather, climate and adaptations of animals

Question 4.Indicate the type of climate of the following areas;

(a) Jammu and Kashmir: ————.

(b) Kerala: ————.

(c) Rajasthan: ————-.

(d) North-east India: ————.

Answer:

(a) Cold and wet.

(b) Hot ans wet

(c) Hot and dry

(d) Hot and wet.


Question 5.Which of the two changes frequently, weather or climate?

Answer:

Weather.


NCERT solutions for Class 7 Science Weather, climate and adaptations of animals

Question 6.Following are some of the characteristics of animals:

(i) Diets heavy on fruits.

(ii) White fur

(iii) Need to migrate

(iv) Loud voice

(v) Sticky pad on feet.

(vi) Layer of fat under skin

(vii) Wide and large paws.

(viii) Bright colour

(ix) Strong tails

(x) Long and large beak.

For each of the following indicate whether it is adaptation for tropical rainforest or polarregion.

Answer:

(i) Tropical

(ii) Polar

(iii) Both

(iv) Both

(v) Polar

(vi) Polar

(vii) Polar

(viii) Tropical

(ix) Tropical

(x) Tropical


Question 7.The tropical rain forest has large population of animals. Explain why it is so.

Answer:

Because of continuous warmth and rain, this region supports wide variety of plants andanimals.


NCERT solutions for Class 7 Science Weather, climate and adaptations of animals

Question 8.Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

Answer:

The organisms interact with the environment to survive. So, it is necessary for the organismto have characteristics that suits the environment.

Polar bears have white fur so that they are not easily visible in the snowy background. It protects them from their predators. It also helps them in catching prey. The thick layer of fur and fat deposit inside the skin insulate them to survive in cold climate.

Physical activities on warm days necessitate cooling. So, the polar bear goes for swimming.

It is a good swimmer. Its paws are wide ans large, which help not only to swim well but alsowalk with ease in the snow.


Question 9.How do elephant living in the tropical rainforest adapt itself?Choose the correct option which answers the following question

Answer:

The elephant has adapted to the conditions of rainforests in many remarkable ways. It uses the trunk as a nose because of which it has as strong sense of smell. The trunk is also used by it for picking up food. Moreover, its tusks are modified teeth. These can tear the bark of trees that elephant love to eat. So, elephant is able to handle the competition for food rather well. Large ears of elephant help it to hear even soft sounds. They also help the elephant to keep cool in the hot humid climate of the rain forest.


NCERT solutions for Class 7 Science Weather, climate and adaptations of animals

Question 10.A carnivore with strips on its body moves very fast while catching its prey. It islikely to be found in

(i)Polar regions

(ii) deserts

(iii) Oceans

(iv) tropical rainforests

Answer:

(iv) tropical rainforests.


Question 11.Which features adapt polar bears to live in extremely cold climate?

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

(ii) Thin skin, large eyes, a white fur.

(iii) A long tail, strong claws, white large paws.

(iv) White body.

Answer:

(i)a white fur, fat below skin, keen sense of smell.


NCERT solutions for Class 7 Science Weather, climate and adaptations of animals

Question 12.Which option best describe a tropical region?

(i) Hot and humid.

(ii) Moderate temperature, heavy rainfall.

(iii) Cold and humid.

(iv) Hot and dry

Answer:

(i) hot humid.

NCERT solutions for Class 7 Science

NCERT Solutions Class 7 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Science includes text book solutions for CBSE Class 7 Science have total 18 chapters. 7 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment