NCERT Solutions for class 7 English The Tiny Teacher

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for class 7 English The Tiny Teacher book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for English The Tiny Teacher Download as PDF

NCERT Solutions for class 7 English The Tiny Teacher

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter wise Solutions

Honeycomb

  1. Three Questions
  2. A Gift of Chapter
  3. Gopal and The Hilsa Fish
  4. The Ashes that made Trees Bloom
  5. Quality
  6. Expert Detectives
  7. The Invention of Vita – Wonk
  8. Fire Friend and foe
  9. A Bicycle in Good Repair
  10. The story of Cricket

An Alien Hand

  1. The Tiny Teacher
  2. Bringing Up Kari
  3. The Desert
  4. The Cop and the Anthem
  5. Golu Grows a Nose
  6. I Want Something in a Cage
  7. Chandni
  8. The Bear Story
  9. A Tiger in the House
  10. An Alien Hand

NCERT Solutions for class 7 English The Tiny Teacher

Page No: 3
Comprehension Check
1. The story of an ant’s life sounds almost untrue.
The italicised phrase means
(i) highly exaggerated.
(ii) too remarkable to be true.
(iii) not based on facts.

Ans: (ii) too remarkable to be true.

2. Complete the following sentences.
(i) An ant is the smallest, …….
(ii) We know a number of facts about an ant’s life because…….

Ans: (i) An ant is the smallest, the commonest but the wisest insect.
(ii) We know a number of facts about an ant’s life because people have kept ants as pets, and have watched their daily behaviour closely.

3. In what ways is an ant’s life peaceful?

Ans: An ant’s life is peaceful because they do their own work and never fight with other ants of the same group. They know sharing and contribution and do not interface in the other’s work.


NCERT Solutions for class 7 English The Tiny Teacher

Page No: 5
Comprehension Check

1. How long does it take for a grub to become a complete ant?
Ans:
It takes five to six weeks for a grub to become a complete ant.

2. Why do the worker ants carry the grubs about?
Ans:
The worker ants carry them about daily for airing, exercise and sunshine.

3. What jobs are new ants trained for?
Ans:
The jobs which the new ants are trained for are workers, soldiers, builders, cleaners, etc.

4. Name some other creatures that live in anthills.
Ans:
Some other creatures that live in anthills are beetles, lesser breeds of ants, greenfly etc.

5. Mention three things we can learn from the ‘tiny teacher’. Give reasons for choosing these items.
Ans:
We can learn team work as ants do their work by sharing and contribution without interface in the other’s work.
We can learn hard work as ants spend their most of time in doing their respective jobs without hesitation.
We can learn discipline as ants live a disciplined life and always follow the rules of their group and loyal towards it.

NCERT Solutions for class 7 English The Tiny Teacher

Exercise
Discuss the following topics in groups.

1. (i) What problems are you likely to face if you keep ants as pets?
(ii) When a group of bees finds nectar, it informs other bees of its location, quantity, etc. through dancing. Can you guess what ants communicate to their fellow ants by touching one another’s feelers?
Ans:
These questions are supposed to be done in groups. Students have to do this by their own. If further demanded, our team will provide the solution.


NCERT Solutions for class 7 English The Tiny Teacher

Page No: 6
2. Complete the following poem with words from the box below. Then recite the poem.
Soldiers live in barracks
And birds in ————,
Much like a snake that rests
In a ————. No horse is able
To sleep except in a ————.
And a dog lives well,
Mind you, only in a ————.
To say ‘hi’ to an ant, if you will,
You may have to climb an ————.
Hole, kennel, nests, anthill, stable

Ans: Soldiers live in barracks
And bird in nests,
Much like a snake that rests
In a hole. No horse is able
To sleep except in a stable.
And a dog lives well,
Mind you, only in a kennel.
To say ‘hi’ to an ant, if you will,
You may have to climb an anthill.

NCERT solutions for Class 7 English

NCERT Solutions Class 7 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 English includes text book solutions from Class 7 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 7 English have total 29 chapters. 7 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 7 solutions PDF and English ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




1 thought on “NCERT Solutions for class 7 English The Tiny Teacher”

Leave a Comment