NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 2.1

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 2.1 book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Maths Whole numbers Download as PDF

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 2.1

 NCERT Solutions for Class 6 Maths Whole numbers

Class –VI
Mathematics
(Ex. 2.1)
Question 1.Write the next three natural numbers after 10999.

Answer:

10,999 + 1 = 11,000

11,000 + 1 = 11,001

11,001 + 1 = 11,002


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 2.1

Question 2.Write the three whole numbers occurring just before 10001.

Answer:

10,001 – 1 = 10,000

10,000 – 1 = 9,999

9,999 – 1 = 9,998


Question 3.Which is the smallest whole number?

Answer: ‘0’ (zero) is the smallest whole number.


Question 4.How many whole numbers are there between 32 and 53?

Answer: 53 – 32 – 1 = 20

There are 20 whole numbers between 32 and 53.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 2.1

Question 5.Write the successor of:

(a) 2440701

(b) 100199

(c) 1099999

(d) 2345670

Answer:

(a) Successor of 2440701 is 2440701 + 1 = 2440702

(b) Successor of 100199 is 100199 + 1 = 100200

(c) Successor of 1099999 is 1099999 + 1 = 1100000

(d) Successor of 2345670 is 2345670 + 1 = 2345671


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 2.1

Question 6.Write the predecessor of:

(a) 94

(b) 10000

(c) 208090

(d) 7654321

Answer:

(a) The predecessor of 94 is 94 – 1 = 93

(b) The predecessor of 10000 is 10000 – 1 = 9999

(c) The predecessor of 208090 is 208090 – 1 = 208089

(d) The predecessor of 7654321 is 7654321 – 1 = 7654320


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 2.1

Question 7. In each of the following pairs of numbers, state which whole number is on the left of the other number on the number line. Also write them with the appropriate sign (>, <) between them.

(a) 530, 503

(b) 370, 307

(c) 98765, 56789

(d) 9830415, 10023001

Answer:

(a) 530 > 503; So 503 appear on left side of 530 on number line.

(b) 370 > 307; So 307 appear on left side of 370 on number line.

(c) 98765 > 56789; So 56789 appear on left side of 98765 on number line.

(d) 9830415 < 10023001; So 9830415 appear on left side of 10023001 on number line.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 2.1

Question 8.Which of the following statements are true (T) and which are false (F):

(a) Zero is the smallest natural number.

(b) 400 is the predecessor of 399.

(c) Zero is the smallest whole number.

(d) 600 is the successor of 599.

(e) All natural numbers are whole numbers.

(f) All whole numbers are natural numbers.

(g) The predecessor of a two digit number is never a single digit number.

(h) 1 is the smallest whole number.

(I) The natural number 1 has no predecessor.

(j) The whole number 1 has no predecessor.

(k) The whole number 13 lies between 11 and 12.

(l) The whole number 0 has no predecessor.

(m) The successor of a two digit number is always a two digit number.

Answer:

(a) False, (b) False, (c) True, (d) True, (e) True, (f) False, (g) False, (h) False, (i) True, (j) False, (k) False, (l) True, (m) False

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 2.1

NCERT Solutions Class 6 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 Maths includes text book solutions from Class 6 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 6 Maths have total 14 chapters. 6 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 6 solutions PDF and Maths ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 6 Maths, Social Science Computer Science, Home Science, Hindi English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




5 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 2.1”

Leave a Comment