NCERT solutions for Class 7 Science Soil

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 7 Science Soil book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Soil Download as PDF

NCERT solutions for Class 7 Science Soil

NCERT Class 7 Social Science Chapter wise Solutions

  1. Nutrition in Plants
  2. Nutrition in Animals
  3. Fibre To Fabric
  4. Heat
  5. Acids Bases And Salts
  6. Physical And Chemical Changes
  7. Climate
  8. Winds Storms And Cyclones
  9. Soil
  10. Respiration In Organisms
  11. Transportation in Animals And Plants
  12. Reproduction In Plants
  13. Motion And Time
  14. Electric Current And Its Effects
  15. Light
  16. Water
  17. Forests: Our Lifeline
  18. Waste Water Story

NCERT solutions for Class 7 Science Soil

Class–VII (CHAPTER-09)
SOIL
Tick the most suitable answer in questions 1 and 2.
Question 1.In addition to the rock particles, the soil contains

(i) air and water

(ii) water and plants.

(iii) minerals, organic matter, air and water.

(iv) water, air and plants.

Answer:

(iii) minerals, organic matter, air and water.


NCERT solutions for Class 7 Science Soil

Question 2.The water holding capacity is highest in

(i) sandy soil

(ii) clayey soil

(iii) loamy soil

(iv) mixture of sand and loam.

Answer:

(ii) clayey soil.


Question 3. Match the items in Column I with those in Column II.
Column IColumn II
(i) A home of living organisms(a) Large particles.
(ii) Upper layer of the soil(b) All kinds of soil.
(iii) Sandy soil(c) Dark in colour
(iv) Middle layer of the soil(d) Small particles and packed tight.
(v) Clayey soil(e) Lesser amount of humus.

Answer:

(i) (b)

(ii) (c)

(iii)(a)

(iv) (e)

(v) (d)


NCERT solutions for Class 7 Science Soil

Question 4. Explain how soil is formed.

Answer:

Soil is formed by the breaking down of rocks by the action of wind, water and climate. This process is called weathering.


Question 5.How is clayey soil useful for crops?

Answer:

Clayey soil retains water to a great extent. Thus, the crops which require more water grow well in clayey soil.


NCERT solutions for Class 7 Science Soil

Question 6.List the difference between clayey soil and sandy soil.

Answer:

Sandy soilClayey soil
(i) High percolation rate.

(ii) Low water retention capacity.

(i) Low percolation rate.

(ii) High water retention capacity.

Question 7.Sketch the cross section of soil and label the various layers.

Answer:


NCERT solutions for Class 7 Science Soil

Question 8.Razia conducted an experiment in the field related to the rate of percolation.She observed that it took 40 min. for 200mL of water to percolate through the soil sample.Calculate the rate of percolation.

Answer:

Rate of percolation = amount of water/percolation time.

= 200mL/40 min.

= 5 mL/min.


Question 9.Explain how soil pollution and soil erosion could be prevented.

Answer:

Cutting of trees and deforestation should be prevented and effort should be made toincrease the green areas to prevent soil erosion and soil pollution.


NCERT solutions for Class 7 Science Soil

Question 10.Solve the following crossword puzzle with the clues given:

Across

2. Plantation prevents it.

5. Use should be banned to avoid soil pollution.

6. Type of soil used for making pottery.

7. Living organism in the soil.

Down

1. In desert soil erosion occurs through.

3. Clay and loam are suitable for cereals like.

4. This type of soil can hold very little water.

5. Collective name for layers of soil.

1. W
2. E
3.W
4. S5. P
6. C
7.E

Answer:

1. W
I2. EROSION
N3.W
DH
4. S5. POLYTHENE
ARA
NOT
DF6. CLAY
YI
L
7.EARTHWORM

NCERT solutions for Class 7 Science

NCERT Solutions Class 7 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Science includes text book solutions for CBSE Class 7 Science have total 18 chapters. 7 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




1 thought on “NCERT solutions for Class 7 Science Soil”

Leave a Comment