NCERT Solutions for class 7 English The Cop and the Anthem

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for class 7 English The Cop and the Anthem book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for English The Cop and the Anthem Download as PDF

NCERT Solutions for class 7 English The Cop and the Anthem

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter wise Solutions

Honeycomb

  1. Three Questions
  2. A Gift of Chapter
  3. Gopal and The Hilsa Fish
  4. The Ashes that made Trees Bloom
  5. Quality
  6. Expert Detectives
  7. The Invention of Vita – Wonk
  8. Fire Friend and foe
  9. A Bicycle in Good Repair
  10. The story of Cricket

An Alien Hand

  1. The Tiny Teacher
  2. Bringing Up Kari
  3. The Desert
  4. The Cop and the Anthem
  5. Golu Grows a Nose
  6. I Want Something in a Cage
  7. Chandni
  8. The Bear Story
  9. A Tiger in the House
  10. An Alien Hand

NCERT Solutions for class 7 English The Cop and the Anthem

Page No: 29
Exercises
Answer the following questions.
1. What are some of the signs of approaching winter referred to in the text?

Ans: Some of the signs of approaching winter are birds begin to fly south, people want new warm coats and dead leaves falling.


2. Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following.
(i) Soapy did not want to go to prison.
(ii) Soapy had been to prison several times.
(iii) It was not possible for Soapy to survive in the city through the winter.
(iv) Soapy hated to answer questions of a personal nature.

Ans: (i) False
(ii) True
(iii) False
(iv) True


NCERT Solutions for class 7 English The Cop and the Anthem

3. What was Soapy’s first plan? Why did it not work?

Ans: Soapy’s first plan was to have dinner at some fine restaurant and after that he would say that he had no money to pay so that cop will arrest him and the judge would sentence him for three months in the prison on Blackwell’s Island.
This plan did not work because the head waiter saw his broken old shoes and the torn clothes that covered his legs. Strong and ready hands turned Soapy around and moved him quietly and quickly outside the restaurant.


NCERT Solutions for class 7 English The Cop and the Anthem

4. “But the cop’s mind would not consider Soapy”. What did the cop not consider, and why?

Ans: The cop’s mind didn’t consider Soapy because the men who break windows do not stop there to talk to cops. They run away as fast as they can. The cop saw a man further along the street, running and they ran after him.


5. “We have orders to let them shout”. What is the policeman referring to?

Ans: The policeman referring to the orders that allowed college to shout as they would not hurt anything. He said this to a man standing near him when Soapy shouted as if he was drunk thinking that Soapy is a college boy.


NCERT Solutions for class 7 English The Cop and the Anthem

6. Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following.
(i) Soapy stole a man’s umbrella.
(ii) The owner of the umbrella offered to give it to Soapy.
(iii) The man had stolen the umbrella that was now Soapy’s.
(iv) Soapy threw away the umbrella

Ans: (i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) True


NCERT Solutions for class 7 English The Cop and the Anthem

7. “There was a sudden and wonderful change in his soul”. What brought about the change in Soapy?

Ans: When Soapy came near his old home, he remembered his old days and his childhood life. He saw his worthless days, his wrong desires, his dead hopes, the lost power of his mind. These made sudden and wonderful change in his soul. His heart answered this change in his soul. He would fight to change his life, pull himself up, out of the mud and make a man of himself again.


NCERT Solutions for class 7 English The Cop and the Anthem

Discuss the following topics in groups.
1. Suppose no cop came at the end. What would Soapy’s life be like through the winter?

Ans: If no cop came at the end, there would have been significant and positive changes in his life. He would have looked for the man who had offered him a job and able to live a respectable life in the society. The changes brought in his soul may changed his whole life and he might have given up his bad habits as he was determined. The story had an happy ending with Soapy as a respectful man.


NCERT Solutions for class 7 English The Cop and the Anthem

2. Retell an episode in the story which is a good example of irony in a situation.

Ans: The ironic episode in the story is when Soapy came to his old home. It’s memory changed his mind and made him strong willing person who was ready to brought positive changes in his life.
“Here was hisold childhood home. Through one window, he could see a soft light shining. That had been his living room, where he had spent many happy peaceful moments. Sweet music came to Soapy’s ears and seemed to hold him there. The moon was above, peaceful and bright. There were few people passing. He could hear birds high above him. And the music that came from the room held Soapy there, for he had known it well long ago. In those days, his life contained such things as mothers and flowers and high hopes and friends and clean thoughts and clean clothes. There was a sudden and wonderful change in his soul. He saw with sick fear how he had fallen. He saw his worthless days, his wrong desires, his dead hopes, the lost power of his mind. And also, in a moment, his heart answered this change in his soul. He would fight to change his life. He would pull himself up, out of the mud. He would make a man of himself again.”

NCERT solutions for Class 7 English

NCERT Solutions Class 7 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 English includes text book solutions from Class 7 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 7 English have total 29 chapters. 7 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 7 solutions PDF and English ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




2 thoughts on “NCERT Solutions for class 7 English The Cop and the Anthem”

Leave a Comment