NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in plants

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in plants book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Nutrition in plants Download as PDF

NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in plants

NCERT Class 7 Social Science Chapter wise Solutions

  1. Nutrition in Plants
  2. Nutrition in Animals
  3. Fibre To Fabric
  4. Heat
  5. Acids Bases And Salts
  6. Physical And Chemical Changes
  7. Climate
  8. Winds Storms And Cyclones
  9. Soil
  10. Respiration In Organisms
  11. Transportation in Animals And Plants
  12. Reproduction In Plants
  13. Motion And Time
  14. Electric Current And Its Effects
  15. Light
  16. Water
  17. Forests: Our Lifeline
  18. Waste Water Story

NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in plants

Class–VII (CHAPTER-01)
NUTRITION IN PLANTS
Question 1.Why do organisms need to take food?

Answer:

Organism needs food to

(i)Get energy to do work.

(ii)Build body

(iii)Repair damage in the body

(iv)Maintain the functions of the body


Question 2.Distinguish between a parasite and saprophyte.

Answer:

Parasitesaprotroph
(i)Parasite derives nutrients form the living organism.

(ii)Parasites mostly live on or in the host.

(i)They derive nutrients from dead and decaying organism.

(ii)They live on dead and decaying stuff.


NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in plants

Question 3.How would you test the presence of starch in leaves?

Answer:

When iodine comes in contact with starch, a dark blue colour appears. By dropping iodine solution on the leaves, we can check the presence of starch.


NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in plants

Question 4.Give the brief description of the process of synthesis of food in green plants.

Answer:

In plants , the synthesis of food occurs by process called photosynthesis. During photosynthesis, chlorophyll containing cells of the leaves use carbon dioxide and water to synthesize carbohydrates in the presence of sunlight. The process can be represented by an equation:

Sunlight

Carbon dioxide + water ———–à Carbohydrates + Oxygen.

Chlorophyll

During this process oxygen is released. The carbohydrates formed ultimately get converted into starch.


Question 5.Show with the help of a sketch that the plants are ultimate source of food.

Answer:


NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in plants

Question 6.Fill in the blanks:

(a)Green plants are called ———– since they synthesize their own food.

(b)The food synthesized by the plants is stored as —————-.

(c)In photosynthesis solar energy is captured by the pigment called ————.

(d)During photosynthesis plants take in ————- and release ————–.

Answer:

Fill in the blanks:

(a)Green plants are called autotrophs since they synthesize their own food.

(b)The food synthesized by the plants is stored as starch.

(c)In photosynthesis solar energy is captured by the pigment called chlorophyll.

(d)During photosynthesis plants take in carbon dioxide and release oxygen.


Question 7.Name the following:

(a)A parasitic plant with yellow, slender and tubular stem.

(b)A plant that has both autotrophic and heterotrophic mode of nutrtion.

(c)The pores through which leaves exchange gases.

Answer:

(i) Cuscuta

(ii) Pitcher plant

(iii) Stomata


NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in plants

Question 8.Tick the correct answer:

(a)Amarbel is an example of :

(i)Autotroph

(ii)Parasite

(iii)Saprophyte

(iv)Host

(b)The plant which traps and feeds on insects is:

(i)Cuscuta

(ii)China rose

(iii)Pitcher plant

(iv)Rose

Answer:

(a) (ii) parasite

(b) (iii) Pitcher plant


Question 9.Match the item in given column I with those in column II.
Column IColumn II
ChlorophyllBacteria
NitrogenHeterotrophs
AmarbelPitcher plant
AnimalsLeaf
InsectsParasite

Answer:

Column IColumn II
ChlorophyllLeaf
NitrogenBacteria
AmarbelParasite
AnimalsHeterotrophs
InsectsPitcher plant

NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in plants

Question 10.Mark “T” if the statement is true and “F” if it is false:

(i)Carbon dioxide is released during photosynthesis. (T/F)

(ii)Plant which synthesis their food themselves are called saprotrophs. (T/F)

(iii)The product of photosynthesis is not a protein. (T/F)

(iv)Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis. (T/F)

Answer:

(i) F

(ii) F

(iii) T

(iv) T


Question 11.Choose the correct option from the following:

Which part of plant gets carbon dioxide from the air for photosynthesis?

(i)Root hair

(ii)Stomata

(iii)Leaf veins

(iv)Sepals

Answer:

(ii) Stomata


NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in plants

Question 12.Choose the correct option from the following:

Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:

(i)Roots

(ii)Stem

(iii)Flowers

(iv)Leaves

Answer:

(iv) leaves

NCERT solutions for Class 7 Science

NCERT Solutions Class 7 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Science includes text book solutions for CBSE Class 7 Science have total 18 chapters. 7 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment