NCERT Solutions for Class 6 Science Fun with Magnets

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 6 Science Fun with Magnets book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Fun with Magnets Download as PDF

NCERT Class 6 Science Chapter wise Solutions

  • Chapter 1 – Food Where Does It Come From
  • Chapter 2 – Components of Food
  • Chapter 3 – Fibre to Fabric
  • Chapter 4 – Sorting Materials Into Group
  • Chapter 5 – Separation of Substances
  • Chapter 6 – Changes Around Us
  • Chapter 7 – Getting to Know Plants
  • Chapter 8 – Body Movements
  • Chapter 9 – The Living Organisms and Their Surroundings
  • Chapter 10 – Motion and Measurement of Distances
  • Chapter 11 – Light Shadows and Reflection
  • Chapter 12 – Electricity and Circuits
  • Chapter 13 – Fun with Magnets
  • Chapter 14 – Water
  • Chapter 15 – Air around Us
  • Chapter 16 – Garbage In Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Fun with Magnets

Class–VI
(CHAPTER-13)
FUN WITH MAGNETS
Question 1.Fill in the blanks in the following:

(i)Artificial magnets are made in different shapes such as ——, ——and ——–.

(ii)The materials which are attracted towards a magnet are called ————-.

(iii)Paper is not a ———- material.

(iv)In olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of ———.

(v)A magnet always has ———- poles.

Answer: Fill in the blanks in the following:

(i)Artificial magnets are made in different shapes such as bar magnet, horse shoe and cylindrical.

(ii)The materials which are attracted towards a magnet are called magnetic.

(iii)Paper is not a magnetic material.

(iv)In olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of magnet.

A magnet always has two poles.


NCERT Solutions for Class 6 Science Fun with Magnets

Question 2.State whether the following statement are true or false:

(i)A cylindrical magnet has only one pole. (T/F)

(ii)Artificial magnets were discovered in Greece. (T/F)

(iii)Similar poles of a magnet repel each other. (T/F)

(iv)Maximum iron filings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them. (T/F)

(v)Bar magnets always point towards North-South direction. (T/F)

(vi)A compass can be used to find East-West direction any place. (T/F)

(vii)Rubber is a magnetic material.

Answer: True/False

(i).F, (ii).F, (iii).T, (iv).F, (v).T, (vi).T, (vii).F.


Question 3.It is observed that a pencil sharpener gets attracted by both the poles of a magnet although its body is made of plastic. Name the material that might have been used to make some part of it.

Answer: Iron.


NCERT Solutions for Class 6 Science Fun with Magnets

Question 4.Column I shows different positions in which one pole of a magnet is placed near that of the other. Column II indicates the resulting action between them for each situation. Fill in the blanks.
Column IColumn II
N-N
N- …Attraction
S-N
…- SRepulsion

Answer:

Column IColumn II
N-NRepulsion
N-SAttraction
S-NAttraction
S- SRepulsion

Question 5.Write any two properties of a magnet.

Answer: Properties of magnet:

(a)Attracts object made of iron, nickel or cobalt.

(b)Directs north-south direction.


NCERT Solutions for Class 6 Science Fun with Magnets

Question 6.Where are poles of a bar magnet located?

Answer: On two ends of the bar magnet.


Question 7.A bar magnet has no markings to indicate its poles. How would you find out near which end is its north pole located?

Answer: The bar magnet is hanged freely with the help of a thread. The end pointing to north is the north pole of the magnet.


NCERT Solutions for Class 6 Science Fun with Magnets

Question 8.You are given an iron strip. How will you make it into a magnet?

Answer: An iron strip is kept on table. One end of bar magnet is dragged over the iron strip form one end to the other. This process is repeated. The iron strip is converted to a magnet.


Question 9.How is a compass used to find directions?

Answer: The compass always shows North and South directions. Knowing North-South direction, one can always find out East and West directions also.


NCERT Solutions for Class 6 Science Fun with Magnets

Question 10.A magnet was brought from different directions towards a toy boat that has been floating in water in a tub. Effect observed in each case is stated in Column I. possible reasons for the observed affects are mentioned in Column II. Match the statements given in Column I with those in Column II.
Column IColumn II
(i) Boat gets attracted towards the magnet.(a) Boat is fitted with a magnet with North Pole towards its head.
(ii) Boat is not affected by the magnet.(b) Boat is fitted with a magnet with a magnet with South Pole towards its head.
(iii) Boat moves towards the magnet if the north pole of the magnet is brought near its head.(c) Boat has a small magnet fixed along its length.
(iv) Boat moves away from the magnet when north pole is brought near its head.(d) Boat is made of magnetic material.
(v) Boat floats without changing its direction.(e) Boat is made of non-magnetic material.

Answer: Match the following-

(i).(d), (ii).(e), (iii).(b), (iv).(a), (v).(c)

NCERT solutions for Class 6 Science

NCERT Solutions Class 6 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 Science includes text book solutions for CBSE Class 6 Science have total 16 chapters. 6 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 6 solutions PDF and Social Science ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 6

To download NCERT Solutions for class 6 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




4 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Science Fun with Magnets”

Leave a Comment