NCERT Solutions for Class 10 English Bholi

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 10 English Bholi Class 10 English Class book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for English Bholi Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 English Bholi

NCERT Solutions for Class 10 English Chapter wise Solutions

Footprints

  • 1 A Triumph of Surgery
  • 2 The Thiefs Story
  • 3 The Midnight Visitor
  • 4 A Question of Trust
  • 5 Footprints without Feet
  • 6 The Making of a Scientist
  • 7 The Necklace
  • 8 The Hack Driver
  • 9 Bholi
  • 10 The Book That Saved the Earth

First Flight

  • 1 A Letter to God
  • 2 Long Walk to Freedom
  • 3 Two Stories about Flying
  • 4 From the Diary of Anne Frank
  • 5 The Hundred Dresses I
  • 6 The Hundred Dresses II
  • 7 Glimpses of India
  • 8 Mijbil the Otter
  • 9 Madam Rides the Bus
  • 10 The Sermon at Benares
  • 11 The Proposal

First Flight (Poem)

  • 1 Dust of snow
  • 2 Fire and Ice
  • 3 A Tiger in the Zoo
  • 4 How to Tell Wild Animals
  • 5 The Ball Poem
  • 6 Amanda
  • 7 Animals
  • 8 The Trees
  • 9 Fog
  • 10 The Tale of Custard the Dragon
  • 11 For Anne Gregory

NCERT Solutions for Class 10 English Bholi

1.Why is Bholi’s father worried about her?

Ans: Bholi’s father was worried about her as she had neither good looks nor intelligence. He did not know how he would find a suitable groom for her.

2. For what unusual reasons is Bholi sent to school?

Ans: Bholi is sent to school because there is little chance of her getting married, with her ugly face and lack of sense.


NCERT Solutions for Class 10 English Bholi

1. Does Bholi enjoy her first day at school?

Ans: Yes, Bholi enjoys her first day at school as she was glad to find so many girls almost of her own age present there. She hoped that one of these girls might become her friend.

2. Does she find her teacher different from the people at home?

Ans: Yes, she finds her teacher different from the people at home as the teacher was polite and this touched her heart.


NCERT Solutions for Class 10 English Bholi

1. Why do Bholi’s parents accept Bishamber’s marriage proposal?

Ans: Bholi’s parents accept Bishamber’s marriage proposal becsuse if they don’t accept it, she would not be married for the rest of her life.

2. Why does the marriage not take place?

Ans: The marriage does not take place because the groom demanded dowry.


NCERT Solutions for Class 10 English Bholi

1. Bholi had many apprehensions about going to school. What made her feel that she was going to a better place than her home?

Ans: Bholi had many apprehensions about going to school. She remembered how their old cow, Lakshmi, had been turned out of the house and sold. When she got a clean dress, bathed and oil was rubbed into her dry hair,only then she felt that she was going to a better place than her home.

2. How did Bholi’s teacher play an important role in changing the course of her life?

Ans: Bholi’s teacher played an important role in changing the course of her life. She was polite and friendly which touched her heart. She encouraged her every time and was affectionate towards her and said to Bholi to put her fears of not able to speak aside. The teacher transformed her into a confident person who could read, write and speak clearly.

3.Why did Bholi at first agree to an unequal match? Why did she later reject the marriage? What does this tell us about her?

Ans: Bholi at first agreed to an unequal match because she was lucky to get a well-to-do bridegroom who owned a big shop, had a house of his own and had several thousand in the bank. Moreover, he was not asking for any dowry. Bholi also heard her mother saying that he did not know about her pock-marks and her lack of sense. If the proposal was not accept she might remain unmarried all her life. She later rejected the marriage because the bride groom demanded five thousand rupees as dowry. On seeing the father pleading and humiliated she decided not to marry him.
This tells us that she has self respect and knows what is right or wrong and is able to take a wise decision.

NCERT Solutions for Class 10 English Bholi

4.Bholi’s real name is Sulekha. We are told this right at the beginning. But only in the last but one paragraph of the story is Bholi called Sulekha again. Why do you think she is called Sulekha at that point in the story?

Ans: The world Bholi means a simpleton. Throughout the story she had been a simpleton hardly expressing her opinion. The word Sulekha means the person with beautiful sense of letters. In this story this word has a larger meaning of being a literate, intelligent and mature individual. After her education Bholi has really changed to Sulekha and her assertion during marriage is her announcement to the world that she is no more a Bholi but Sulekha.

NCERT Solutions for Class 10 English

NCERT Solutions Class 10 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 English includes text book solutions from part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 10 English have total 32 chapters. 10 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 10 solutions PDF and English ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.

myCBSEguide App


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment