NCERT solutions for Class 7 Science Physical and chemical changes

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 7 Science Physical and chemical changes book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Physical and chemical changes Download as PDF

NCERT solutions for Class 7 Science Physical and chemical changes

NCERT Class 8 Social Science Chapter wise Solutions

  1. Nutrition in Plants
  2. Nutrition in Animals
  3. Fibre To Fabric
  4. Heat
  5. Acids Bases And Salts
  6. Physical And Chemical Changes
  7. Climate
  8. Winds Storms And Cyclones
  9. Soil
  10. Respiration In Organisms
  11. Transportation in Animals And Plants
  12. Reproduction In Plants
  13. Motion And Time
  14. Electric Current And Its Effects
  15. Light
  16. Water
  17. Forests: Our Lifeline
  18. Waste Water Story

NCERT solutions for Class 7 Science Physical and chemical changes

Class–VII (CHAPTER-06)
PHYSICAL AND CHEMICAL CHANGES
Question 1.Classify the changes involved in the following processes as physical or chemical changes:

(a)Photosynthesis

(b)Dissolving sugar in water

(c)Burning of coal

(d)Melting of wax

(e)Beating aluminum to make aluminum foil.

(f)Digestion of food

Answer:

(a) Chemical change

(b) Physical changes

(c) Chemical change

(d) Physical change

(e) Physical change


NCERT solutions for Class 7 Science Physical and chemical changes

Question 2.State whether the following statements are true or false. In case a statement is false, write the corrected statement in your notebook.

(a)Cutting of log of wood into pieces is a chemical change. (True/False)

(b)Formation of manure from leaves is a physical change. (True/False)

(c)Iron pipes coated with zinc do not get rusted easily. (True/False)

(d)Iron and rust area same substance. (True/False)

(e)Condensation of steam is not a chemical change. (True/False)

Answer:

(a) False- cutting a log of wood into pieces is a physical change.

(b) False- formation of manure from leaves is a chemical change.

(c) True

(d) False- Iron and rust are different substances.

(e) True


Question 3.Fill in the blanks in the following statements:

(a)When carbon dioxide is passed through lime water, it turns milky due to formation of ———–.

(b)The chemical name of baking soda is ————-.

(c)Two methods by which rusting of iron can be prevented are ——— and ——.

(d)Changes in which only ———— properties of a substance change are called physical changes.

(e)Changes in which new substances are formed are called ———– changes.

Answer:

Fill in the blanks in the following statements:

(a) When carbon dioxide is passed through lime water, it turns milky due to formation of calcium carbonate.

(b)The chemical name of baking soda is sodium hydrogen carbonate.

(c) Two methods by which rusting of iron can be prevented are painting and galvanization.

(d) Changes in which only physical properties of a substance change are called physical changes.

(e) Changes in which new substances are formed are called chemical changes.


NCERT solutions for Class 7 Science Physical and chemical changes

Question 4.When baking soda is mixed with lemon juice, bubbles are formed with the evolution of a gas. What type of change is it? Explain.

Answer:

It is a chemical change. Here, a new substance, carbon dioxide is formed..


Question 5.When candle burns, both physical and chemical changes take place. Identify these changes. Give another example of familiar process in which both the chemical and physical changes take place.

Answer:

The wax of the candle first melt then vaporizes and burns.

Melting f wax is a physical change since melted wax can be solidified back to the wax andthere is not new substance is formed.

When wax burns, smoke and carbon dioxide is formed which are new substance. So, it is a chemical change.

Lightening of bulb using a dry cell is a chemical as well as physical change. Chemical reaction inside the dry cell produce current and lighting is conversion of electrical energy to light energy.


Question 6.How would you show that setting of curd is a chemical change?

Answer:

When some sour substance is added to milk or kept overnight, it turns into curd. The curd is no way can be converted into milk. Curd is a different substance than milk. So, formation of curd is a chemical change.


NCERT solutions for Class 7 Science Physical and chemical changes

Question 7.Explain why burning of wood and cutting it into small pieces are considere^d as two different types of changes.

Answer:

Burning of wood produces ash and smoke. Hence the properties of wood are changed andnew substances are formed. So, it is a chemical change.

When a log of wood is cut into small pieces, there is no new substance formed. Each smallpiece bears the properties of wood. So, it is a physical change. Obviously, burning andcutting of wood are two different types of changes.


Question 8.Describe how crystals of copper sulphate are prepared.

Answer:

A cup of water is taken in a beaker and a few drops of dilute Sulphuric acid are added into it. The water is heated. When it start boiling copper sulphate powder is added slowly while stirring continuously till no more powder can be dissolved. The solution is filtered and allowed to cool down. Crystal of Copper sulphate slowly forms at the bottom of the beaker.


NCERT solutions for Class 7 Science Physical and chemical changes

Question 9.Explain how painting of an iron gate prevents it from rusting.

Answer:

For rusting, iron must be in contact with both air and moisture. When iron gate is painted the layer of paint cuts the contact between air, moisture and iron. Thus, it prevents rusting.


NCERT solutions for Class 7 Science Physical and chemical changes

Question 10.Explain why rusting of iron objects is faster in coastal areas than in deserts.

Answer:

In coastal areas there is more moisture in air due to the presence of sea. But, in desert there is a scarcity of water and hence air is almost dry there. Both air and moisture are necessary conditions for rusting. So, rusting is faster is coastal areas than in desert.


Question 11.The gas we use in the kitchen is called liquefied petroleum gas (LPG). In the cylinder it exists as liquid. When it comes out from the cylinder it becomes a gas (change A) then it burns (change B). The following statement s are pertain to these changes. Choose the correct one.

(i)Process – A is a chemical change.

(ii)Process –B is chemical change.

(iii)Both processes A and B is a chemical changes.

(iv)None of these processes is a chemical change.

Answer:

(ii) Process –B is a chemical change.


NCERT solutions for Class 7 Science Physical and chemical changes

Question 12Aerobic bacteria digests animal waste and produce biogas (change –A).The biogas is then burnt as fuel(change-B). The following statements pertain to these changes. Choose the correct one.

(i)Process – A is a chemical change.

(ii)Process –B is a chemical change.

(iii)Both processes A and B are chemical changes.

(iv)None of these process is a chemical changes.

Answer:

(iii) Both processes A and B are chemical changes.

NCERT solutions for Class 7 Science

NCERT Solutions Class 7 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Science includes text book solutions for CBSE Class 7 Science have total 18 chapters. 7 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment