NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

Table of Contents

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter Class 10 English Class book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for English Mijbil the Otter Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

NCERT Solutions for Class 10 English Chapter wise Solutions

Footprints

  • 1 A Triumph of Surgery
  • 2 The Thiefs Story
  • 3 The Midnight Visitor
  • 4 A Question of Trust
  • 5 Footprints without Feet
  • 6 The Making of a Scientist
  • 7 The Necklace
  • 8 The Hack Driver
  • 9 Bholi
  • 10 The Book That Saved the Earth

First Flight

  • 1 A Letter to God
  • 2 Long Walk to Freedom
  • 3 Two Stories about Flying
  • 4 From the Diary of Anne Frank
  • 5 The Hundred Dresses I
  • 6 The Hundred Dresses II
  • 7 Glimpses of India
  • 8 Mijbil the Otter
  • 9 Madam Rides the Bus
  • 10 The Sermon at Benares
  • 11 The Proposal

First Flight (Poem)

  • 1 Dust of snow
  • 2 Fire and Ice
  • 3 A Tiger in the Zoo
  • 4 How to Tell Wild Animals
  • 5 The Ball Poem
  • 6 Amanda
  • 7 Animals
  • 8 The Trees
  • 9 Fog
  • 10 The Tale of Custard the Dragon
  • 11 For Anne Gregory

NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

1. What ‘experiment’ did Maxwell think Camusfearna would be suitable for?

Ans: Maxwell thought that he would keep an otter instead of a dog. Camusfearna, ringed by water a very short distance from its door, would be an eminently suitable spot for the experiment.


2. Why does he go to Basra? How long does he wait there, and why?

Ans: He went to Basra, to the Consultate-General, to collect and answer his mail from Europe. He had had to wait there for five days. To start with his mail didn’t reach on time. Then he tried to make a telephone call. This incident is of those days when one had to book an international call 24 hrs in advance. The telephone line was not working properly on the first day. Next day it was some public holiday so it was not working. Finally after a tortuous wait of five days his mail arrived.


NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

3. How does he get the otter? Does he like it? Pick out the words that tell you this.

Ans: When he received his mail, he carried it to his bedroom to read. There, he saw two Arabs and beside them was a sack that twisted from time to time. They handed him a note from his friend saying that he had sent him an otter.
Yes, he liked it. We know this because he uses the term ‘otter fixation’ to refer to his feeling towards the otter. He felt that this otter fixation or this strong attachment towards otters was something that was shared by most other people who had ever owned one.


4. Why was the otter named ‘Maxwell’s otter’?

Ans: The otter was of a race previously unknown to science and was at length named by zoologists Lutrogale perspicillata maxwelli or Maxwell’s otter.


5.Tick the right answer. In the beginning, the otter was aloof and indifferent friendly hostile

Ans: In the beginning, the otter was aloof and indifferent.


6. What happened when Maxwell took Mijbil to the bathroom? What did it do two days after that?

Ans: When Maxwell took Mijbil to the bathroom, it went wild with joy in the water for half an hour. It was plunging and rolling in it, shooting up and down the length of the bathtub underwater, and making enough slosh and splash for a hippo.
Two days after that, it escaped from his bedroom to the bathroom. By the time he got there, Mijbil was up on the end of the bathtub and fumbling at the chromium taps with its paws. In less than a minute, it had turned the tap far enough to produce some water and after a moment, achieved the full flow.


NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

1. How was Mij to be transported to England?

Ans: Maxwell booked a flight to Paris and from there he would go on to London. The airline insisted that Mij should be packed in a box (not more than eighteen inches square) that was to be placed on the floor, near his feet.


2.What did Mij do to the box?

Ans: The box was lined with metal sheet. Mij didn’t find it comfortable to be there so tried to escape. In its attempt to escape Mij tore into the metal lining of the box. As a result it hurt itself and started bleeding.


NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

3. Why did Maxwell put the otter back in the box? How do you think he felt when he did this?

Ans: As there was no other way to carry Mij to London so the author had put it back into the box. He must have felt pity on the way the otter had hurt itself. Moreover, he must be worried as well.


4.Why does Maxwell say the airhostess was “the very queen of her kind”?

Ans: Maxwell said that the airhostess was “the very queen of her kind” because she was extremely friendly and helpful. He took her into his confidence about the incident with the box. She suggested that he might prefer to have his pet on his knee. Hearing this, he developed a profound admiration for her, for she understood the pain of both the otter and its owner.


5. What happened when the box was opened?

Ans: When the box was opened, Mij went out of the box. He disappeared at a high speed down the aircraft. There were cries all around.A woman stood up on her seat screaming that there was a rat. He saw Mij’s tail disappearing beneath the legs of an Indian passenger. He dived for it, but missed. The airhostess suggested him to be seated and that she would find the otter. After a while, Mij had returned to him. It climbed on his knee and began to rub its nose on his face and neck.


NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

1. What game had Mij invented?

Ans: Mijhad invented a game with ping-pong ball. He would put the ball at one end of a sloping lid and then grab it as it ran to the other end.


NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

2.What are ‘compulsive habits’? What does Maxwell say are the compulsive habits of
(i) school children
(ii) Mij ?

Ans: Compulsive habits are usually strange act or behaviour which a person does without clear reason.
On their way to and from school, children make it a habit to place their feet exactly on the centre of each paving block. Similarly, Mij had made it a habit to jump on to the school wall and go galloping all along its length of thirty yards.


3. What group of animals do otters belong to?

Ans: Otters belong to a comparatively small group of animals called Mustellines, shared by the badger, mongoose, weasel, stoat, mink and others.


4. What guesses did the Londoners make about what Mij was?

Ans: According to Maxwell, the average Londoner does not recognize an otter. The Londoners who saw Mij made different guesses about who Mij was. They guessed, among other things, that it was a baby seal, a squirrel, a walrus, a hippo, a beaver, a bear cub, a leopard and a brontosaur.


NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

1. What things does Mij do which tell you that he is an intelligent, friendly and fun-loving animal who needs love?

Ans: Mij was an intelligent animal. It invented it own game out of the ping-pong balls. It screwed the tap till water began to flow and then it would play and splash in the water. Though it was aloof and indifferent in the beginning, it soon became very friendly. It formed a special attachment with Maxwell. It responded when Maxwell called out his name. It grew desperate when Maxwell left it in a box and it got hurt while trying to come out of it. After Maxwell took it out, it clung to his feet. It was a fun-loving animal.

It enjoyed playing all kinds of games. It would play with a selection of toys, ping-pong balls, marbles, rubber fruit, and a terrapin shell. It required love and affection from Maxwell and it got that readily.


2. What are some of the things we come to know about otters from this text?

Ans: Otters belong to a comparatively small group of animals called Mustellines, shared by the badger, mongoose, weasel, stoat, mink and others. Maxwell’s otter was of a race previously unknown to science and was at length named by zoologists Lutrogale perspicillata maxwelli or Maxwell’s otter. They are found in large numbers in marshes. They are often tamed by the Arabs. It is characteristic of otters that every drop of water must be extended and spread about the place; a bowl must at once be overturned, or, if it would not be overturned, be sat in and splashed in until it overflowed. For them, water must be kept on the move. Otters love playing various games, especially with a ball.


3. Why is Mij’s species now known to the world as Maxwell’s otter?

Ans: Maxwell’s otter was of a race previously unknown to science and was at length named by zoologists Lutrogale perspicillata Maxwell or Maxwell’s otter.


NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

4. Maxwell in the story speaks for the otter, Mij. He tells us what the otter feels and thinks on different occasions. Given below are some things the otter does. Complete the column on the right to say what Maxwell says about what Mij feels and thinks.
What Mij doesHow Mij feels or thinks
Plunges, rolls in the water and makes the water splosh and splash________
Screws the tap in the wrong way________
Nuzzles Maxwell’s face and neck in the aeroplane________
Ans:
What Mij doesHow Mij feels or thinks
Plunges, rolls in the water and makes the water splosh and splashwent wild with joy
Screws the tap in the wrong wayirritated and disappointed
Nuzzles Maxwell’s face and neck in the aeroplanedistressed chitterof recognition and welcome
5.Read the story and find the sentences where Maxwell describes his pet otter. Then choose and arrange your sentences to illustrate those statements below that you think are true.
Maxwell’s description

(i) makes Mij seem almost human, like a small boy.
(ii) shows that he is often irritated with what Mij does.
(iii) shows that he is often surprised by what Mij does.
(iv) of Mij’s antics is comical.
(v) shows that he observes the antics of Mij very carefully.
(vi) shows that he thinks Mij is a very ordinary otter.
(vii) shows that he thinks the otter is very unusual.

Ans: (i) He spent most of his time in play.
(iii) I watched, amazed; in less than a minute he had turned the tap far enough to produce a trickle of water, and after a moment or two achieved the full flow.

(v) A suitcase that I had taken to Iraq had become damaged on the journey home, so that the lid, when closed, remained at a slope from one end to the other. Mij discovered that if he placed the ball on the high end it would run down the length of the suitcase. He would dash around to the other end to ambush its arrival, hide from it, crouching, to spring up and take it by surprise, grab it and trot off with it to the high end once more.

(vii) It is not, I suppose, in any way strange that the average Londoner should not recognize an otter, but the variety of guesses as to what kind of animal this might be came as a surprise to me. Mij was anything but an otter.


NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

I. From the table below, make as many correct sentences as you can using would and/or used to, as appropriate. (Hint: First decide whether the words in italics show an action, or a state or situation, in the past.) Then add two or three sentences of your own to it.
EmperorAkbarwould used tobe found of musical evenings.
Everyevening wetake long walks on the beach
Fiftyyears ago, very few peopleown cars.
Tillthe 1980s, Shanghaihave very dirty streets.
Myunclespend his holidays by the sea.

Ans: 1. Emperor Akbar used to be fond of musical evenings.
2. Every evening we used to take long walks on the beach.
3. Fifty years ago, very few people used to own cars.
4. Till the 1980s, Shanghai used to have very dirty streets.
5. My uncle would spend his holidays by the sea.
6. My uncle used to take long walks on the beach.
7. My uncle used to be fond of musical evenings.


NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

II. Noun Modifiers

1. Look at these examples from the text, and say whether the modifiers (in italics) are nouns, proper nouns, or adjective plus noun.

(i)An otter fixation(iv)The London streets
(ii)The iron railings(v)soft velvet fur
(iii)The Tigris marshes(vi)A four-footed soccer player

Ans: (i) Noun
(ii) Noun
(iii) Proper noun
(iv) Proper noun
(v) Adjective plus noun
(vi) Adjective plus noun


NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

2. Given below are some nouns, and a set of modifiers (in the box). Combine the nouns and modifiers to make as many appropriate phrases as you can. (Hint: The nouns and modifiers are all from the texts in this book.)
templethree girlstriangledresses
personthoughtsboysroar
giftsscreamfarewellexpression
timesubjectlandscapehandkerchief
crossingflightchatterboxprofession
physiquecoffeeviewcelebration

 

collegeroughhundredstoneordinary
loveuncomfortablewhiteslangslack
barerailroadtremendousfamilymarriage
plumpinvigoratingpanoramicheartbreakingbirthday
incorrigibleridiculousloudfirst

 

Ans: Temple − white temple, stone temple, first temple
Person − incorrigible person, ridiculous person
Gifts − hundred gifts, ordinary gifts, birthday gifts
Time − college time, rough time, first time
Crossing − railroad crossing, first crossing
Physique − plump physique, ordinary physique
Three girls − first three girls, incorrigible three girls
Thoughts − incorrigible thoughts, uncomfortable thoughts, ridiculous thoughts, heartbreaking thoughts, first thoughts, ordinary thoughts
Scream − tremendous scream, loud scream
Subject − college subject, ordinary subject
Flight − rough flight, first flight
Coffee − invigorating coffee, ordinary coffee

Triangle − love triangle
Boys − college boys, incorrigible boys, rough boys, hundred boys
Farewell − college farewell, heartbreaking farewell
Landscape − bare landscape, rough landscape, white landscape
Chatterbox − incorrigible chatterbox
View − tremendous view, panoramic view, ordinary view
Dresses − hundred dresses, ordinary dresses, birthday dresses, marriage dresses
Roar − tremendous roar, loud roar
Expression − bare expression, slang expression, slack expression
Handkerchief − white handkerchief, ordinary handkerchief
Profession − family profession, first profession, ordinary profession
Celebration − tremendous celebration, family celebration, birthday celebration


NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

III.1. Match the words on the left with a word on the right. Some words on the left can go with more than one word on the right.
(i)a portion ofblood
(ii)a pool ofcotton
(iii)flakes ofstones
(iv)a huge heap ofgold
(v)a gust offried fish
(vi)little drops ofsnow
(vii)a piece ofwater
(viii)a pot ofwind

NCERT Solutions for Class 10 English Mijbil the Otter

Ans:
(i)a portion offried fish
(ii)a pool ofblood
(iii)flakes ofsnow
(iv)a huge heap ofstones
(v)a gust ofwind
(vi)little drops ofwater
(vii)a piece ofcotton
(viii)a pot ofgold
2. Use a bit of/a piece of/a bunch of/a cloud of/a lump of with the italicised nouns in the following sentences. The first has been done for you as an example.
(i)My teacher gave me some advice.My teacher gave me a bit of advice.
(ii)Can you give me some clay, please.________
(iii)The information you gave was very useful.________
(iv)Because of these factories, smoke hangs over the city.________
(v)Two stones rubbed together can produce sparks of fire.________
(vi)He gave me some flowerson my birthday.________
Ans:
(i)My teacher gave me some advice.My teacher gave me a bit of advice.
(ii)Can you give me some clay, please.Can you give me a lump of clay, please.
(iii)The information you gave was very useful.The piece of information you gave was very useful.
(iv)Because of these factories, smoke hangs over the city.Because of these factories, a cloud of smoke hangs over the city.
(v)Two stones rubbed together can produce sparks of fire.Two pieces of stones rubbed together can produce sparks of fire.
(vi)He gave me some flowers on my birthday.He gave me a bunch of flowers on my birthday.

NCERT Solutions for Class 10 English

NCERT Solutions Class 10 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 English includes text book solutions from part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 10 English have total 32 chapters. 10 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 10 solutions PDF and English ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment