NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2

myCBSEguide App

myCBSEguide

Trusted by 70 Lakh Students

Install App

NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2 Class 10 Science Class book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE Board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 10 Science Control and Coordination Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2

NCERT Class 10 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Chemical Reactions and Equations
  • 2 – Acids, Bases and Salts
  • 3 – Metals and Non-metals
  • 4 – Carbon and Its Compounds
  • 5 – Periodic Classification of Elements
  • 6 – Life Processes
  • 7 – Control and Coordination
  • 8 – How do Organisms Reproduce?
  • 9 – Heredity and Evolution
  • 10 – Light Reflection and Refraction
  • 11 – Human Eye and Colourful World
  • 12 – Electricity
  • 13 – Magnetic Effects of Electric Current
  • 14 – Sources of Energy
  • 15 – Our Environment
  • 16 – Management of Natural Resources.

NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2

1. Which of the following is a plant hormone?

(a) Insulin

(b) Thyroxin

(c) Oestrogen

(d) Cytokinins

Ans. (d) Cytokinin.


NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2

2. The gap between two neurons is called a

(a) Dendrite

(b) synapse

(c) axon

(d) impulse

Ans. (b) Synapse.


3. The brain is responsible for

(a) thinking

(b) regulating the heartbeat.

(c) balancing the body

(d) all of above.

Ans. (d) All the above.


NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2

4. What is the function of receptors in our body? Think of situation where receptors do not work properly. What problems are likely to arise?

Ans. Receptors detect all the information from our environment. These receptors are located in our sense organs.

In case any of the receptors do not work properly we will not be able to perceive that particular information.


5. Draw the structure of a neuron and explain its function.

Ans. Neuron acquires particular information through dendrite located on its cell body. This information is then passed on to the axon. Finally, axon ending passes the information into next neuron at the synapse. As soon as the impulse reaches the dendrite, an electrical impulse is generated due to certain chemical changes in neuron. When the impulse reaches axon ending some chemicals released which pass on the impulse to next neuron. These chemicals are known as neurotransmitters.


6. How phototropism does occur in plants?

Ans. Movement of shoot towards light is called phototropism. This movement is caused due to more growth of cells towards the shaded side of the shoot as compared to the side of shoot towards light. More growth of cells is due to secretion of auxin towards the shaded side.


NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2

7. Which signals will get disrupted in case of a spinal cord injury?

Ans. (i) Reflex action

(ii) Impulses from various body parts will not conducted to brain.

(iii) Message from brain will not be conducted to various organs.


NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2

8. How does chemical coordination occurs in plants?

Ans. Chemical coordination in plants is maintained by plant hormones also known as phytohormones. Some of these hormones promote growth while some inhibit it. Some hormones include auxin, Gibberellins, Cytokinin etc.


NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2

9. What is the need for a system of control and coordination in an organism?

Ans. An organism has different organs which perform various factions. The survival of an organism depends on integrated and coordinated functions of these organs. Nervous and endocrine system of an organism makes them work together like parts of one machine to accomplish homeostasis or coordination.


NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2

10. How are involuntary actions and reflex actions different from each other?

Ans. Difference between involuntary and reflex actions is as follows:


NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2

11. Compare and contrast nervous system and hormonal control and coordination in animals.

Ans. Difference between nervous control and hormonal control:


NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2

12. What is the difference between the manner in which movement’s takes place in a sensitive plant and movement in our legs?

Ans. Difference between movement in a sensitive plant and movement in our legs:

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Solutions Class 10 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 Science includes text book solutions from Book. NCERT Solutions for CBSE Class 10 Science have total 16 chapters. 10 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 10 solutions PDF and Science ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.




Test Generator

Test Generator

Create Tests with your Name & Logo

Try it Now (Free)

2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 10 Science Control and Coordination Part 2”

Leave a Comment