NCERT Solutions for Class 10 English A Question of Trust

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 10 English A Question of Trust Class 10 English Class book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for English A Question of Trust Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 English A Question of Trust

NCERT Solutions for Class 10 English Chapter wise Solutions

Footprints

  • 1 A Triumph of Surgery
  • 2 The Thiefs Story
  • 3 The Midnight Visitor
  • 4 A Question of Trust
  • 5 Footprints without Feet
  • 6 The Making of a Scientist
  • 7 The Necklace
  • 8 The Hack Driver
  • 9 Bholi
  • 10 The Book That Saved the Earth

First Flight

  • 1 A Letter to God
  • 2 Long Walk to Freedom
  • 3 Two Stories about Flying
  • 4 From the Diary of Anne Frank
  • 5 The Hundred Dresses I
  • 6 The Hundred Dresses II
  • 7 Glimpses of India
  • 8 Mijbil the Otter
  • 9 Madam Rides the Bus
  • 10 The Sermon at Benares
  • 11 The Proposal

First Flight (Poem)

  • 1 Dust of snow
  • 2 Fire and Ice
  • 3 A Tiger in the Zoo
  • 4 How to Tell Wild Animals
  • 5 The Ball Poem
  • 6 Amanda
  • 7 Animals
  • 8 The Trees
  • 9 Fog
  • 10 The Tale of Custard the Dragon
  • 11 For Anne Gregory

NCERT Solutions for Class 10 English A Question of Trust

1. What does Horace Danby like to collect?

Ans: Horace Danby liked to collect rare and expensive books.


2. Why does he steal every year?

Ans: He stole every year so that he could buy the rare and expensive books that he loved to collect. Each year, he planned carefully, stole enough to last twelve months, and secretly bought the books, through an agent.


NCERT Solutions for Class 10 English A Question of Trust

1. Who is speaking to Horace Danby?

Ans: A lady standing in the doorway was speaking to Horace Danby. She was young and pretty, and was dressed in red. She said she had come just in time, or else her family would have been robbed by Horace. She, thus, pretended to be one of the members of the family living at Shotover Grange.


2. Who is the real culprit in the story?

Ans: The real culprit was the woman who pretended to be a member of the family living at Shotover Grange. She tricked Horace into believing her, and cleverly took away all the jewels that were kept in the safe.


NCERT Solutions for Class 10 English A Question of Trust

1. Did you begin to suspect, before the end of the story, that the lady was not the person Horace Danby took her to be? If so, at what point did you realize this, and how?

Ans: Yes, one does begin to suspect before the end of the story that the lady was not the person Horace Danby took her to be. She was unusually calm on seeing Horace. This seemed strange enough. When she did not call the police, and instead asked Horace to take out all the jewels from the safe, even if it meant breaking it open, it seemed suspicious. Moreover, it also seemed unlikely that she would forget the numbers to open the safe. Therefore, it was evident, before the story ended, that the lady was not the person Horace had taken her to be.


NCERT Solutions for Class 10 English A Question of Trust

2. What are the subtle ways in which the lady manages to deceive Horace Danby into thinking she is the lady of the house? Why doesn’t Horace suspect that something is wrong?

Ans: Her confident walk, her act of touching up her make-up and the ease with which she picks cigarette from the right place are enough to deceive anybody. Horace was too frightened to think properly so he didn’t suspect anything.


NCERT Solutions for Class 10 English A Question of Trust

3. “Horace Danby was good and respectable − but not completely honest”. Why do you think this description is apt for Horace? Why can’t he be categorized as a typical thief?

Ans: “Horace Danby was good and respectable − but not completely honest”. This description is apt for Horace. He was about fifty years old. He robbed only from rich people, and his purpose was to buy rare and expensive books with the money. He stole only once a year. The intention of buying books was good. However, the fact that he stole to achieve this end showed that he was not completely honest. He cannot be categorized as a typical thief because he did not steal to eat or drink. He had a house. He made locks, had two people to help him, and was successful in his business. He only stole enough money to buy the books. For a couple of days, he even kept his promise to the lady he met at Shotover Grange by not stealing or planning any robbery.


NCERT Solutions for Class 10 English A Question of Trust

4. Horace Danby was a meticulous planner but still he faltered. Where did he go wrong and why?

Ans: Horace Danby failed to get enough information about real occupants of the house. He seems to be too occupied with collecting information about house map, wiring and location of valuable things. Although he was smart enough to know the dog’s actual name but overlooked getting identity of each and every occupants of the house. Once he was in problem then probably his clever mind gave way to carelessness leading him to open the safe without wearing gloves.


NCERT Solutions for Class 10 English A Question of Trust

Talk about It
1. Do you think Horace Danby was unfairly punished, or that hedeserved what he got?

Ans: He deserved what he got. A crime is a crime no matter if it is committed a hundred times or just once.


NCERT Solutions for Class 10 English A Question of Trust

2. Do intentions justify actions? Would you, like Horace Danby, do something wrong if you thought your ends justified the means? Do you think that there are situations in which it is excusable to act less than honestly?

Ans: “Ends do not justify means”, this is a very old and time tested saying. For own benefit nobody should harm others. But this world doesn’t function on idealism. There are many examples of people duping people for quick gains. These acts should be deplored and dealt with severely.

NCERT Solutions for Class 10 English

NCERT Solutions Class 10 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 English includes text book solutions from part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 10 English have total 32 chapters. 10 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 10 solutions PDF and English ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.

myCBSEguide App


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




Leave a Comment