NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5 book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.
NCERT solutions for Class 9 Maths Polynomials Download as PDF

NCERT Solutions for Class 9 Maths Polynomials
1. Use suitable identities to find the following products:
(i)
(ii) 
(iii) 
(iv) 
(v)
Ans. (i)
We know that
.
We need to apply the above identity to find the product



Therefore, we conclude that the product
is
.
(ii) 
We know that
.
We need to apply the above identity to find the product
=

Therefore, we conclude that the product
is
.
(iii) 
We know that
.
We need to apply the above identity to find the product



Therefore, we conclude that the product
is
.
(iv) 
We know that
.
We need to apply the above identity to find the product


Therefore, we conclude that the product
is
.
(v) 
We know that
.
We need to apply the above identity to find the product


Therefore, we conclude that the product
is
.
2.Evaluate the following products without multiplying directly:
(i)
(ii)
(iii)
Ans. (i)

We can observe that, we can apply the identity


=10000+1000+21
=11021
Therefore, we conclude that the value of the product
is
.
(ii)

We can observe that, we can apply the identity


=10000-900+20
=9120
Therefore, we conclude that the value of the product
is
.
(iii) 

We can observe that, we can apply the identity
with respect to the expression
, to get


=10000-16
=9984
Therefore, we conclude that the value of the product
is
.
3.Factorize the following using appropriate identities:
(i)
(ii)
(iii)
Ans. (i)

We can observe that, we can apply the identity


(ii)

We can observe that, we can apply the identity


(iii)
We can observe that, we can apply the identity


4.Expand each of the following, using suitable identities:
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)
(vi)
Ans. (i)
We know that
.
We need to apply the above identity to expand the expression
.

(ii)
We know that
.
We need to apply the above identity to expand the expression
.

(iii)
We know that
.
We need to apply the above identity to expand the expression
.

(iv)
We know that
.
We need to apply the above identity to expand the expression
.

(v)
We know that
.
We need to apply the above identity to expand the expression
.

(vi)
We know that
.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
5. Factorize:
(i)
(ii)
Ans. (i)
The expression
can also be written as

We can observe that, we can apply the identity
with respect to the expression
, to get

Therefore, we conclude that after factorizing the expression
, we get
.
(ii)
We need to factorize the expression
.
The expression
can also be written as

We can observe that, we can apply the identity
with respect to the expression
, to get

Therefore, we conclude that after factorizing the expression
, we get
.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
6. Write the following cubes in expanded form:
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
Ans. (i)
We know that
.

Therefore, the expansion of the expression
is
.
(ii)
We know that
.

Therefore, the expansion of the expression
is
.
(iii)
We know that
.

Therefore, the expansion of the expression
is
.
(iv)
We know that
.

Therefore, the expansion of the expression
is
.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
7. Evaluate the following using suitable identities:
(i)
(ii)
(iii)
Ans. (i)

Using identity, 


=1000000-1-300(99)
=999999-29700
=970299
(ii)

Using identity


=1000000+8+600(102)
=1000008+61200
=1061208
(iii)

Using identity


=1000000000-8-6000(998)
=999999992-5988000
=994011992
NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
8. Factorize each of the following:
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)
Ans.(i)

Using identity
withrespect to the expression
, we get
.
Therefore, after factorizing the expression
, we get
.
(ii)

Using identity
with respect to the expression
, we get
.
Therefore, after factorizing the expression
, we get
.
(iii)
The expression
can also be written as

Using identity
with respect to the expression
, we get
.
Therefore, after factorizing the expression
, we get
.
(iv)
The expression
can also be written as

Using identity
with respect to the expression
, we get
.
Therefore, after factorizing the expression
, we get
.
(v)


Using identity
with respect to the expression
, to get
.
Therefore, after factorizing the expression
, we get
.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
9. Verify:
(i)
(ii)
Ans. (i)
We know that
.



We know that



Therefore, the desired result has been verified.
(ii)
We know that
.



We know that 



Therefore, the desired result has been verified.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
10. Factorize:
(i)
(ii)
Ans. (i)

We know that
.



(ii)

We know that
.
.
Therefore, we conclude that after factorizing the expression
, we get
.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
11. Factorize: 
Ans. 

We know that
.

Therefore, we conclude that after factorizing the expression
, we get
.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
12. Verify that
Ans. 
We know that
.
And also, we know that
.

Therefore, we can conclude that the desired result is verified.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
13. If
, show that
.
Ans. We know that
.
We need to substitute
in
, to get
=(0)=


Therefore, the desired result is verified.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
14.Without actually calculating the cubes, find the value of each of the following:
(i)
(ii)
Ans. (i)
Let
and 
We know that, if
then 
Here,


= 
(ii)
Let
and 
We know that, if
then 
Here,


= 
NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
15.Give possible expressions for the length and breadth of each of the following rectangles, in which their areas are given:
(i)
(ii)
Ans. (i)
The expression
can also be written as 



Therefore, we can conclude that a possible expression for the length and breadth of a rectangle of area
is
.
(ii)




Therefore, we can conclude that a possible expression for the length and breadth of a rectangle of area
is
.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
16.What are the possible expressions for the dimensions of the cuboids whose volumes are given below?
(i)
(ii)
Ans. (i)
The expression
can also be written as 
Therefore, we can conclude that a possible expression for the dimension of a cuboid of volume
is
.
(ii)
The expression
can also be written as 





Therefore, we can conclude that a possible expression for the dimension of a cuboid of volume
is
.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5
NCERT Solutions Class 9 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 9 Maths includes text book solutions from Mathematics Book. NCERT Solutions for CBSE Class 9 Maths have total 15 chapters. 9 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 9 solutions PDF and Maths ncert class 9 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.
CBSE app for Class 9
To download NCERT Solutions for Class 9 Maths, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Social Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now