NCERT solutions for Class 7 Science Respiration in organisms

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 7 Science Respiration in organisms book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Respiration in organisms Download as PDF

NCERT solutions for Class 7 Science Respiration in organisms

NCERT Class 7 Social Science Chapter wise Solutions

  1. Nutrition in Plants
  2. Nutrition in Animals
  3. Fibre To Fabric
  4. Heat
  5. Acids Bases And Salts
  6. Physical And Chemical Changes
  7. Climate
  8. Winds Storms And Cyclones
  9. Soil
  10. Respiration In Organisms
  11. Transportation in Animals And Plants
  12. Reproduction In Plants
  13. Motion And Time
  14. Electric Current And Its Effects
  15. Light
  16. Water
  17. Forests: Our Lifeline
  18. Waste Water Story

NCERT solutions for Class 7 Science Respiration in organisms

Class–VII (CHAPTER-10)
RESPIRATION IN ORGANISMS
Question 1.Why does an athlete breathe faster and deeper than usual after finishing the race?

Answer:

During running the athlete uses up lot of energy. So, she/he needs more oxygen to get more energy by oxidation of glucose. To meet this oxygen athlete breathe faster after fishing the race.


Question 2.List the similarities and differences between aerobic and anaerobic respiration.

Answer:

Similarities- (i) Energy is released.

(ii) Carbon dioxide is produced.

Differences- (i) Anaerobic nutrition takes place in absence of oxygen but aerobic respiration needs oxygen.

(ii) Glucose is completely broken down in aerobic respiration while in anaerobic respiration incomplete oxidation occurs.


NCERT solutions for Class 7 Science Respiration in organisms

Question 3.Why do we often sneeze when we inhale a lot of dust-laden air?

Answer:

The air around us has various types of unwanted particles, such as smoke, dust, pollen etc. when we inhale; the particles get trapped in the hair present in our nasal cavity. Sometimes these particles enter the nasal cavity and create irritation that leads to sneezing.]


Question 4.Take three test-tubes. Fill 3/4th of each with water. Label them A,B, and C. keep a snail in the test-tube A, a water plant in test tube B and in C, keep snail and plant both. Which test-tube would have the highest concentration of CO2?

Answer:

Test tube-C.


NCERT solutions for Class 7 Science Respiration in organisms

Question 5.Tick the correct answer:

(a) In cockroaches, air enters the body through

(i) lungs

(ii) gills

(iii) spiracles

(iv) skin

(b) During heavy exercise, we get cramps in the legs due to the accumulation of

(i) Carbon dioxide

(ii) lactic acid

(iii) Alcohol

(iv) water

(c) Normal range of breathing rate per minute in an average adult person at rest is:

(i) 9-12

(ii) 15-18

(iii) 21-24

(iv) 30-33

(d) During exhalation, the ribs

(i) move outwards

(ii) move downwards

(iii) move upwards

(iv) do not move at all.

Answer:

(a) (iii) Spiracles

(b) (ii) Lactic acid

(c) (ii) 15-18


Question 6.Match the items in Column I with those in Column II
Column IColumn II
(a) Yeast(i) Earthworm
(b) Diaphragm(ii) Gills
(c) Skin(iii) Alcohol
(d) Leaves(iv) Chest cavity
(e) Fish(v) Stomata
(f) Frog(vi) Tracheae

Answer:

(a) (iii)

(b) (iv)

(c) (i)

(d) (v)

(e) (ii)


NCERT solutions for Class 7 Science Respiration in organisms

Question 7.Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(i) During heavy exercise the breathing rate of person slows down.(T/F)

(ii) Plants carry out photosynthesis only during the day and respiration onlyat night. (T/F)

(iii) Frogs breathe through their skins as well as their lungs.(T/F)

(iv) The fishes have lungs for respiration.(T/F)

(v) The size of the chest cavity increases during inhalation.(T/F)

Answer:

(i) F

(ii) F

(iii) T

(iv) F

(v)T.


Question 8.Given below is a square of letters in which are hidden different words related torespiration in organisms. These words may be present in any direction-upwards,

downwards, or along the diagonals. Find the words for your respiratory system.

Clues about these words are given below the square.

(i)The air tubes of insects.

(ii)Skeletal structure surrounding chest cavity.

(iii)Muscular floor of chest cavity.

(iv)Tiny pores on the surface of leaf.

(v)Small opening on the sides of the body of an insect.

(vi)The respiratory organ of human beings.

(vii)The opening through which we inhale.

(viii)An anaerobic organism.

SVMPLUNGS
CZGQWXNTL
RMAJIDOTC
IVRXYMSRA
BRHIANTAY
STPTBZRCE
MIAMTSIHA
SPIRACLES
NEDKJNSAT

Answer:


NCERT solutions for Class 7 Science Respiration in organisms

Question 10. The mountaineers carry oxygen with them because—————-.

Answer:

(b) The amount of air amiable to a person is less than that available on the ground.

NCERT solutions for Class 7 Science

NCERT Solutions Class 7 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Science includes text book solutions for CBSE Class 7 Science have total 18 chapters. 7 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




3 thoughts on “NCERT solutions for Class 7 Science Respiration in organisms”

Leave a Comment