NCERT Solutions for Class 6 Science Separation of Substances

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 6 Science Separation of Substances book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Separation of Substances Download as PDF

NCERT Solutions for Class 6 Science Separation of Substances

NCERT Class 6 Science Chapter wise Solutions

  • Chapter 1 – Food Where Does It Come From
  • Chapter 2 – Components of Food
  • Chapter 3 – Fibre to Fabric
  • Chapter 4 – Sorting Materials Into Group
  • Chapter 5 – Separation of Substances
  • Chapter 6 – Changes Around Us
  • Chapter 7 – Getting to Know Plants
  • Chapter 8 – Body Movements
  • Chapter 9 – The Living Organisms and Their Surroundings
  • Chapter 10 – Motion and Measurement of Distances
  • Chapter 11 – Light Shadows and Reflection
  • Chapter 12 – Electricity and Circuits
  • Chapter 13 – Fun with Magnets
  • Chapter 14 – Water
  • Chapter 15 – Air around Us
  • Chapter 16 – Garbage In Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Separation of Substances

Class–VI
(CHAPTER-05)
SEPARATIONOF SUBSTANCES
Question 1.Why do we need to separate different component of mixture? Give two examples.

Answer: When two or more substances are mixed together we call it a mixture. Sometimes, different components of mixture are not useful or may even harmful. So, we need to separate different components of the mixture.


NCERT Solutions for Class 6 Science Separation of Substances

Question 2.What is winnowing? Where is it used?

Answer: Winnowing is used to separate heavier and lighter components of mixture by wind or by blowing air.

This method is commonly used by farmers to separate lighter husk particles from heavier seeds grain.


Question 3.How will you separate husk or dirt particles form a given sample of pulses before cooking?

Answer: Husk or dirt particles form pulses are separated by handpicking.

The method of handpicking is normally used for separating slightly larger size impurities like piece of dirt, stone, husk form wheat, rice or pulses.


NCERT Solutions for Class 6 Science Separation of Substances

Question 4.What is sieving? Where is it used?

Answer: Sieving allows fine particles to pass through the holes of the sieve,

In flour mills, impurities like husk and stones are removed from wheat by sieving.


Question 5.How will you separate sand and water from their mixture?

Answer: Steps of separating sand from water:

(i)Allow mixture to stand in a glass.

(ii)Sand settles at the bottom.

(iii)Clear water forms at upper layer.

(iv)Gently pour this water in another glass.


NCERT Solutions for Class 6 Science Separation of Substances

Question 6.Is it possible to separate sugar mixed with wheat flour? If yes, how will you do it?

Answer: Yes, it is possible to separate sugar with wheat flour.

(i)Mix sugar and wheat flour in lot of water.

(ii)Filter it.

(iii)On the filter paper is wheat flour.

(iv)Dry it get wheat flour.

(v)Filtrate is a sugar-water mixture.

(vi)Evaporate this to get sugar.


Question 7.How would you obtain clear water from a sample of muddy water?

Answer: Method of obtaining clear water from a muddy water:

(i) Allow muddy water to stand.

(ii) Mud settles at the bottom.

(iii) Upper layer is clear water.

(iv) Decant it.

(v)Then filter this water again to remove traces of mud particles.


NCERT Solutions for Class 6 Science Separation of Substances

Question 8.Fill up the blanks:

(a)The method of separating seeds of paddy from its stalks is called ———-.

(b)When milk, cooled after boiling, is poured on to a piece of cloth the cream is left behind on it. This process of separating cream from milk is an example of ——–.

(c)Salt is obtained from seawater by process of —————-.

(d)Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. The clear water was then poured off from the top. The process of separation used in this example is called ————.

Answer: Fill up the blanks:

(a)The method of separating seeds of paddy from its stalks is calledthreshing.

(b)When milk, cooled after boiling, is poured on to a piece of cloth the cream is left behind on it. This process of separating cream from milk is an example of filtration.

(c)Salt is obtained from seawater by process of evaporation.

(d)Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. The clear water was then poured off from the top. The process of separation used in this example is calleddecantation.


Question 9.True/False.

(a)A mixture of milk and water can be separated by filtration. (T/F)

(b)A mixture of powdered salt and sugar can be separated by the process of winnowing (T/F)

(c)Separation of sugar from tea can be done with filtration. (T/F)

(d)Grain and husk can be separated with the process of decantation. (T/F)

Answer: True/false

(a) F, (b) F, (c) T, (d) F


NCERT Solutions for Class 6 Science Separation of Substances

Question 10.Lemonade is prepared by mixing lemon juice and sugar in water. You wish to add ice to cool it. Should you add ice to the lemonade before or after dissolving sugar? In which case would be possible to dissolve more sugar?

Answer: We should add ice to the lemonade after dissolving sugar.

It will be possible to add more sugar before adding ice.

NCERT solutions for Class 6 Science

NCERT Solutions Class 6 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 Science includes text book solutions for CBSE Class 6 Science have total 16 chapters. 6 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 6 solutions PDF and Social Science ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 6

To download NCERT Solutions for class 6 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Science Separation of Substances”

Leave a Comment