NCERT Solutions for class 7 English Chandni

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for class 7 English Chandni book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for English Chandni Download as PDF

NCERT Solutions for class 7 English Chandni

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter wise Solutions

Honeycomb

  1. Three Questions
  2. A Gift of Chapter
  3. Gopal and The Hilsa Fish
  4. The Ashes that made Trees Bloom
  5. Quality
  6. Expert Detectives
  7. The Invention of Vita – Wonk
  8. Fire Friend and foe
  9. A Bicycle in Good Repair
  10. The story of Cricket

An Alien Hand

  1. The Tiny Teacher
  2. Bringing Up Kari
  3. The Desert
  4. The Cop and the Anthem
  5. Golu Grows a Nose
  6. I Want Something in a Cage
  7. Chandni
  8. The Bear Story
  9. A Tiger in the House
  10. An Alien Hand

NCERT Solutions for class 7 English Chandni

Page No: 45
Comprehension Check

1. Why did Abbu Khan’s goats want to run away? What happened to them in the hills?
Ans:
Abbu Khan’s goats wanted to run away because goats in hilly regions hate being tied to trees or poles. They love their freedom and his goats were of the best hill breed. In the hills, they get killed by an old wolf who lived in the hills.

2. Abbu Khan said, “No more goats in my house ever again.” Then he changed his mind. Why?
Ans:
Abbu Khan changed his mind because he was terribly lonely and simply couldn’t live without his pets. He needs company.

3. Why did he buy a young goat?
Ans:
He thought that a young goat will stay with him much longer. She will soon begin to love him as well as the food served by him and will never want to go to the hills.


NCERT Solutions for class 7 English Chandni

Comprehension Check

1. Why did Chandni hate the rope round her neck?
Ans:
Chandni hated the rope round her neck because whenever she ran towards the hills, the rope round her neck wouldn’t let her go any further and stops her with a jerk. She wanted to run across those green fields and the hills.

2. “Now Abbu Khan understood Chandni’s problem…” What was Chandni’s problem?
Ans:
Chandni’s problem was that she was a mountain goat and loved her freedom. She wanted to go to the hills and hated to live with the rope around her neck.

3. Abbu Khan pushed Chandni into a small hut. This shows that he
(i) was cruel.
(ii) loved her and wanted to save her life.
(iii) was selfish.
Ans:
This shows that he (ii) loved her and wanted to save her life.


NCERT Solutions for class 7 English Chandni

Comprehension Check
1. Why did Chandni refuse to join the group of wild goats?

Ans: Chandni refused to join the group of wild goats because she wanted to enjoy her new freedom all by herself.

2. Chandni fought the wolf because she
(i) was stronger than the wolf.
(ii) hated the wolf.
(iii) had to retain her freedom at all costs.

Ans: Chandni fought the wolf because she (iii) had to retain her freedom at all costs.

Exercises
Discuss the following topics in groups.

1. Why did the wise old bird say, “Chandni is the winner”?
Ans:
The wise old bird said that Chandni is the winner because even being weak and small in front of the wolf, she didn’t give up. She gathered all her courage and done a brave fight. She didn’t leave the battlefield like a coward and fought for her freedom. She said to herself that death in an open field is far better than life in a small hut. She stood firm on her legs, head slightly bent and horns jutting out. She was a picture of courage. She looked like a brave soldier ready to fight a treacherous enemy. She died brave in the morning completely soaked in blood.

2. “Death in an open field is better than life in a small hut,” Chandni said to herself. Was it the right decision? Give reasons for your answer.
Ans:
I think it was the right decision because no one can imagine life in someone’s captivity. Freedom is more valuable thing than life. Chandni could have gone back to her small hut of Abbu and saved her life but she chooses to fight with the wolf instead to gain her freedom. She didn’t died coward. She fought with courage show the picture of bravery to attain freedom of her life. She might have lived longer in the captivity but she died everyday in the imprisonment. She fought with the wolf and told herself that success or failure is a matter of luck or chance. So, she took the right decision afterall.

3. Freedom is life. Discuss this with reference to ‘Chandni’ and ‘I Want Something in a Cage’.
Ans:
Students need to do this by themselves. They can write article on the topic by taking example from the two chapters.

NCERT solutions for Class 7 English

NCERT Solutions for class 7 English Chandni PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 English includes text book solutions from Class 7 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 7 English have total 29 chapters. 7 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 7 solutions PDF and English ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




1 thought on “NCERT Solutions for class 7 English Chandni”

Leave a Comment