NCERT Solutions for class 7 English Dad and The Cat and The Tree

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for class 7 English Dad and The Cat and The Tree book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for English Dad and The Cat and The Tree Download as PDF

NCERT Solutions for class 7 English Dad and The Cat and The Tree

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter wise Solutions

Honeycomb

  1. Three Questions
  2. A Gift of Chapter
  3. Gopal and The Hilsa Fish
  4. The Ashes that made Trees Bloom
  5. Quality
  6. Expert Detectives
  7. The Invention of Vita – Wonk
  8. Fire Friend and foe
  9. A Bicycle in Good Repair
  10. The story of Cricket

An Alien Hand

  1. The Tiny Teacher
  2. Bringing Up Kari
  3. The Desert
  4. The Cop and the Anthem
  5. Golu Grows a Nose
  6. I Want Something in a Cage
  7. Chandni
  8. The Bear Story
  9. A Tiger in the House
  10. An Alien Hand

NCERT Solutions for class 7 English Dad and The Cat and The Tree

Page No: 110
Working with the Poem
1. Why was Dad sure he wouldn’t fall?

Ans: Dad was sure he wouldn’t fall because he thought himself as a climber and climbing on trees was a child’s play for him.


NCERT Solutions for class 7 English Dad and The Cat and The Tree

2. Which phrase in the poem expresses Dad’s self-confidence best?

Ans: The phrase in the poem expresses Dad’s self-confidence best is ‘Child’s play, this is!’


3. Describe Plan A and its consequences.

Ans: Plan A was to use the ladder in climbing the tree for bringing the cat down but it slipped and Dad landed in the flower bed.


NCERT Solutions for class 7 English Dad and The Cat and The Tree

4. Plan C was a success. What went wrong then?

Ans: Plan C was a success as Dad successfully jumped on the tree and landed flat right on the cat. The cat gave a yell and sprang on the ground but poor old Dad struck on the tree.


5. The cat was very happy to be on the ground. Pick out the phrase used to express this idea.

Ans: The phrase used to express this idea is ‘Pleased as Punch to be’.


NCERT Solutions for class 7 English Dad and The Cat and The Tree

6. Describe the Cat and Dad situation in the beginning and at the end of the poem.

Ans: The cat was stuck on the tree and Dad was trying his plans to bring it down in the begining but at the end of the poem the cat sprang to the ground safely but Dad got stuck on the tree.


NCERT Solutions for class 7 English Dad and The Cat and The Tree

7. Why and when did Dad say each of the following?
(i) Fall?
(ii) Never mind
(iii) Funny joke
(iv) Rubbish

Ans: (i) Dad said ‘Fall?’ when Mum warned him about fall while climbing the tree. He said so scornfully.
(ii) Dad said ‘Never mind’ when he fall from the ladder due to slip for the first time. He said so to make clear that everything is alright.
(iii) Dad said ‘Funny joke’ when Mum warned him of falling again. He said so because he was over confident of the success of the his Plan B.
(iv) Dad said ‘Rubbish’ when Mum asked him to stop else he will break his neck after his Plan B failed. He said so because he thought that his Plan C will work and he will climb the tree easily.


NCERT Solutions for class 7 English Dad and The Cat and The Tree

8. Do you find the poem humorous? Read aloud lines which make you laugh.

Ans: Yes, the poem is humorous. It draws funny situation of Dad while climbing trees. Moreover, Dad over confidence of climbing tree added more humour to the poem. The dialogue is written in more funny way.

NCERT solutions for Class 7 English

NCERT Solutions Class 7 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 English includes text book solutions from Class 7 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 7 English have total 29 chapters. 7 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 7 solutions PDF and English ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




Leave a Comment