NCERT Solutions for class 7 English Golu Grows a Nose

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for class 7 English Golu Grows a Nose book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for English Golu Grows a Nose Download as PDF

NCERT Solutions for class 7 English Golu Grows a Nose

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter wise Solutions

Honeycomb

  1. Three Questions
  2. A Gift of Chapter
  3. Gopal and The Hilsa Fish
  4. The Ashes that made Trees Bloom
  5. Quality
  6. Expert Detectives
  7. The Invention of Vita – Wonk
  8. Fire Friend and foe
  9. A Bicycle in Good Repair
  10. The story of Cricket

An Alien Hand

  1. The Tiny Teacher
  2. Bringing Up Kari
  3. The Desert
  4. The Cop and the Anthem
  5. Golu Grows a Nose
  6. I Want Something in a Cage
  7. Chandni
  8. The Bear Story
  9. A Tiger in the House
  10. An Alien Hand

NCERT Solutions for class 7 English Golu Grows a Nose

Page No: 34
Exercises

Answer the following questions.

1. Whom does Golu ask, “Why don’t you ever fly like other birds?”
Ans:
Golu asked his tall aunt, the ostrich that “Why don’t you ever fly like other birds?”

2. Which uncle of Golu had red eyes?
Ans:
Golu’s huge uncle, the hippopotamus had red eyes.

3. Golu’s relatives did not answer his questions because
(i) they were shy.
(ii) the questions were too difficult.
(iii) Golu was a naughty baby.
Ans:
Golu’s relatives did not answer because (ii) the questions were too difficult.


NCERT Solutions for class 7 English Golu Grows a Nose

4. Who advised Golu to go to the Limpopo river?

Ans: The mynah bird advised Golu to go to the Limpopo river.

5. Why did Golu go to the river?
Ans:
Golu went to the river to know what the crocodile had for his dinner.

6. The crocodile lay on the bank of the Limpopo river. Golu thought it was
(i) a living crocodile.
(ii) a dead crocodile.
(iii) a log of wood.
Ans:
Golu thought it was (iii) a log of wood.

7. What did the crocodile do to show that it was a real crocodile?
Ans:
Crocodile shed his crocodile tears to show that it was a real crocodile.

8. “Come here, little one, and I’ll whisper the answer to you.”
The crocodile said this because
(i) he couldn’t stand up.
(ii) he wanted to eat Golu.
(iii) Golu was deaf.
Ans:
The crocodile said this because (ii) he wanted to eat Golu.

9. Who helped Golu on the bank of the river?
Ans:
The python helped Golu on the bank of the river.

10. Name two things the elephant can do with his trunk, and two he cannot.
Ans:
The two things the elephant can do with his trunk are:
(i) pluck a large bundle of grass and stuff it into his mouth
(ii) scoop up some mud from the bank and slap it on his head.
The two things the elephant cannot do with his trunk are:
(i) cannot scratch himself with his trunk
(ii) cannot chew or eat food directly with his trunk.

NCERT solutions for Class 7 English

NCERT Solutions for class 7 English Golu Grows a Nose PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 English includes text book solutions from Class 7 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 7 English have total 29 chapters. 7 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 7 solutions PDF and English ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




4 thoughts on “NCERT Solutions for class 7 English Golu Grows a Nose”

Leave a Comment